Οικονομία|12.08.2021 12:05

Ακίνητα - Μεταβιβάσεις: Στα περσινά επίπεδα το πρώτο 6μηνο του έτους αλλά μειωμένες κατά 51,28% σε σχέση με το 2019

Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων – Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι μεταβιβάσεις κατοικιών – διαμερίσματα πλην μονοκατοικιών το πρώτο εξάμηνο του 2021 στο σύνολο των Δήμων που εξετάζονται στον πίνακα καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε σχέση με το 2019 είναι μειωμένες κατά 51,28%. 

Σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα κατανοούμε ότι η πανδημία του κορονοϊου έχει επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των μεταβιβάσεων ακινήτων :

  1. είτε γιατί ένα μέρος των ενδιαφερόμενων εγχώριων αγοραστών κρατούν στάση αναμονής λόγω της πανδημίας
  2. είτε η απόδοση του προγράμματος golden visa παραμένει σε χαμηλά επίπεδα – μόλις 117 εκδόσεις εντός του α΄πενταμήνου του 2021
  3. είτε γιατί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και σε συνάρτηση του όγκου συσσωρευμένων εργασιών αργούν οι απαιτούμενες διαδικασίες ολοκλήρωσης μιας μεταβίβασης από τις δημόσιες υπηρεσίες. 
  4. είτε λόγω της νέας μετάλλαξης Δ,  έχει ανασταλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της δυσκολίας μετακίνησης των αλλοδαπών επενδυτών 
  5. είτε της συνεχόμενης αύξησης των ζητούμενων τιμών πώλησης 
  6. είτε λόγω των εκδόσεων στεγαστικών δανείων που παρότι τα τελευταία χρόνια καταγράφουν αύξηση ανά έτος, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν και παράλληλα απαιτείται ιδία συμμετοχή της τάξεως του 25%-35%. Οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων το 2019 ήταν 625 εκατ.€, το 2020 687 εκατ.€, όταν το  2007 ήταν 15,1δις.€  
  7. είτε λόγω της αύξησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης 

Μπορεί οι παραπάνω παράγοντες να αποτελούν μέρος του «στιγμιαίου» αναχώματος στην αύξηση των μεταβιβάσεων, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι η κινητικότητα στα μεσιτικά γραφεία καταγράφεται αυξητική σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, ιδιαίτερα από τους εγχώριους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Ενώ, έντονο μέχρι και πρότινος ήταν και το ενδιαφέρον αλλοδαπών επενδυτών και κυρίως Ισραηλινών που λόγω της νέας μετάλλαξης Δ και του ενδεχόμενου lockdown στην πατρίδα τους έχουν αναστείλει τις επισκέψεις τους στην χώρα μας. 
Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ασφαλέστερη εικόνα για την πορεία της κτηματαγοράς και παράλληλα για το αν και πόσο έχει επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού θα έχουμε στα τέλη του 2021 και το α΄τρίμηνο του 2022. 

Eπτά παράγοντες «κλειδί» για τη δυναμική της αγοράς

  1. η πορεία του τουρισμού, 
  2. η εγχώρια ζήτηση, 
  3. η κινητικότητα των αλλοδαπών επενδυτών, 
  4. οι δείκτες της ανεργίας, 
  5. τα εισοδήματα των εργαζόμενων, 
  6. η ευκολία δανεισμού και 
  7. η έναρξη των πλειστηριασμών. 

Ωστόσο, τρεις από αυτούς εκτιμάται πως θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη της κτηματαγοράς στη μετά κορονοϊού εποχή. Ειδικότερα, η χορήγηση στεγαστικών δανείων είναι κομβικής σημασίας στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και στην τόνωση της ζήτησης.

Κορονοϊόςακίνηταμεταβίβαση ακινήτων