Οικονομία|02.10.2021 15:41

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Στα ύψη οι τιμές, με ρυθμούς χελώνας οι παραδόσεις

Newsroom

Αυξήσεις «φωτιά» καταγράφονται από το πρωί της Παρασκευής 1η Οκτωβρίου στα αυτοκίνητα, τη στιγμή που οι χρόνοι παράδοσης των νέων οχημάτων στους αγοραστές έχει επιμηκυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναστάτωση στην ελληνική και όχι μόνο, αγορά. 

Ενδεικτικά, αυτοκίνητο που πωλούνταν την Πέμπτη το βράδυ στην Ελλάδα στα 20.800 ευρώ, την Παρασκευή το πρωί η τιμή του έφτανε τα 22.000 ευρώ με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως από 1η Νομεβρίου η τιμή του μπορεί να αγγίξει και τα 23.000 ευρώ. Παράλληλα, για να το παραλάβει ο αγοραστής θα χρειαστεί με τις σημερινές συνθήκες να περιμένει από 3 μήνες στο πιο αισιόδοξο σενάριο, έως 8 ή ακόμα και 9 μήνες, τη στιγμή που τα ετοιμοπαράδοτα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση. 

Ο βασικός λόγος της ανόδου στις τιμές και του χρόνου παραμονής είναι η έλλειψη των ημιαγωγών (τσιπ) που έχουν οδηγεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή. Η πλειονότητα των βιομηχανικών μονάδων σε όλο τον κόσμο που κατασκευάζουν τα νέα αυτοκίνητα, αντιμετωπίζουν την έλλειψη των ημιαγωγών και προσπαθούν να διαμορφώσουν κατάλληλα την παραγωγική τους δυνατότητα για να ανταπεξέλθουν στις παραγγελίες των αγοραστών νέων αυτοκινήτων.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr.

Όλες οι ειδήσεις

Προκαλεί η Τουρκία για να «ακούει» η Γαλλία: Ανακοίνωση - παραλήρημα για Ανατολική Μεσόγειο

Μαύρα μαντάτα φέρνει η απογραφή πληθυσμού: Μείωση έως 500.000 σε μόνιμους κατοίκους

Παπαδόπουλος για σεισμό: Ενεργοποιήθηκε τμήμα ρήγματος στη Θήβα

Σεισμός: Αυτά είναι τα σημαντικότερα ρήγματα στην Ελλάδα

Σπάρταθλο: 39χρονος αστυνομικός από το Αγρίνιο και πρώην πυγμάχος έγραψε ιστορία ως νέος Κούρος

Ερντογάν εκτός ορίων: Τουρκικός ο βυζαντινός δικέφαλος αετός

αυτοκίνητααυξήσειςπωλήσεις