Οικονομία|03.10.2021 23:19

Φυσικό αέριο: Κύμα ανατιμήσεων έως την άνοιξη βάζει φωτιά στις τιμές προϊόντων

Newsroom

Κύμα ανατιμήσεων έως την Άνοιξη δείχνουν τα συμβόλαια του φυσικού αερίου βάζοντας «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια  φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90€ τη MWh, αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεταφορές, καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90 € τη MWh ,αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεταφορές καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια. 

Το φυσικό αέριο στην αγορά σχεδόν διπλασίασε την τιμή του από 4,5 €/MWh σε  8 €/MWh και το πετρέλαιο θέρμανσης από  0,80 € το λίτρο πέρυσι θα ξεκινήσει να διατίθεται με 1,10 € το λιτρο   

Αδυνατούν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις οι επιχειρήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φρούτα ακόμη και τα εποχής έχουν ανατιμηθεί κατά  25,7%, τα νωπά λαχανικά κατά  21,5% τα λάδια εκτός από το ελαιόλαδο 21,5% ενώ τα φρέσκα ψάρια κατά  8% . Οι επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε πως προχώρησε σε ανατιμήσεις. Μία στις πέντε δηλώνει πως θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους εφτά στις δέκα επιχειρήσεις σταμάτησαν τις εισαγωγές από Κίνα. Στον αντίποδα νέες μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός ενέργειας.  


Στο Eurogroup της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο θα αναζητηθεί κοινή λύση για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Όλες οι ειδήσεις

Μαρτυρίες και εικόνες από την άγρια επίθεση ακροδεξιών σε αφισοκολλητές της ΚΝΕ

Χαρά Χαραλάμπους: Η πρώτη γυναίκα κοσμητόρισσα «σπάει» στερεότυπα μισού αιώνα στο ΑΠΘ

Επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ: Αυξήθηκαν δικαιούχοι και ποσά - Παραδείγματα

ΜΜΜ: Έπιασαν δουλειά οι μυστικοί επιβάτες - «κατάσκοποι» στην Αθήνα

Gordon Ramsey: Τι λέει στο Open η γιαγιά Κατίνα που βρήκε λύσσα το φαγητό του

ανατιμήσειςακρίβειαφυσικό αέριονοικοκυριά