Οικονομία|16.09.2021 22:51

Βραχυκύκλωμα στο ρεύμα: Οι αυξήσεις στη χονδρική «ροκανίζουν» την επιδότηση

Newsroom

Πριν ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την κρατική επιδότηση των 9 ευρώ για όλες τις καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες, οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος στην πραγματικότητα είναι σαν να την έχουν εξαφανίσει. Κι όλα αυτά την ώρα που οι πολίτες δηλώνουν αβέβαιοι για τα οικονομικά τους αλλά και για το τι θα επακολουθήσει.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες αποτυπώνουν την κατάσταση 

Μέσα σε 2 ημέρες, η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας σκαρφάλωσε κατά 29% από 135 στα 175,39 ευρώ την Πέμπτη. Αντίστοιχα το φυσικό αέριο σκαρφάλωσε στα 80,82 ευρώ, οδηγώντας τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι οι ανατιμήσεις ήρθαν για να μείνουν.

Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

«Το φυσικό αέριο είναι και θα παραμείνει σε ιστορικά υψηλά και αυτό επηρεάζει την χονδρική τιμή της ενέργειας. Οι αυξήσεις στο ρεύμα προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο κύμα αυξήσεων που αυτή τη φορά θα προέλθει από το ράλι ανόδου στην ενέργεια», σημειώνει ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας, κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Κώστας Δαμίγος τονίζει: «Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, πιστεύω πως οι εταιρείες δεν θα καταφέρουν να το απορροφήσουν και εκ των πραγμάτων θα περάσει στον καταναλωτή».

«Και πολλοί ιδιώτες πάροχοι ενέργειας θα βρεθούν στο κόκκινο όπως συνέβη στη Βρετανία. Στην Ισπανία επιβλήθηκε πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές», συμπληρώνει.

«Θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ρευστότητα των παρόχων», υπογραμμίζει ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Greek Energy Forum, κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης.

Την Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια στους ηγέτες των κρατών μελών του Νότου. 

Εκτοξεύτηκε η τιμή της μεγαβατώρας - Έρχονται ανατιμήσεις σε προϊόντα

Στο τραπέζι των συζητήσεων έκατσαν ιδιώτες πάροχοι ενέργειας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ενέργειας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε  χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά με υποσχέσεις από τους ιδιώτες ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν με τις εκπτωτικές τους πολιτικές για απορροφήσουν όσο δύνανται από το διαφαινόμενο ράλι ανατιμήσεων. Ωστόσο προειδοποίησαν ότι εάν η κρίση έχει ένταση και διάρκεια τότε θα υπάρξουν «λουκέτα».

«Εκείνο που είπαμε εμείς στους ιδιώτες είναι ότι επειδή είναι εξαιρετική η κατάσταση να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουν- και ήδη κάποιοι έχουν ανακοινώσει εκπτώσεις», σημείωσε στο OPEN ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Εκτοξεύτηκε η τιμή της μεγαβατώρας

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για επιδότηση 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για όλους και τις επιπλέον εκπτώσεις από την ΔΕΗ,  η τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο ενέργειας εκτοξεύτηκε από τα 135 ευρώ την Τρίτη στα 172 ευρώ την Τετάρτη και 175 ευρώ για τα συμβολαια της Πέμπτης.

Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξεως του 29%. Αν συνεχιστεί με αυτή την ενταση η ενεργειακή κρίση, τότε μετά βεβαιότητας θα έρθουν ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. «Οι μικρομεσαιοι θα απορροφήσουν τις αυξησεις αλλά όχι όλες σημείωσε στο OPEN » ο αντιπρόεδρος της ΕΕΑ, Νίκος Κουγιουμτζής.

Οι ιδιώτες πάροχοι που είναι και παραγωγοί ρεύματος έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να καλύψουν ένα μέρος των ανατιμήσεων, όμως οι μικρότεροι πάροχοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την αγορα και ζήτησαν μεγαλύτερο πακέτο στήριξης από τα 150 εκατ ευρώ που δόθηκαν από την κυβερνηση. 

Πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων για να αποφευχθούν οι ανατιμήσεις στο ρεύμα όσο οι χονδρεμπορικές τιμές της μεγαβατώρας παραμένουν πάνω από τα 100 ευρώ.

Σκρέκας στο OPEN: Ανατιμήσεις στο ρεύμα έως 2 ευρώ για 7 στα 10 νοικοκυριά

Ανατιμήσεις ένα έως δύο ευρώ το μήνα θα δουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τους τα νοικοκυριά μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά και της ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» απηύθυνε σύσταση προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλλουν αυτοί στην απορρόφηση των αυξήσεων και όπως είπε ήδη διαφημίζουν εκπτωτικά πακέτα στις τηλεοράσεις. 

Εννιά ευρώ επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι ένα μέσο νοικοκυριό δεν ξεπερνά την κατανάλωση 300-600 κιλοβατώρων ρεύματος.  «Για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες υπάρχει επιδότηση της τάξης 9 ευρώ το μήνα και για τις επιπλέον 300 κιλοβατώρες ήρθε η ΔΕΗ και ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις. Ήδη προχωρούν σε αντιστάθμιση της ανατίμησης αυτού του διαστήματος έτσι ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει μεγαλύτερες ανατιμήσεις από ένα-δύο ευρώ το μήνα». Όπως είπε ο υπουργός πάνω από 600 κιλοβατώρες θα υπάρχει κλιμάκωση πάλι όμως δεν θα τους φέρει την αναμενόμενη επιβάρυνση αν δεν είχαμε προβεί στην επιδότηση της κατανάλωσης. 

Ο Έλληνας καταναλωτής 50% αγοράζει πιο φθηνά από την χονδρεμπορική τιμή της Ευρώπης

Η χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη αγγίζει τα 170 ευρώ την κιλοβατώρα ενώ ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει 110 ευρώ την κιλοβατώρα. Δηλαδή ο Έλληνας καταναλωτής 50% αγοράζει πιο φθηνά από την χονδρεμπορική τιμή της Ευρώπης. Ο κ. Σκρέκας έκανε έκκληση στους ιδιώτες να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχουν και να αντισταθμίσουν για την πλειοψηφία των νοικοκυριών μέχρι την κατανάλωση των 600 κιλοβατώρων. 

«Αυτό θα το δούμε και στα εμπορικά πακέτα από τους ιδιώτες παρόχους. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους ιδιώτες παρόχους τι τιμή θα πουλήσουν». Συνολικά το 72% των νοικοκυριών δεν ξεπερνά την κατανάλωση των 300 κιλοβατώρων το μήνα. 

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Μίνι lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Μητσοτάκης σε Αντετοκούνμπο: Στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε

Μετάλλαξη Δέλτα: 3.711 κρούσματα μέχρι σήμερα στην Αττική - Πόσα εντοπίζονται στη χώρα

Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Ποινική προκαταρκτική έρευνα για τη δημοσιοποίηση ονομάτων των παιδιών

Κορονοϊός: Οι 6 περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς - Γιατί η Δυτική Αττική έχει πολλά κρούσματα

ΔΕΗτιμέςηλεκτρικό ρεύμααυξήσειςενέργεια