Οικονομία|24.09.2021 18:30

ΔΕΗ: Βουτιά της μετοχής στο χρηματιστήριο

Newsroom

Η πτώση της μετοχής της ΔΕΗ κατά περίπου 14% σε διάστημα δύο συνεδριάσεων, αποτελεί κομβικό παράγοντα για τη μεγάλη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο προς τις 860 μονάδες όπως δείχνει η σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €750 εκατ. με τον τρόπο που θα γίνει, προσομοιάζει σε πολλά σημεία με την αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τραπεζικών μετοχών που είδαμε νωρίτερα εφέτος.  Η διαφορά είναι ότι η αύξηση της ΔΕΗ μάλλον αιφνιδίασε τη χρηματιστηριακή αγορά και ότι συνέπεσε με την αντιστροφή τάσης των διεθνών αγορών λόγω της Κίνας και της Evergrande, αλλά και μία γενικότερης εκτίμησης περί βίαιας διόρθωσης. 

Όμως η μετοχή της ΔΕΗ χτύπησε το ελληνικό χρηματιστήριο και σε μία περίοδο που εκκολάπτονται σημαντικές εξελίξεις στην ενέργεια, αυξήσεις τιμολογίων και γενικότερες διεργασίες στον κλάδο της ενέργειας.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα καθοριστούν επακριβώς και οι όροι συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι τιμές στις οποίες θα γίνει η αύξηση.

Οι βασικές αντιδράσεις των επενδυτών

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά οι βασικές αντιδράσεις των επενδυτών, θεσμικών και ιδιωτών είναι:

  1. Αυτοί που περιμένουν τη Γεν. Συνέλευση και τους όρους της αύξησης. Πρόκειται κυρίως για Ταμεία που θέλουν μεν να συμμετάσχουν αλλά όχι με όλα τα δικαιώματα.
  2. Είναι αυτοί που δε θέλουν να συμμετάσχουν και ρευστοποιούν κάποιες θέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ για να αποφύγουν το dilution που θα προκαλέσει η αύξηση
  3. Είναι αυτοί που πουλούν τις θέσεις τους τώρα για να αποκτήσουν ρευστότητα και να τοποθετηθούν αργότερα στην αύξηση.

Για τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, η εκτίναξη της μετοχής της ΔΕΗ πάνω από τα επίπεδα των 10 ευρώ ήταν κάτι που δεν το περίμεναν και το απέδιδαν στα μεγέθη της εταιρείας.  Όμως φαίνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προετοίμαζε το έδαφος για την αύξηση και κάποιοι στο εξωτερικό το γνώριζαν (σύμβουλοι έκδοσης και συνεργάτες.  Από την στιγμή που θα υπάρξουν διαφορές στις εκτιμήσεις των αναλυτών, η μεταβλητότητα θα διαρκέσει μέχρι την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στόχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Η  εταιρεία θα δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο από τους ξένους και εγχώριους επενδυτες και θα αποκτήσει κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει τις επενδύσεις της, διαφυλάσσοντας τον ισολογισμό της.

Ταυτόχρονα η όλη διαδικασία εξασφαλίζει ότι το μάνατζμεντ της εταιρείας θα παραμείνει ελληνικό κάτι που δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι θα ίσχυε σε περίπτωση πώλησης του 17%.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση, η όλη διαδικασία της αύξησης θα γίνει με ρυθμούς εξπρές και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο. Συντονιστές της ΑΜΚ προβλέπεται είναι η Citi και η Goldman Sachs.

Η απόφαση για την ΑΜΚ προβλέπεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building ενώ θα ανακοινωθεί και η τιμολόγηση. Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: 2.046 κρούσματα, 33 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών σε αρνητή πατέρα

Κορονοϊός - Δράμα: Πώς φτάσαμε στο lockdown - Oι αντιεμβολιαστές και το εκτός λειτουργίας μηχάνημα PCR

Κορονοϊός: Πώς γίνεται η επίσκεψη σε οδοντίατρο - Πότε χρειάζεται rapid test

Εκλογές Γερμανία: Οι ημερομηνίες - σταθμοί στη 16ετη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ 

χρηματιστήριομετοχήΔΕΗ