Οικονομία|18.10.2021 20:27

ΕΝΦΙΑ 2022: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα - Ποιοι περισσότερα

Newsroom

Στην τελική ευθεία μπαίνει η άσκηση που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ακίνητα που  μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν, χώρους γραφείων και καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές από το επόμενο έτος, φαίνεται ότι θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο του 2022.  

Αντίθετα, σημαντικές ελαφρύνσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητα μέχρι και 80.000 έως 100.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι 4.751.036 -ή το 66,17% του συνόλου - κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, εκτιμάται ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Στις περιοχές που οι τιμές ζώνες κάνουν άλμα η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων θα αυξηθεί, ενώ όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, θα δουν την αξία της περιουσίας τους πάνω στην οποία επιβάλλονται οι φόροι να εκτινάσσεται στα ύψη.
Το «κλειδί» των αλλαγών, σύμφωνα με τα παραδείγματα που πραγματοποιούνται για κάθε περιοχή της χώρας είναι οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές οι οποίοι είναι κλιμακωτοί ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρές περιουσίες.

Όσον αφορά την επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η υλοποίηση της θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, οι περισσότεροι εκ των οποίων συνδέονται με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης για επιπλέον παρεμβάσεις ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η άσκηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Νοεμβρίου ώστε να ανακοινωθεί επίσημα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό έχει ως στόχο τη
δικαιότερη κατανομή του φόρου, που σημαίνει ότι  θα υπάρξει ανακατανομή φορολογικών βαρών ,μεγαλύτερη των 600  -700 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών: Δικαιότερος και χαμηλότερος φόρος ακινήτων για τους περισσότερους φορολογούμενους.

Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr.

Όλες οι ειδήσεις

Δημοσκόπηση Alco για OPEN: Μεγάλη αποδοχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ανησυχία για οικονομία - Σταθερή πρωτιά της ΝΔ

Πυρκαγιά Μάτι: Δίωξη για πλημμελήματα σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου

Κόλιν Πάουελ: Πέθανε από κορονοϊό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ντόρα Μπακογιάννη: Ευχές για ταχεία ανάρρωση από τα πολιτικά κόμματα

Κλιματική Αλλαγή: Ποιες οι ευάλωτες πόλεις στην Ελλάδα - Πού κινδυνεύουν οι καλλιέργειες

πληρωμήακίνηταΕΝΦΙΑυπουργείο Οικονομικών