Οικονομία|15.01.2019 19:56

Ντράγκι: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού

Newsroom

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε στις 15 Ιανουαρίου ότι η οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο ενώ την ίδια στιγμή οι «αντίθετοι άνεμοι» από το εξωτερικό ενισχύονται.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας έρχεται καθώς το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ -το οποίο έφτασε τα 2,5 τρισ. ευρώ- έριξε αυλαία τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως μετά το καλοκαίρι του 2019.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι οι τελευταίες οικονομικές μετρήσεις ήταν πιο αδύναμες από το αναμενόμενο, ενώ ταυτόχρονα «οι αβεβαιότητες, ιδίως όσες σχετίζονται με παγκόσμιους παράγοντες, παραμένουν υψηλές».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους από μια άτακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από μια απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που θα επιβαρύνει τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», δήλωσε ο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης παραμένει αναγκαίος για να στηρίξει την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του πληθωρισμού».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε πάντως ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής παραμένει διευκολυντική, καθώς η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά και σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά από τη λήξη των ομολόγων που αγόρασε στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Μάριο Ντράγκιευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα