Οικονομία|21.01.2019 20:11

Κατοικίες για VIPs: Super lux κατοικίες της Ελλάδας για πολύ πλούσιους (pics)

Δημήτρης Δελεβέγκος

Σε επενδυτικό Ελντοράντο του ελληνικού τουρισµού έχουν µετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα σύνθετα τουριστικά καταλύµατα, όπου δηλαδή πολυτελείς κατοικίες συνυπάρχουν µε ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις αναψυχής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσµοθετήθηκε το 2011 µέσω νόµου, η κατασκευή ξενοδοχείων µαζί µε 
κατοικίες και έκτοτε το συγκεκριµένο είδος επενδύσεων αυξάνεται και πληθύνεται.

Το «προϊόν», που συνδυάζει υπερπολυτελείς κατοικίες, γήπεδα γκολφ, ελικοδρόµια και ξενοδοχεία, δεν εγγυάται µόνο υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές, αλλά αυξάνει και τις αξίες της τοπικής αγοράς ακινήτων. Το τουριστικό χωριό της Μεσσηνίας Costa Navarino υπήρξε το πρώτο µεγάλο project που «ξεκλείδωσε» αυτού του είδους τις επενδύσεις, οι οποίες φιλοδοξούν να µετατρέψουν την Ελλάδα σε πολυτελή τουριστικό προορισµό. Η «Ηµερησία» παρουσιάζει τις πιο σηµαντικές από αυτές.

The residences at the Westin Resort: Το θέρετρο της Μεσσηνίας

Υλοποιώντας νέες επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, η ΤΕΜΕΣ, που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται το Costa Navarino, δηµιούργησε 98 διαµερίσµατα γνωστά ως «The Residences at the Westin Resort» που αποτελούν τµήµα του ξενοδοχείου Westin Resort. Το τελευταίο έχει αναλάβει τη διαχείριση των διαµερισµάτων, που έχουν επιφάνεια 120 τ.µ., αποτελούνται από family suite 80τ.µ. και συνδεόµενο deluxe room 40 τ.µ. και πωλούνται από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες τους µπορούν να ενοικιάζουν τα ακίνητα, λαµβάνοντας εγγυηµένο εισόδηµα ίσο µε το 4% της αξίας του κάθε διαµερίσµατος, στο πλαίσιο 18ετούς διάρκειας προγράµµατος αξιοποίησης.

Τα 98 διαµερίσµατα δηµιουργήθηκαν σε συνέχεια των Navarino Residences. Πρόκειται για συνολικά 50 υπερπολυτελείς κατοικίες, επιφάνειας 400 τ.µ. έως 1.300 τ.µ., που εκτείνονται η καθεµία σε οικόπεδο 1,5  έως 3 στρεµµάτων και πωλούνται από τα σχέδια από 2,5 εκατ. έως 8 εκατ. ευρώ. Από το 2017 οπότε ξεκίνησε η προώθηση πωλήσεων των εν λόγω ιδιοκτησιών, έως σήµερα έχουν αγοραστεί συνολικά 17 τέτοιου είδους κατοικίες, των οποίων τον σχεδιασµό και τις επιµέρους προδιαγραφές έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει ο αγοραστής.

Elounda Hills: Ο Ρώσος μεγιστάνας και το χωριό της χλιδής

Βίλες περιλαµβάνει το τουριστικό παραθεριστικό χωριό Elounda Hills, προϋπολογισµού 410εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει, µέσω της εταιρείας Mirum Hellas, ο Ρώσος επιχειρηµατίας Βιτάλι Μπορίσοφ σε τµήµα έκτασης §µ στρεµµάτων στην Ελούντα της Κρήτης. Η επένδυση χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ), µε τη Mirum Hellas να έχει κατασκευάσει 17 υπερπολυτελείς βίλες επιφάνειας 400-450 τ.µ. η καθεµία. Από τις συγκεκριµένες ιδιοκτησίες, που προορίζονται για κροίσους, καθώς πωλούνται από 2 εκατ. έως 11 εκατ. ευρώ η καθεµία, ορισµένες έχουν ήδη αγοραστεί. Ο Μπορίσοφ σχεδιάζει ακόµη, σε βάθος χρόνου, να ρίξει στην αγορά περισσότερες από 340 παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιµές που θα κυµαίνονται από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ. Το οικιστικό αυτό προϊόν θα απευθύνεται και σε υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυµούν να αποκτήσουν άδεια διαµονής έναντι επένδυσης ελάχιστης αξίας 250.000  ευρώ. Σηµειώνεται ότι κεντρικό ρόλο στην επένδυση θα έχει ξενοδοχείο πέντε αστέρων και 200 κλινών, για τη διαχείριση του οποίου η Mirum Hellas βρίσκεται σε συζητήσεις µε µεγάλο πολυεθνικό όµιλο.

Σκορπιός: Ένας παράδεισος για λίγους

Μετά την πρόσφατη έγκριση του Σχεδίου Προεδρικού ∆ιατάγµατος του χωρικού σχεδίου της επένδυσης ύψους 160 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό, η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών βρίσκεται πιο κοντά στη γραµµή εκκίνησης. Προϋπόθεση βέβαια είναι το Π∆ να εγκριθεί από το ΣτΕ και να δηµοσιευθεί στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε η εταιρεία Μυκήναι, που έχει ως αντικείµενο την υλοποίηση των εργασιών ανάπλασης στο νησί, να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης άδειας δόµησης. Ο Σκορπιός θα αποτελέσει την πιο εξεζητηµένη εκδοχή υπερπολυτελούς τουριστικής ανάπτυξης, καθώς οι 12 καινούργιες βίλες θα απευθύνονται µόνο σε άτοµα εξαιρετικά υψηλού εισοδηµατικού επιπέδου.

Συνολικά, η σχεδιαζόµενη οικιστική ζώνη θα διαθέτει 42 κλίνες, ενώ η τουριστική ανάπτυξη θα περιλαµβάνει ένα κύριο συγκρότηµα δύο επιπέδων µε επτά VIP υπνοδωµάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή λίµνη, χώρους θαλασσοθεραπείας (Spa), αίθουσα προβολών, κουζίνα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Το νησί θα αποτελέσει υπερπολυτελή προορισµό αναψυχής, από τους λιγοστούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος θα ανοίγει τις πόρτες του σε εκατοµµυριούχος εάν όχι... δισεκατοµµυριούχους επισκέπτες.

Αστέρας Βουλιαγμένης: Εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης 100 εκατ.

Σε προορισμό για HNWI µετατρέπεται και το τουριστικό θέρετρο του Αστέρα Βουλιαγµένης, που αναµένεται να ανοίξει τις πύλες του, ύστερα από ένα εκτεταµένο πρόγραµµα ανακαίνισης ύψους 100 εκατ. ευρώ, τη φετινή άνοιξη. Στην έκταση θα κάνουν την εµφάνισή τους 13 υπερπολυτελείς κατοικίες, που αντιστοιχούν στο 26,5% της δοµήσιµης επιφάνειας, µε τις πληροφορίες να θέλουν Ελληνες εφοπλιστές αλλά και Αραβες κροίσους να έχουν αγοράσει «από τα σχέδια» αριθµό κατοικιών. Οι υπερπολυτελείς ιδιοκτησίες θα υλοποιηθούν στη δεύτερη φάση της επένδυσης που περιλαµβάνει, µεταξύ άλλων, την αναβάθµιση της µαρίνας (Astir Marina).

Ετσι, τον Μάρτιο του 2019 σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα, θα επαναλειτουργήσουν τα ανακαινισµένα ξενοδοχεία Αρίων και Ναυσικά που θα διαθέτουν 122 και 132 δωµάτια, αντίστοιχα, σουίτες, αίθουσες εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών, και θα βρίσκονται υπό τη διαχείριση του καναδικού οµίλου Four Seasons. Λίγο αργότερα, το καλοκαίρι, θα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και της πλαζ Αστέρα.

Χίλτον: Αναβαθμίζει το ιστορικό κέντρο

Τη διαφορά επιδιώκει να κάνει η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Χίλτον, Home Holdings, που δροµολογεί τη δηµιουργία πολυτελών κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχείου. Η κοινοπραξία των εταιρειών Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας και D-Marine Investments Holding BV, µε στόχο τους ιδιαίτερα εύπορους, θα δηµιουργήσει ένα νέο προϊόν που θα περιλαµβάνει χώρους ψυχαγωγίας, εµπορικά καταστήµατα αλλά και υπερπολυτελείς κατοικίες. Ουσιαστικά το Χίλτον θα αποτελεί, τρόπον τινά, «µικρογραφία» του Costa Navarino, µε τα σχέδια να περιλαµβάνουν τη µετατροπή των υφιστάµενων 506 δωµατίων και σουιτών σε 126 πολυτελείς κατοικίες και 239 δωµάτια υψηλών προδιαγραφών.

Επίσης θα υπάρχουν ιδιωτικά clubs µε εστιατόρια διακεκριµένων brands, club υγείας και ευεξίας, χώροι γυµναστηρίου, spa και πισίνα. Οι τουριστικές κατοικίες θα πωλούνται και θα µισθώνονται µακροχρόνια, αλλά θα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του ξενοδοχειακού οµίλου. Σηµειώνεται ότι οι εργασίες ανακαίνισης, των οποίων την εποπτεία και τον συντονισµό (project management) έχει αναλάβει η ελληνική πολυεθνική µελετητική εταιρεία Salfo & Associates, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν µε ορίζοντα το 2021, σε συνθήκες παράλληλης λειτουργίας του ξενοδοχείου.

Atalanti Hills: Οι κατοικίες της Αταλάντης

Επιπλωμένες κατοικίες θα διαθέτει και το σύνθετο τουριστικό συγκρότηµα Atalanti Hills στην περιοχή Εξαρχος της Αταλάντης ∆ήµου Λοκρών, το οποίο βρίσκεται στη φάση της σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η επένδυση θα αποτελείται από τρεις χωρικές ενότητες (Νότος, Ζέφυρος, Βορράς), οι οποίες θα υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα πολλών ετών, µε τις κατασκευαστικές εργασίες να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν το 2020. Κάθε ενότητα θα διαθέτει ξενοδοχεία πέντε αστέρων δυναµικότητας από 848 έως 1.127 κλινών, υβριδικό κέντρο υδροθεραπείας (spa), συνεδριακό κέντρο, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και διευρυµένη ζώνη κατοικίας. Συγκεκριµένα, η ενότητα Νότος θα διαθέτει κατοικίες δυναµικότητας 1.677 κλινών, µε την αντίστοιχη δυναµικότητα των οικιστικών ακινήτων σε Ζέφυρο και Βορρά να διαµορφώνεται σε 2.012 και 2.193 κλίνες αντίστοιχα.

Σηµειώνεται ότι την επένδυση θα υλοποιήσει η εταιρεία Λοκρός, την οποία έχουν συστήσει από κοινού η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Europa Capital και η εταιρεία Prufrock Investments.

Στόχος οι ultra rich

Παρά σχεδιαζόµενες µεγάλες επενδύσεις µε στόχο την προσέλκυση των κροίσων, η Ελλάδα έχει ακόµη δρόµο να διανύσει µέχρι να καθιερωθεί ως προορισµός των πολυεκατοµµυριούχων. Εκτός από τις υποδοµές, το φορολογικό καθεστώς διαδραµατίζει καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, η χώρα µας θα µπορούσε να µιµηθεί το παράδειγµα της Ιταλίας, η οποία, σε ξένους ή Ιταλούς κροίσους που µεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στη χώρα, υπό τον όρο ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού τα τελευταία εννιά συναπτά χρόνια, προσφέρει σταθερό ετήσιο φόρο 100.000 ευρώ για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους εκτός της γειτονικής χώρας. Με άλλα λόγια, όσα περισσότερα έσοδα αποφέρουν οι δραστηριότητές τους τόσο λιγότερο φόρο θα πληρώνουν, δεδοµένου ότι δεν υφίσταται κλίµακα. Προϋπόθεση είναι οι ιδιαίτερα εύποροι να διαµένουν στην Ιταλία για 183 ηµέρες, ενώ µέγιστος χρόνος ισχύος της επιβολής σταθερού φόρου είναι η δεκαπενταετία.

ΕλούνταΑστέρας ΒουλιαγμένηςresortsCosta NavarinoΣκορπιόςHilton