Οικονομία|22.01.2019 11:15

Διπλάσιες οι επιτυχηµένες αιτήσεις στον Εξωδικαστικό

Μάκης Αποστόλου

Με σαφώς υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση µε το παρελθόν κινείται πλέον η πλατφόρµα του εξωδικαστικού µηχανισµού για τη ρύθµιση των οφειλών σε επιχειρήσεις, οµόρρυθµους εταίρους, ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίµηνο ολοκληρώθηκαν µε επιτυχία όσες αιτήσεις είχαν τελεσφορήσει στους πρώτους 14 µήνες λειτουργίας της πλατφόρµας.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ειδικής Γραµµατείας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓ∆ΙΧ), στις 18 Ιανουαρίου 2019 είχαν ολοκληρώσει µε επιτυχία τη διαδικασία ρυθµίζοντας µε ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους 1.396 επιχειρήσεις, οµόρρυθµοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελµατίες και αγρότες, όταν στις 26 Οκτωβρίου του 2018 ήταν µόλις 745.

Η βελτιωµένη εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστηµα η πλατφόρµα αποτέλεσε τον βασικό λόγο για τον οποίο πήρε την έγκριση από τους θεσµούς για παράταση της λειτουργίας της για ακόµη έναν χρόνο, ενώ θα αποτελέσει τη βάση για το διάδοχο πλαίσιο του νόµου Κατσέλη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο µηχανισµός θα αποτελέσει τη βάση για το διάδοχο πλαίσιο του νόµου Κατσέλη, ο οποίος κλείνει τον κύκλο του στα τέλη Φεβρουαρίου

Ωστόσο, για τον χρονικό ορίζοντα ο οποίος θα απαιτηθεί για να λειτουργήσει η πλατφόρµα και για τα φυσικά πρόσωπα, οι ίδιες πηγές υπογράµµισαν ότι αυτός θα εξαρτηθεί καθαρά από τις παραµέτρους που θα τεθούν µε τον νέο µηχανισµό. Συνοπτικά, από τους περίπου 60.000 που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιµασίας της αίτησης στην πλατφόρµα του εξωδικαστικού, έχουν υποβληθεί έως τώρα 6.346 αιτήσεις. Από αυτές, όπως αναφέραµε παραπάνω, ολοκληρώθηκαν µε επιτυχία οι αιτήσεις 1.396 επιχειρήσεων, οµόρρυθµων εταίρων, ελεύθερων επαγγελµατιών και αγροτών, δηλαδή περίπου 1 στους 4,5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό µηχανισµό.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. σε διαπραγµάτευση µε τους πιστωτές). Αξίζει να αναφέρουµε ότι αρκετοί οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους (µε σκοπό την ένταξη των οφειλών του 2017 ή τη διόρθωση της δήλωσης περί πτωχευτικής ικανότητας), µε συνέπεια να εµφανίζονται κάποιες φαινοµενικές µειώσεις στα στατιστικά στοιχεία.

Ακόµα και έτσι πάντως, οι υποθέσεις ρύθµισης των οφειλών που ολοκληρώνονται µε επιτυχία αυξάνονται συνεχώς.

Επιλεξιµότητα

Πιο αναλυτικά, στις 76 εβδοµάδες λειτουργίας (3/8/2017 – 18/1/2019) του εξωδικαστικού για επιχειρήσεις και οµόρρυθµους εταίρους, 39.154 εκκίνησαν τη διαδικασία, 9.147 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιµότητα, 2.491 αιτήσεις υποβλήθηκαν και εξ αυτών ήδη 158 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθµίσει τα χρέη τους προς ΑΑ∆Ε, ΕΦΚΑ, τράπεζες και προµηθευτές.
Στις 50 εβδοµάδες λειτουργίας του µηχανισµού για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, 18.950 εκκίνησαν τη διαδικασία, 11.739 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιµότητα και υποβλήθηκαν 3.534 αιτήσεις εκ των οποίων ήδη 1.082 ελεύθεροι επαγγελµατίες έχουν πλέον ρυθµίσει τις οφειλές τους προς ΑΑ∆Ε και ΕΦΚΑ.

Τέλος, στις 29 εβδοµάδες που λειτουργεί η πλατφόρµα για τους αγρότες, 1.452 εκκίνησαν τη διαδικασία, 1.035 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιµότητα και υποβλήθηκαν 321 αιτήσεις µε σκοπό τη ρύθµιση των χρεών προς ΑΑ∆Ε, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κ.λπ. τράπεζες υπό εκκαθάριση). Εξ αυτών ήδη 156 αγρότες έχουν πλέον ρυθµίσει τις οφειλές τους προς ΑΑ∆Ε και ΕΦΚΑ.

εξωδικαστικός συμβιβασμόςΘεσμοί