Οικονομία|24.06.2021 23:28

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Συντάξεις με το νέο σύστημα από 1 Ιανουαρίου 2022 - Ποιους αφορά

Newsroom

Νέο πεδίο σκληρής πολιτικής κόντρας ανοίγει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει το σύστημα του κουμπαρά στην επικουρική σύνταξη. Στο νέο σύστημα θα ενταχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και προαιρετικά σημερινοί εργαζόμενοι έως 35 ετών.

Οι εισφορές των εργαζόμενων θα παραμείνουν στο 6% αλλά δε θα χρησιμοποιούνται πια για τους σημερινές συντάξεις. Θα μένουν στον κουμπαρά για τους δικές τους συντάξεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με το OPEN TV και τον Γιάννη Φώσκολο, το νέο σύστημα αντιμετωπίζει τη δημογραφική γήρανση, όπως λέει η κυβέρνηση, καθώς το 2030 η Ελλάδα θα είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης.    

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας ένας εργαζόμενος με 40 έτη ασφάλισης και αποδοχές 650 ευρώ μπορεί να λάβει 219 ευρώ έναντι 153 με το παλιό σύστημα.   

Το ύψος των νέων συντάξεων θα εξαρτάται από τις αποδόσεις των επενδύσεων, καθώς οι κουμπαράδες με τις εισφορές θα επενδύονται σε μετοχές, ομόλογα και άλλα προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το κόστος μετάβασης που ανέρχεται σε 56 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υπολογίζει «μέρισμα ανάπτυξης» 50 δισ. και καθαρό κόστος 6 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο έχει ρήτρες ασφαλείας

Στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός Ιουλίου. 

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Σε μία μέρα τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Υπογραφές για το βόρειο τμήμα - Πόσο μειώνονται οι αποστάσεις

«Αντεστραμμένη Τάξη»: Μάθημα στο σπίτι, ασκήσεις στην… τάξη για τους μαθητές

Σάλος με ανάρτηση της Δημουλίδου για τα Γλυκά Νερά: «Δεν ήθελε να σκοτώσει, θόλωσε το μυαλό του»

υπουργείο Εργασίαςσυντάξειςασφαλιστικό νομοσχέδιοεπικουρικές συντάξεις