Οικονομία|28.01.2019 14:44

ΘΕΣγάλα: Αίτηση πτώχευσης - Δεσμεύτηκε και το σήμα της επιχείρησης

Εύρης Τσουμής

Τα χρέη προς παραγωγούς, προμηθευτές, εργαζόμενους και τις τράπεζες, που ξεπερνούν πια τα 26 εκατ. ευρώ, υποχρέωσαν τη διεύθυνση της ΘΕΣγάλα να καταθέσει αίτηση πτώχευσης και υπαγωγής στο άρθρο 106 β, προκειμένου να προστατευθεί από τους πιστωτές της. Ο θεσσαλικός συνεταιρισμός, που έγινε γνωστός μέσα σε χρόνο-ρεκόρ για τα ATM γάλακτος που έστησε, πήρε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές του μέχρι τις 22 Μαρτίου οπότε θα πραγματοποιηθεί στο δικαστήριο η κύρια συζήτηση προκειμένου να παρθεί η απόφαση για την ένταξή της ή όχι στο άρθρο 106 β.

Στη συζήτηση αυτή πάντως η ΘΕΣγάλα θα πρέπει να καταθέσει βιώσιμο μπίζνες πλαν αλλά και συμφωνίες με τους εργαζόμενους και μέρος των πιστωτών της. Στην κατάθεση της αίτησης συμφώνησαν και οι τράπεζες Πειραιώς, Θεσσαλίας και Eurobank, τα χρέη προς τις οποίες έφτασαν τα έξι εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μια τριετία. Σε διαφορετική περίπτωση η ΘΕΣγάλα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών και οι κατασχέσεις που θα ακολουθούσαν θα έβαζαν ουσιαστικά λουκέτο στην επιχείρηση η οποία έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Τα άμεσα κεφάλαια κίνησης που χρειάζεται ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το εμπορικό σήμα

Ακόμα και το εμπορικό σήμα της επιχείρησης έχει δεσμευτεί από τον επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια αντί του ποσού των 500.000 ευρώ, ο οποίος είχε ενισχύσει την επιχείρηση με το ποσό αυτό. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα ο επιχειρηματικός του όμιλος είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της ΘΕΣγάλα χωρίς όμως το σχέδιο να προχωρήσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΘΕΣγάλα, Θανάση Βακάλη, η εταιρεία άμεσα θα προχωρήσει στην κυκλοφορία νέων καινοτόμων προϊόντων στην αγορά, στο πλαίσιο του μπίζνες πλαν που θα παρουσιάσει.

Παράλληλα, όπως είπε, η επιχείρηση βρίσκεται σε επαφή με επιχειρηματίες, ώστε να προχωρήσει σε συνέργειες για νέες επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το γιατί η εταιρεία προχώρησε στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα, ο κ. Βακάλης τόνισε ότι έγινε στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους πιστωτές της, τράπεζες και ιδιώτες. Τόνισε μάλιστα ότι η αίτηση κατατέθηκε σε συνεννόηση με τις τράπεζες, στις οποίες η ΘΕΣγάλα οφείλει χρήματα. «Το ΘΕΣγάλα δεν έκλεισε και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Δεν είμαστε σε κατάσταση χρεοκοπίας και ούτε υπάρχει θέμα κουρέματος. Συνεχίζουμε ακάθεκτα» τόνισε ο κ. Βακάλης.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΘΕΣγάλα