Οικονομία|21.01.2019 17:24

Στα Χανιά το νέο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας

Νικολίτσα Τρίγκα

Την ίδρυση νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Το νέο Ινστιτούτο στα Χανιά θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και της διασποράς. Μεταξύ άλλων, έχει προβλεφθεί η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους που θα ενισχύσει τη θαλάσσια έρευνα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Αυτά δήλωσε ο κ. Φωτάκης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του Ινστιτούτου από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη διοργάνωση του ΙΤΕ και του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Στην ομιλία του ο κ. Φωτάκης τόνισε...

«Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) θα είναι ένα ινστιτούτο στοχευμένης Έρευνας και εθνικής εμβέλειας. Αυτό σημαίνει ότι φιλοδοξούμε να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης και άλλων δυνάμεων της χώρας, εκτός Κρήτης, για την προαγωγή της επιστημονικής Έρευνας σε τεχνολογίες εντοπισμού, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν. Δύο ιδρύματα της Κρήτης, που πρωταγωνιστούν στην Έρευνα σε εθνικό επίπεδο και με σημαντική απήχηση στον διεθνή χώρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση  του εγχειρήματος. Το ΙΠΕ θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΙΤΕ με τη σύμπραξη του Πολυτεχνείου Κρήτης που προσφέρει χώρους και υποδομές για τη λειτουργία του. Αυτή η σύμπραξη βασίζεται στη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και των υποδομών, αποτελεί απτό παράδειγμα του ενιαίου χώρου Έρευνας και Παιδείας που προωθεί η Κυβέρνηση. Θα ήθελα να επισημάνω ότι γενικότερα η Κρήτη διαθέτει ένα ισχυρό ερευνητικό και ακαδημαϊκό οικοσύστημα, κατέληξε την ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

ΧανιάΙνστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας