Οικονομία|04.10.2021 07:35

Αυξήσεις τιμών σε ενέργεια: Συναγερμός στην ΕΕ – Πακέτο προτάσεων από Κομισιόν

Newsroom

Συναγερμό έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων, με κύμα ανατιμήσεων.

Επί τάπητος στο Eurogroup

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα θα εξετάσει την αύξηση των τιμών ενέργειας, οι οποίες οδήγησαν και στην αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού και του κόστους ενέργειας, τόσο στην οικονομική ανάκαμψη όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2022. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, δεν αναμένονται επιχειρησιακές αποφάσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, μια «εργαλειοθήκη» ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμμερίζονται την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα υποχωρήσει το 2022.

Κύμα ανατιμήσεων έως την άνοιξη

Τα συμβόλαια του  φυσικού αερίου δείχνουν κύμα ανατιμήσεων, βάζοντας «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια  φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90€ τη MWh, αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεταφορές, καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90 € τη MWh ,αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεταφορές καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια. 

Το φυσικό αέριο στην αγορά σχεδόν διπλασίασε την τιμή του από 4,5 €/MWh σε  8 €/MWh και το πετρέλαιο θέρμανσης από  0,80 € το λίτρο πέρυσι θα ξεκινήσει να διατίθεται με 1,10 € το λιτρο   

Ξαναγράφουν τα επιδόματα

Όπως αναφέρουν στο Οpen παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αυτό το οποίο αναμένεται άμεσα είναι να αρχίζουν να εξετάζουν από την αρχή τα επιδόματα, ξαναγράφοντας από την αρχή το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα, η έκρηξη τιμών έχει οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου από την αρχή του έτους κατά 56% και 120% για την τιμή στο φυσικό αέριο με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη αύξηση κατά 20% στο επίδομα θέρμανσης να μη φτάνει. Για αυτό το λόγο, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, χτίζεται η καινούργια επιδότηση για το φυσικό αέριο αλλά και για την επιδότηση θέρμανσης για το φυσικό αέριο.

Με βάση τα τελευταία σενάρια εάν φτάσουν τα χρήματα για να δώσει το κράτος καινούργια κονδύλια και μέτρα για να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας, σε περίπτωση που μείνουν χρήματα υπάρχει το σενάριο το οποίο δε διέψευσε το πρωί του Σαββάτου και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του καναλιού, με το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι να είναι το να διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα ίσως σε συνταξιούχους και ίσως σε υγειονομικούς γύρω στα Χριστούγεννα.

Όλες οι ειδήσεις

Μαρτυρίες και εικόνες από την άγρια επίθεση ακροδεξιών σε αφισοκολλητές της ΚΝΕ

Χαρά Χαραλάμπους: Η πρώτη γυναίκα κοσμητόρισσα «σπάει» στερεότυπα μισού αιώνα στο ΑΠΘ

Επίδομα παιδιού Α21 ΟΠΕΚΑ: Αυξήθηκαν δικαιούχοι και ποσά - Παραδείγματα

ΜΜΜ: Έπιασαν δουλειά οι μυστικοί επιβάτες - «κατάσκοποι» στην Αθήνα

Gordon Ramsey: Τι λέει στο Open η γιαγιά Κατίνα που βρήκε λύσσα το φαγητό του

φυσικό αέριοενέργειαακρίβειαανατιμήσεις