Οικονομία|21.09.2021 17:00

Αυξήσεις στο ρεύμα: Ρεκόρ τιμών - Αναζητούν λύσεις οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ

Newsroom

Το υψηλό και ανεξέλεγκτο ενεργειακό κόστος που πιέζει καταναλωτές, επιχειρήσεις αλλά και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας που θα συνέλθει το διήμερο 22-23 Σεπτεμβρίου στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Εκτόξευση της τιμής 

Οι 27 Ευρωπαίοι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο να ενταθεί τους επόμενους μήνες, αναζητώντας διεξόδους και πιέζοντας για κάποια αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών ή παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο. Εν τω μεταξύ, η τιμή του αερίου στην Ευρώπη έφτασε σε νέα υψηλά, καθώς το συμβόλαιο TTF βρίσκεται πάνω από τα 70 ευρώ και η τιμή ενέργειας πάνω από τα 155 ευρώ/MWh.

Το 2020 -εν μέσω lockdown- η τιμή στη χονδρική ήταν 46 ευρώ η MWh και το 2021 ξεκίνησε με 55 ευρώ τον Ιανουάριο, για να φθάσει τα 103 τον Ιούλιο, τα 128 ευρώ τον Αύγουστο και τα 165 ευρώ πρόσφατα, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Fit for 55

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα απεστάλη από την Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο (Fit for 55) για τον νέο μηχανισμό του συστήματος εμπορίας εκπομπών CO2. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωβουλευτές βασικών πολιτικών ομάδων θα απαιτήσουν ο νέος κανονισμός να γίνει πολύ πιο αυστηρός έναντι εκείνου που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα κερδοσκοπίας που σήμερα εκτοξεύει τις τιμές. 
Σημειώνεται ότι η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων επηρεάζει άμεσα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού οι παραγωγοί ενέργειας τη μετακυλίουν στους λογαριασμούς. Η τιμή των δικαιωμάτων από τα 25 ευρώ ο τόνος πέρυσι (μέση τιμή) εκτοξεύθηκε στα 62 ευρώ ο τόνος φέτος, ενώ το ράλι ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν η ΕΕ ανακοίνωσε εντατικοποίηση των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή με περιορισμό των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.

Σύμφωνα πάντως με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, οι υψηλές τιμές της ενέργειας δείχνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. «Αν είχαμε την Πράσινη Συμφωνία πέντε χρόνια νωρίτερα, δεν θα ήμασταν σε αυτή τη θέση, γιατί τότε θα είχαμε λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Τίμερμανς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, παρόλο που οι τιμές των ορυκτών καυσίμων έχουν αυξηθεί, το κόστος για ανανεώσιμες πηγές παραμένει χαμηλό και σταθερό. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει την ΕΕ να επιταχύνει την πράσινη μετάβασή της, για να διασφαλίσει ότι περισσότεροι πολίτες έχουν πρόσβαση σε προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατέληξε.

Τα μέτρα-ανάχωμα στις αυξήσεις

Η ενεργειακή φτώχεια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί απασχολεί και τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που βρίσκεται ήδη στη Σλοβενία για να συμμετάσχει αύριο στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ήταν η πρώτη κίνηση και της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιούν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Εξάλλου ένα από τα σημεία στα οποία συμφωνήσαν οι ηγέτες της EUMED 9 που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα ήταν και αυτό, δηλαδή να πάρουν μέτρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε στη λήψη μέτρων, αρχικά μειώνοντας προσωρινά τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος και ακολούθως περιορίζοντας και τα κέρδη των εταιρειών προμήθειας ρεύματος για να διασφαλίσει πόρους που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει περαιτέρω τα νοικοκυριά.

Η Γαλλία προσφέρει ήδη κουπόνια αξίας 150 εκατ. ευρώ ετησίως σε 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας, ενώ εξετάζει και περαιτέρω μέτρα καθώς το ράλι των τιμών συνεχίζεται. 

Η Βρετανία επέλεξε να καθυστερήσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές ώστε να φανούν μετά τον Οκτώβριο, προστατεύοντάς τους για έναν μήνα. Οι μεγαλύτεροι βρετανικοί ενεργειακοί όμιλοι πιέστηκαν τόσο που έκαναν έκκληση για μεγάλo πακέτο κρατικής στήριξης, ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κρίση που έχουν προκαλέσει οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου. Στα μέτρα που ζητά ο κλάδος περιλαμβάνεται και η δημιουργία μίας «bad bank» που θα απορροφήσει τους ζημιογόνους πελάτες των μικρότερων ενεργειακών εταιρειών που έχουν χρεοκοπήσει.

Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Όλες οι ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα πληρωθεί ο φόρος φέτος - Τι ισχύει με τις δόσεις

Εμβολιασμός: Όλο και πιο κοντά η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό – Οι θέσεις των ειδικών

Βουλή: Με τροπολογία νομοθετούνται τα 50gb για τους νέους που θα εμβολιαστούν

Επίσκεψη σε οδοντίατρο με rapid test για εμβολιασμένους, με μοριακό για ανεμβολίαστους

ΗΠΑ: Έφιπποι συνοριοφύλακες κυνηγούν Αϊτινούς μετανάστες στον Ρίο Γκράντε

αύξηση τιμώνκαταναλωτέςενέργειατιμήηλεκτρικό ρεύμαΣλοβενία