Οικονομία|01.02.2019 15:48

Moody's: Θετικό βήμα η επιστροφή τις Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

Newsroom

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, είναι θετική για το αξιόχρεό της.

«Ήταν η πρώτη έκδοση χρέους της Ελλάδας εκτός προγράμματος μετά από σχεδόν μία δεκαετία που βασιζόταν σε χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι θετική για το αξιόχρεο, καθώς αντανακλά τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην πλήρη χρηματοδότησή της από τις αγορές», αναφέρει η Moody's.

«Ενισχυμένη με ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι περίπου 26,5 δισ. ευρώ (13,8% του ΑΕΠ) και την ισχυρή στήριξη των πιστωτών της Ευρωζώνης, όπως εκδηλώνεται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις κεφαλαιαγορές», προσθέτει ο οίκος.

Η χώρα μας βγήκε στις αγορές πριν λίγες ημέρες με την έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση για τον ελληνικό τίτλο ήτανπολύ ισχυρή, καθώς ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, μαζί με τα περίπου 540 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει οι ανάδοχοι, γεγονός που επέτρεψε να μειωθεί αισθητά η απόδοση για να κλείσει στο 3,6%.

Το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου –γνωστό και ως ετήσιο «κουπόνι»– διαμορφώθηκε στο 3,45%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό.

Αν και το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, «η χρονική συγκυρία της έκδοσης ήταν καλή, η ζήτηση ήταν ισχυρή και η απόδοση 3,6% είναι εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα», αναφέρει ο Moody's.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

οίκος αξιολόγησηςδιεθνείς αγορέςελληνικά ομόλογαMoody's