Οικονομία|20.11.2021 03:31

Νέο εξοικονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

Newsroom

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ», η πρεμιέρα της οποίας έχει καθυστερήσει περίπου ένα μήνα.

Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για τον νέο κλιματικό νόμο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη και αυτή τη στιγμή ήδη γίνονται δοκιμές σε αυτήν: «Η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει 3 με 4 εβδομάδες από την αρχική εκτίμηση που είχαμε και το αρχικό ορόσημο το οποίο είχαμε προσδιορίσει να ανοίξει«, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Ο ίδιος απέδωσε την καθυστέρηση αφενός στην ανάγκη να προηγηθούν αυστηροί έλεγχοι στην πλατφόρμα ώστε να μην καταγραφούν προβλήματα ή να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα και αφετέρου στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης προέκυψαν κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν.

«Για αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία» είπε ο κ. Σκρέκας.

Παράταση παίρνει όμως και το αντίστοιχο πρόγραμμα για επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του 2022: «Βέβαια έχουν προσδιοριστεί τα χρονικά ορόσημα και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω είναι το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά εμείς προσδοκούμε να ανοίξουμε νωρίτερα και αυτά τα προγράμματα».

Από τη νέα χρονιά εφόσον χρειαστεί περαιτέρω επιδότηση στο ρεύμα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο πρόσθετης επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος ο κ. Σκρέκας από τον Ιανουάριο του 2022 και εφόσον κριθεί απαραίτητο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ είμαστε τέλος του χρόνου για να δούμε τι θα κάνουμε από τον Ιανουάριο και μετά. Έχουμε πει ότι μέχρι και το Δεκέμβριο θα έχουμε αυτή την επιδότηση. Και από εκεί και πέρα συζητάμε έναν μηχανισμό αυτόματο που ανάλογα με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά και με το πλεόνασμα, που θα υπολογίζεται στον λογαριασμό που στηρίζει τις ΑΠΕ, θα προκύπτει και η επιδότηση την οποία θα μπορούμε να κάνουμε».

Ο υπουργός υπενθύμισε πως όταν ξεκίνησε η επιδότηση του ρεύματος , η μηνιαία επιδότηση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 300 κιλοβατώρες ήταν μόλις 9 ευρώ.

«Αναθεωρήσαμε τον μήνα Οκτώβριο στα 18 ευρώ και αντίστοιχα στα 25 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Αναθεωρήσαμε για άλλη μια φορά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο την επιδότηση η οποία πια ανέρχεται στα 39 ευρώ τον μήνα για το μήνα Νοέμβριο και για τον μήνα Δεκέμβριο για το νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει 300 κιλοβατώρες το μήνα. Αυτή η επιδότηση έχει υπολογιστεί με τιμή χονδρικής στην Ελλάδα 200 και 220 ευρώ για τους επόμενους μήνες, στα 39 ευρώ».