Οικονομία|21.01.2019 11:16

Δισεκατοµµυριούχοι γένους θηλυκού

Newsroom

Infographic: Ζωή Κατσιγιάννη

Σε σημαντικές ανακατατάξεις στη λίστα δισεκατοµµυριούχων του «Forbes» θα οδηγήσει το διαζύγιο του Τζεφ Μπέζος και της συζύγου του Μακένζι. Ως γνωστόν, ο «Μr Amazon» είναι ο πρώτος µεταξύ... (κρο)ίσων, αφού η προσωπική του περιουσία αγγίζει τα 149 δισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναµεί µε το ΑΕΠ της Ουγγαρίας, της 56ης µεγαλύτερης χώρας στον κόσµο από πλευράς ΑΕΠ το 2018, κατά το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Αν ισχύουν οι φήµες που θέλουν τους Μπέζος (που ήρθαν εις γάµου κοινωνίαν πολύ πριν από την αστρονοµική άνοδο της Amazon) να µην έχουν συνάψει ούτε προγαµιαίο ούτε «µεταγαµιαίο» (post-marital) συµβόλαιο, και µε δεδοµένο ότι στην πολιτεία της Ουάσιγκτον που διαµένει το ζεύγος η νοµοθεσία προβλέπει την ισόποση κατανοµή των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάµου, µε την οριστικοποίηση του διαζυγίου η Μακένζι Μπέζος θα γίνει η -µακράν- πλουσιότερη γυναίκα του κόσµου, µε περιουσία κοντά στα §› δισ. δολάρια. Θα ξεπεράσει κατά πολύ την Αλις Γουόλτον (της αµερικανικής αλυσίδας σουπερµάρκετ Wal-Mart), τη Γαλλίδα Φρανσουάζ Μπετανκούρ, κληρονόµο του κολοσσού των καλλυντικών L’Oreal, και τη Γερµανίδα Σουζάνε Κλάτεν, που προέρχεται από την οικογένεια Κουάντ των µεγαλοµετόχων της αυτοκινητοβιοµηχανίας ΒΜW.

Ανατροπή δεδομένων

Εάν το διαζύγιο των Μπέζος έβγαινε σήµερα, ο Τζεφ Μπέζος θα υποχωρούσε στην τρίτη θέση του καταλόγου των δισεκατοµµυριούχων, πίσω από τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τον «σοφό της Οµάχα» Γουόρεν Μπάφετ, η δε Μακένζι θα γινόταν η πρώτη εκπρόσωπος του ασθενούς φύλου στην πρώτη δεκάδα, ξεπερνώντας «εν µια νυκτί» σε πλούτο τον Μαρκ Ζούκερµπεργκ του Facebook, τον «σενιόρ Zara» Αµάνθιο Ορτέγκα και τον Μεξικανό µεγιστάνα των ΜΜΕ Κάρλος Σλιµ.

Οσον αφορά ειδικά τις γυναίκες δισεκατοµµυριούχους, η διαφαινόµενη είσοδος της Μακένζι Μπέζος στο κλαµπ ανατρέπει τα δεδοµένα στην πρώτη δεκάδα, η οποία κυριαρχείται από «χρυσές κληρονόµους» που απέκτησαν την περιουσία τους χάρη στον σύζυγό τους ή στην οικογένειά τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν -µεταξύ άλλων- η Αµερικανίδα Ζακλίν Μαρς, της οποίας ο παππούς ίδρυσε την οµώνυµη σοκολατοποιία, η Λορίν Πάουελ Τζοµπς, χήρα του χαρισµατικού ιδρυτή της Apple Στιβ Τζοµπς, καθώς και ορισµένες λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό βαθύπλουτες κυρίες, όπως η εξ Αυστραλίας ορµώµενη Τζίνα Ράινχαρτ, κόρη του Λανγκ Χάνκοκ, ιδρυτή του οµίλου εξόρυξης και εκµετάλλευσης µετάλλω ν Hancoc k Prospecting, η Χιλιανή Ιρις Φοντµπόνα, χήρα του Αντρόνικο Λούκσιτς, ακόµη ενός µεγιστάνα των πρώτων υλών µε την ιδιότητα του µεγαλοµετόχου της εισηγµένης στο χρηµατιστήριο του Λονδίνου Antofagasta, εκ των µεγαλύτερων εταιρειών χαλκού, καθώς και η Κινέζα Γιανγκ Χουιγιάν, µεγαλοµέτοχος του κινεζικού κολοσσού του real estate Country Garden.

Στις πρώτες 100 θέσεις των δισεκατοµµυριούχων φιγουράρουν µόλις 10 γυναίκες και είναι όλες κληρονόµοι. Η πρώτη αυτοδηµιούργητη γυναίκα δισεκατοµµυριούχος βρίσκεται µόλις στην 198η θέση της λίστας και είναι... made in China. Ο λόγος για τη 48χρονη πρώην καθαρίστρια Ζου Κουνφέι, η οποία ίδρυσε τη Lens Technology, που εξελίχθηκε σε leader του κλάδου των κατασκευαστών οθονών για smartphones, οδηγώντας την κυρία Κουνφέι να δηµιουργήσει περιουσία που αγγίζει σήµερα τα œ δισ. δολ.

Είναι αξιοσηµείωτο ότι η πλειονότητα των αυτοδηµιούργητων δισεκατοµµυριούχων προέρχεται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ: Μεταξύ των πιο προβεβληµένων εκπροσώπων αυτής της κατηγορίας είναι η Γου Γιαζούν, συνιδρύτρια και πρώην επικεφαλής της Longfor Properties, εταιρείας ανάπτυξης real estate, η Πολιάνα Τσου από το Χονγκ Κονγκ, που κρατά τα ηνία της χρηµατιστηριακής Kingston Financial, η Τσαν Λαΐβα, ιθύνων νους της Fuwah International Group, εκ των πλέον επιτυχηµένων εταιρειών ανάπτυξης εµπορικών ακινήτων του Πεκίνου, και η Γουάι Γινγκ Λαµ της Biel Crystal Manufactory, ακόµα µίας κινεζικής εταιρείας οθονών για έξυπνα κινητά που έχει ως βασικό πελάτη την Apple.

Showbiz και online στοιχήµατα

Στον κατάλογο των αυτοδηµιούργητων γυναικών δισεκατοµµυριούχων συναντάµε την Αµερικανίδα πρώην παρουσιάστρια talk shows Οπρα Γουίνφρεϊ, που αποσύρθηκε από τη µικρή οθόνη και πλέον «τρέχει» το δικό της δίκτυο µε την επωνυµία Oprah Winfrey Network (OWN), την Ντενίζ Κόουτς, πλουσιότερη γυναίκα της Αγγλίας, που είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από την Bet365, τη δηµοφιλέστερη εταιρεία online στοιχηµατισµού διεθνώς (µε έντονη παρουσία και στην Ελλάδα), την Νταϊάν Χέντρικς, δηµιουργό της εταιρείας υλικών κατασκευής ABC Supply, καθώς και την Ντόρις Φίσερ, η οποία ίδρυσε µαζί µε τον σύζυγό της Ντόναλντ τη γνωστή φίρµα ενδυµάτων Gap το 1969.

Επιστρέφοντας πάντως στη Μακένζι Μπέζος και µε δεδοµένο ότι το µεγαλύτερο µέρος του πλούτου του Τζεφ Μπέζος είναι «δεσµευµένο» σε µετοχές της Amazon, το πώς θα διαµορφωθούν οι λίστες του «Forbes» εξαρτάται και από το πώς θα επιλέξουν οι πρώην σύζυγοι να διαχειριστούν τις µετοχές αυτές. Σύµφωνα µε εξειδικευµένους δικηγόρους, δεν αποκλείεται οι Μπέζος να επιλέξουν να µεταφέρουν τις µετοχές τους σε ένα «όχηµα» που θα ελέγχουν από κοινού, προκειµένου να µην προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στην Amazon...

ForbesΑΕΠ