Οικονομία|13.01.2019 17:57

Μονοµαχία «ταύρων» και «αρκούδων» στη Wall Street

Newsroom

Σε φάση οπισθοχώρησης βρίσκονται τις τελευταίες ηµέρες οι... αρκούδες, την καυτή ανάσα των οποίων είχε νιώσει η Wall Street, το βαρόµετρο για τα διεθνή χρηµατιστήρια: Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 στα τέλη του περασµένου έτους βρέθηκε στις 2.347 µονάδες, καταγράφοντας -για λίγοαπώλειες 20% σε σχέση µε το ιστορικό υψηλό των 2.940 µονάδων που είχε προσεγγίσει το φθινόπωρο. Επέστρεψε όµως στα επίπεδα των 2.600 µονάδων κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, υπό την επήρεια του ανοδικού «ρεύµατος» που προκάλεσαν:

Οι ελπίδες για ανακωχή διαρκείας στο µέτωπο του εµπορικού πολέµου ΗΠΑ - Κίνας (µετά τον τελευταίο γύρο διµερών διαπραγµατεύσεων στο Πεκίνο, κατά τον οποίο και οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι κατεγράφη σηµαντική πρόοδος).

Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που διασκέδασαν τους φόβους ότι η αµερικανική οικονοµία «κατεβάζει ταχύτητα».

Η επισήµανση του ισχυρού άνδρα της Fed, Τζερόµ Πάουελ, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια του δολαρίου, η οποία δηµιούργησε ελπίδες για «παύση» του κύκλου σύσφιξης της νοµισµατικής πολιτικής.

ΕΝΕΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Τα κέρδη των πρόσφατων συνεδριάσεων «έσβησαν» σε µεγάλο βαθµό την πικρή γεύση που άφησε στους επενδυτές ο ∆εκέµβριος του 2018, που ήταν ο χειρότερος -από χρηµατιστηριακής πλευράς- από το µακρινό 1931, αφού άφησε τον S&P, τον Dow Jones αλλά και τους περισσότερους βασικούς δείκτες µε διψήφιες απώλειες. Επισφράγισε ένα πτωτικό έτος στο σύνολό του, µε πολύ υψηλή µεταβλητότητα και τρεις έντονα διορθωτικές κινήσεις (Φεβουάριο, Οκτώβριο, ∆εκέµβριο), στο τέλος του οποίου πολλοί προεξόφλησαν το τέλος του λεγόµενου «bull run»: ∆ηλαδή της ανοδικής πορείας χωρίς να έχει µεσολαβήσει πτώση άνω του 20% (που είναι ο ορισµός του bear market), το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009 και είναι πολύ κοντά στο να συµπληρώσει δέκα χρόνια ζωής. Οι «αρκούδες» επικαλούνται -µεταξύ άλλων- τις ενδείξεις επιβράδυνσης της διεθνούς οικονοµίας (που πολλαπλασιάζονται στην Κίνα, την Ευρωζώνη και αλλού), την κλιµάκωση των εµπορικών εντάσεων, τις παρενέργειες ενός άτακτου Brexit.

∆εν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 51%, από τους 230 θεσµικούς επενδυτές που συµµετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της BlackRock (της µεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού στον κόσµο), δήλωσε ότι θα µειώσει την έκθεσή του στις µετοχές φέτος, ούτε ότι επί εννέα συνεχόµενες εβδοµάδες στις ΗΠΑ καταγράφεται µετατόπιση κεφαλαίων από µετοχές και οµόλογα στα αµοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίµων.

Πρόκειται για το µεγαλύτερο σερί εισροών από τον Οκτώβριο του 2008 (ζενίθ της παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής κρίσης), που αντανακλά την αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων. Πολλώ δε µάλλον που τα εν λόγω αµοιβαία κεφάλαια προσφέρουν πλέον και ικανοποιητικές αποδόσεις, λόγω της αύξησης των βραχυπρόθεσµων επιτοκίων του δολαρίου. Θα είναι βραχύβια η αναδίπλωση των «αρκούδων»; Συνιστούν οι µετοχές αγοραστική ευκαιρία στην παρούσα φάση;

Οι απόψεις των αναλυτών δίιστανται: Σταθερά απαισιόδοξη δηλώνει η Capital Economics, που εκτιµά ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει το 2019 στις 2.300 µονάδες. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου θεωρούν ότι ακόµα και µια διατηρήσιµη εκεχειρία στο εµπορικό «µέτωπο» ΗΠΑ - Κίνας (που κάθε άλλο παρά δεδοµένη είναι) δεν θα αποτρέψει την έντονη επιβράδυνση των οικονοµιών και των δύο χωρών.

Η Citi «ψαλίδισε» µεν πρόσφατα τις τιµές-στόχους για τον S&P στις 2.850 µονάδες (από 3.100 προηγουµένως) και για τον Dow Jones στις 26.000 µονάδες (από 28.100 προηγουµένως), αλλά και οι πτωτικά αναθεωρηµένοι στόχοι ενσωµατώνουν εκτίµηση για κέρδη τους επόµενους µήνες. Στο ίδιο µήκος κύµατος κινείται και ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BMO Μπράιαν Μπέλσκι, που θέτει τον πήχη για τον S&P στις 3.000 µονάδες για το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι ο δείκτης καταγράφει άνοδο 13,4% -κατά µέσο όροτον χρόνο που ακολουθεί ένα έτος απωλειών, όπως ήταν το 2018.

Ως «επίµονο ταύρο» περιγράφει τον εαυτό του ο επικεφαλής στρατηγικής της Blackstone, Τζόζεφ Ζιντλ, που προβλέπει κέρδη 15% για τον S&P φέτος. «Η πρόσφατη διόρθωση συνιστά αγοραστική ευκαιρία, το οικονοµικό περιβάλλον δεν είναι υφεσιακό και το θέµα του εµπορικού πολέµου θα λυθεί εντός του πρώτου τριµήνου. ΗΠΑ και Κίνα έχουν ισχυρό κίνητρο να τα βρουν».

Στο ίδιο στρατόπεδο βρίσκεται και ο Φιλ Ορλάντο της Federated Investors, που εκτιµά ότι δηµιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις για ράλι στη Wall Street από την άνοιξη και µετά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας αναφορικά µε τις επόµενες κινήσεις της Fed, θα επιλυθεί το εµπορικό ζήτηµα και το Brexit θα έχει περάσει σε δεύτερη µοίρα. Πιστεύει ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 3.100 µονάδες, αλλά ότι η πορεία του δεν θα είναι απαραίτητα αδιατάρακτα ανοδική. Σύµφωνα, τέλος, µε την Κριστίνα Χούπερ της Invesco, «τo 2019 έχει τις προοπτικές να αποδειχθεί καλύτερο από το 2018. Οι προσδοκίες είναι χαµηλότερες και η Fed δείχνει έτοιµη να βγάλει το πόδι από το γκάζι (των αυξήσεων επιτοκίων)...»

Wall Street