Οικονομία|19.10.2018 16:42

Εκτός πραγματικότητας οι 130.000 πλειστηριασμοί

Έφη Καραγεώργου

Υπερβολικούς θεωρούν οι τραπεζίτες τους αριθμούς  που «διέρρευσαν» από το Eurogroup και υπογραμμίζουν ότι δεν κινδυνεύουν τα σπίτια όσων δανειοληπτών έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Χαμηλώνουν τον πήχη για τη διενέργεια 130.000 πλειστηριασμών οι τράπεζες, καθώς θεωρούν «υπερβολικό» τον αριθμό. Ωστόσο παραδέχονται ότι οι πλειστηριασμοί βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, οι οποίοι ασκούν διαρκή πίεση προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες, και υπογραμμίζουν ότι τα σπίτια των δανειοληπτών που έχουν ρυθμιστεί δεν κινδυνεύουν. Οι τραπεζίτες σημειώνουν ότι οι πλειστηριασμοί είναι το έσχατο μέτρο πίεσης και εξαναγκασμού των στρατηγικά κακοπληρωτών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Μάλιστα οι τραπεζίτες θεωρούν ότι ακόμα και ο στόχος -που έχουν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες- για διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών φέτος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, εκτιμούν όμως ότι μπορεί να επιτευχθεί με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα λάβει μέριμνα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους. Την άποψη αυτή συμμερίζεται απολύτως και η Κομισιόν. Από την πλευρά τώρα του υπουργείου Οικονομικών, καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι «το Eurogroup αποφάσισε το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης χωρίς να αναφέρεται στο ανακοινωθέν συγκεκριμένος αριθμός πλειστηριασμών» και σημείωναν πως στα επίσημα κείμενα της Συμφωνίας (SMoU & TMU), που περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις της χώρας για την επόμενη -και τελική- αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (κείμενα που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) δεν αναφέρεται πουθενά αριθμός πλειστηριασμών.

Ακόμα διευκρίνιζαν ότι η Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, στην οποία γίνεται αναφορά για 40.000 πλειστηριασμούς σε ετήσια βάση την επόμενη τριετία, αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τη λήψη απόφασης και όχι το κείμενο της συμφωνίας.
Οι τραπεζίτες σχολιάζουν πως «είναι άπιαστα τα νούμερα των 40.000 πλειστηριασμών τον χρόνο» και ότι κινούνται περισσότερο στη λογική «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Όπως λένε, 120.000 πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν σε χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο της πενταετίας και επισημαίνουν πως οι δανειστές δείχνουν ιδιαίτερη στοχοπροσήλωση στο συγκεκριμένο θέμα, «το οποίο παρακολουθούν στενά όσο εκκρεμεί ακόμα μία αξιολόγηση καθώς και η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο».

Η δέσμευση Τσίπρα Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται απολύτως με τους νόμους Κατσέλη - Σταθάκη και όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής», «οτιδήποτε περισσότερο χρειαστεί θα το υιοθετήσουμε χωρίς δισταγμό». «Δεν έχουμε στόχο το σπίτι του κοσμάκη, αλλά να επανέλθουν σε ορθή πορεία όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια, αφού έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» λένε τα τραπεζικά στελέχη και συμπληρώνουν πως αυτός είναι και ο λόγος που δίνουν πλέον μεγάλη έμφαση στις «αλά καρτ» ρυθμίσεις και στις λύσεις που είναι προσαρμοσμένες απολύτως στα οικονομικά δεδομένα του κάθε δανειολήπτη. 

Διότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στα 51 δισ. ευρώ ρυθμισμένων δανείων τα 11 δισ. ευρώ έχουν «σκάσει» εκ νέου.

Σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι μέχρι το τέλος του 2019 θα μειώσουν μέσω ρευστοποιήσεων κατά 13,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκ των οποίων το 30%, δηλαδή ποσό 4 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Μάλιστα η Κομισιόν κρίνει ως φιλόδοξο τον στόχο των 10.000 πλειστηριασμών εντός του τρέχοντος έτους, καθώς, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, πέρυσι 
τον Δεκέμβριο έγιναν μόλις 30 πλειστηριασμοί και για τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί από τον Μάρτιο στους 1.000 τον μήνα, με τελικό στόχο τους 2.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

πλειστηριασμοίEurogroup