Οικονομία|29.01.2019 12:47

Ναι μεν αλλά... από ΣΒΒΕ και ΒΕΘ για τον κατώτατο μισθό

Τίμος Φακαλής

Ναι μεν, αλλά… για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)

Αν και οι δύο φορείς συμφωνούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού τονίζουν ότι αυτός θα έπρεπε να συνοδεύονταν με παράλληλα μέτρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων, τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα. 

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν αναμενόμενη και εν πολλοίς αναγκαία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΒΒΕ, ωστόσο, «δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό η επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει το ανώτατο όριο του ποσοστού αύξησης του κατώτατου μισθού που πρότεινε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων» καταλήγει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως το ύψος των μισθών πρέπει να συνδέεται με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και όχι από τις επιθυμίες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Για να μην τρωθεί, συνολικά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ο ΣΒΒΕ ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει σαφής δέσμευση στα εξής: 

  1. στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, 
  2. στη λήψη αποφάσεων για στοχευμένες παρεμβάσεις, με στόχο την άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους,
  3. στην εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, που θα αφορούν κυρίως τους κλάδους της μεταποίησης και τους λιγότερο ανεπτυγμένους νομούς της περιφέρειας,
  4. στην αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς εργασίας, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, άρα παραοικονομίας, και τέλος,
  5. στη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, της περιόδου 2010 – 2017, και, 
  6. στη λήψη μέτρων για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

αύξηση κατώτατου μισθού (12332κυβέρνησηΣΒΒΕΒΕΘ