Οικονομία|19.01.2019 09:31

Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών η έκδοση του 5ετούς οµολόγου

Ελευθερία Αρλαπάνου

Την επόμενη εβδομάδα αφού τελειώσουν οι συζητήσεις µε τους θεσµούς που ξεκινούν τη ∆ευτέρα και ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, το υπουργείο Οικονοµικών θα κινηθεί για την έκδοση 5ετούς οµολόγου.

Χθες, στο υπουργείο Οικονοµικών, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε µεγάλη σύσκεψη προετοιµασίας εν όψει της έλευσης των επικεφαλής των θεσµών τη ∆ευτέρα για τη δεύτερη µεταµνηµονιακή παρακολούθηση. Οπως προέκυψε από τη σύσκεψη, φαίνεται πως η εµπορική και όχι η αντικειµενική αξία των ακινήτων θα συναρτάται µε την ένταξη στο διάδοχο σχήµα του Νόµου Κατσέλη, ενώ κυβερνητικές πηγές εµφανίζονταν αισιόδοξες χθες πως δεν θα χρειαστεί νέα µικρή παράταση του νόµου µετά την 28η Φεβρουαρίου, καθώς παρά τις λεπτοµέρειες που µένει να συµφωνηθούν υπάρχει η αίσθηση πως θα προλάβουµε να συµφωνήσουµε. Πιο δύσκολα φαίνεται να είναι µέχρις ώρας τα πράγµατα στο µέτωπο της επιλογής των νέων γενικών γραµµατέων των υπουργείων, µια από τις σηµαντικές δεσµεύσεις στη δεύτερη παρακολούθηση.

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το διάδοχο σχήµα του Νόµου Κατσέλη, το πλαίσιο διαχείρισης των µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων (NPEs), οι ρυθµίσεις χρεών σε Εφορίες και Ταµεία, η πληρωµή των ληξιπρόθεσµων οφειλών του ∆ηµοσίου προς τρίτους και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι 
ψηλά στο µενού των συναντήσεων µε τους επικεφαλής των θεσµών, οι οποίες ολοκληρώνονται, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή.

Η αξιολόγηση αυτή είναι κρίσιµο να έχει θετικό χαρακτήρα. Χθες πηγή του Οργανισµού ∆ιαχείρισης ∆ηµοσίου Χρέους δήλωνε: «Σχεδιάζουµε να προχωρήσουµε στην έκδοση πενταετούς οµολόγου, αλλά θέλουµε να έχει ολοκληρωθεί και η ψηφοφορία» για τη Συµφωνία των Πρεσπών». Σύµφωνα µε τον αξιωµατούχο τον οποίο επικαλείται το Reuters, µια έξοδος στις αγορές µπορεί να γίνει όταν επικρατεί πολιτική ηρεµία και δεν υπάρχει αναταραχή στις αγορές.

ομόλογοελληνικό ομόλογο