Οικονομία|14.01.2019 19:38

COSCO: Σκέψεις για προσφυγή στη διαιτησία

Γιώργος Μανέττας

Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη διαιτησία, εάν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση στην έγκριση του master plan του ΟΛΠ, εξετάζει η COSCO. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική εταιρεία επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να επισπεύσει το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς θεωρεί πως η έγκρισή του καθυστερεί αδικαιολόγητα. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη ενημέρωση για τον χρόνο συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής για την έγκριση του master plan, παρότι έχουν περάσει σχεδόν εννέα μήνες από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και την είσοδο του σχεδίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια προβλέπεται και από τη σύμβαση παραχώρησης και τονίζουν πως οι Κινέζοι εξακολουθούν να προσβλέπουν στην ειρηνική και ταχύτατη επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει. Ωστόσο, οι τελευταίοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την τροπή που πήρε η υπόθεση, ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν συζητούν την πιθανότητα «σπασίματος» των επενδύσεων σε δύο φάσεις, υποχρεωτικές και προαιρετικές, λέγοντας πως «το σχέδιο είναι ενιαίο και αδιαίρετο». 

Το master plan περιλαμβάνει επενδύσεις που φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και θεωρείται κομβικής σημασίας για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της κινεζικής πλευράς στη ΝΑ Ευρώπη. Μάλιστα, το θέμα έθεσαν μετ’ επιτάσεως και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κίνας στις επαφές που είχαν με τις ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Εκτός από την κομβική σημασία των επενδύσεων στην ανάδειξη του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, η υλοποίηση του master plan συνδέεται άμεσα με τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 16% του ΟΛΠ στην COSCO, το οποίο οι Κινέζοι έχουν προπληρώσει με την εξαγορά του 51% πριν από περίπου τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται πως, βάσει των όρων της σύμβασης παραχώρησης, η μεταβίβαση του 16% θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων που περιλαμβάνει το master plan. Ετσι, όσο καθυστερεί η υλοποίηση των επενδύσεων τόσο θα καθυστερεί και η μεταβίβαση, και μαζί τα μερίσματα που απορρέουν από αυτό.

Coscoδιαιτησία