Οικονομία|29.01.2019 14:22

Γίρκι Κατάινεν: «Θα έβγαζα το καπέλο στην Ελλάδα» (vid)

Κατερίνα Τζαβάρα

Τη κοινή συνεδρίαση τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής παρακολούθησε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Αντικείμενο της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Οικονομικών ήταν «Το μέλλον της Ευρώπης: Προκλήσεις και Ευκαιρίες».

Στην αρχική παρέμβασή του ο κ. Κατάινεν τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των εθνικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη «για να εκπροσωπούνται οι λαοί στη λήψη αποφάσεων». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πολλοί εκφράζουν παράπονα ότι «η Ευρώπη αποφάσισε αυτό ή εκείνο» ενώ «όσο πιο πολύ μετέχουν οι κυβερνήσεις τόσο θα συνειδητοποιεί ο κόσμος τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε το γεγονός ότι η Επιτροπή δημιούργησε το ευρωπαϊκό Ταμείο Γιούνκερ ως όχημα επενδύσεων και «έκτοτε το Ταμείο σημείωσε επιτυχίες. Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε επιπλέον επενδύσεις 380 δισ. ευρώ σε κράτη μέλη. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην κατάταξη χρήσης κονδυλίων σε αυτό το Ταμείο. Θα της έβγαζα το καπέλο αν φορούσα». Αναλυτικά ανέφερε ότι 22.000 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν ενώ ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος. «Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, το 25% του ελληνικού πληθυσμού έχει πτυχίο κι αυτό το δυναμικό δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο».

Ο κ. Κατάινεν προέβλεψε ότι η εφαρμογή νομοθεσίας που ήδη έχει υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη. Υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ευρώπη προκλήσεις σε επίπεδο ανταγωνισμού αλλά και σε ό,τι απειλεί με εμπλοκή εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες και πρόσθεσε πως μια άλλη πρόκληση είναι δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη και ηγέτες που αποκλίνουν από τις αρχές της βιώσιμης δημοκρατίας κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το δεχθούμε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε στη συνέχεια ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπαρξιακά προβλήματα και τόνισε ότι οι επόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την ψυχή και το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και ότι υπάρχει ένα μείγμα ακραία φιλελεύθερων και ακραία εθνικιστικών απόψεων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «πρόκειται για σύγκρουση δύο κόσμων και αντιλήψεων» αλλά δήλωσε αισιόδοξος αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα «ανοιχτό στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε.

Απαντώντας σε ερωτήματα που διατυπώθηκαν μέσα από τις τοποθετήσεις βουλευτών, σε δεύτερο χρόνο ο Γίρκι Κατάινεν τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπουν «πολλές ευκαιρίες όσον αφορά τις επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα. Πολλές επενδύσεις μπορούν να γίνουν». Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα του ευρωσκεπτικισμού και του εθνικισμού που έθεσαν πολλοί ομιλητές. «Αν δεν πιστεύεις στην ολοκλήρωση της Ε.Ε. είναι κι αυτό μια άποψη όπως είναι και η δική μου που είμαι στην πλευρά αυτών που πιστεύουν. Ωστόσο, ο εθνικισμός είναι μια δύναμη που πηγαίνει αντίθετα στις βασικές αξίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ένωση της Ευρώπης» είπε ο κ. Κατάινεν και τόνισε πως αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό. 

Σε άλλο θέμα που είχε τεθεί απάντησε: «Το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά κυρίως πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία. Αυτό που θέλω να δω στο άμεσο μέλλον είναι ισοτιμία όσον αφορά στη χρηματοδότηση».
Αναφορικά δε, με την κατάσταση στη Βενεζουέλα επικαλέστηκε ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές στη Βενεζουέλα δεν ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές κι ως εκ τούτου «δεν νομιμοποιείται το αποτέλεσμα».

Γιώργος ΚατρούγκαλοςΕλλάδαΚομισιόνΓίρκι Κατάινεν