Οικονομία|02.02.2019 15:35

Γεγονός το ελεύθερο εμπόριο Ε.Ε. και Ιαπωνίας - Τι αλλάζει για τους Ευρωπαίους

Γιώργος Σκαφιδάς

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή µεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιαπωνίας, µε την προοπτική να τονώσει την εµπορική κίνηση σε µια ζώνη περίπου 630 εκατοµµυρίων καταναλωτών (512 εκατοµµυρίων Ευρωπαίων και 126 εκατοµµυρίων Ιαπώνων), στέλνοντας όµως παράλληλα και ένα ηχηρό µήνυµα προς τις ΗΠΑ του «αµφισβητία των διεθνών εµπορικών συµφωνιών» Ντόναλντ Τραµπ. Η Ιαπωνία ξεχωρίζει σήµερα ως η τρίτη µεγαλύτερη οικονοµία της υφηλίου (µετά τις ΗΠΑ και την Κίνα), ενώ Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ενωση µαζί αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 της παγκόσµιας οικονοµίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, βάσει όσων ξεκίνησαν να εφαρµόζονται από… χθες, οι δασµοί σχεδόν καταργούνται στις εµπορικές συναλλαγές µεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας για τη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων (το 97% του συνόλου αυτών), σε άλλες κατηγορίες προϊόντων µεµιάς και σε άλλες κατά τρόπο σταδιακό. Τα ευρωπαϊκά κρασιά όπως άλλωστε και τα τυριά της Γηραιάς Ηπείρου που εξάγονται στην Ιαπωνία απαλλάσσονται πλέον από τους δασµούς της τάξεως του 15% µε 30% που ίσχυαν… µέχρι προχθές.

Εξαγόµενα στην Ιαπωνία ευρωπαϊκά προϊόντα όπως τα µακαρόνια, η σοκολάτα, τα µπισκότα και η σάλτσα τοµάτας επίσης απαλλάσσονται από ειδικούς φόρους, όπως άλλωστε και οι, στο εξής αδασµολόγητες, εξαγωγές κρέατος. Κάτι ανάλογο ισχύει, ωστόσο, και αντιστρόφως, για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα που εξάγονται στην ΕΕ, όπως και για τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ειδικά στον χώρο της αυτοκινητοβιοµηχανίας, οι δασµοί (ύψους 10% για τα ιαπωνικά οχήµατα που εξάγονται στην ΕΕ) αναµένεται να καταργηθούν σταδιακά, µέσα σε µια µεταβατική περίοδο επτά ετών.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, που εξάγουν προϊόντα αξίας άνω των 58 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, εκτιµάται ότι πρόκειται να εξοικονοµήσουν περίπου 1 δισ. ευρώ τα οποία έδιναν σε δασµούς ετησίως. Εκτιµάται, επίσης, ότι απελευθερωµένες πια από ειδικούς φόρους, οι εµπορικές συναλλαγές ΕΕ - Ιαπωνίας θα µπορούσαν συνολικά να αυξηθούν κατά σχεδόν 36 δισ. ευρώ ετησίως, προσεγγίζοντας και ενδεχοµένως ξεπερνώντας τα 200 δισ. ευρώ. Αυτό που αναµένεται, επίσης, είναι οι τελικές τιµές που πληρώνουν οι καταναλωτές για σειρά προϊόντων σε Ευρωπαϊκή Ενωση και Ιαπωνία να αρχίσουν το επόµενο διάστηµα… να πέφτουν, ενώ παράλληλα πρόκειται να επηρεαστεί και η αγορά των υπηρεσιών (τηλεπικοινωνίες, µεταφορές, ηλεκτρονικό εµπόριο, χρηµατοπιστωτικός τοµέας), που επίσης απελευθερώνονται από εµπόδια, όπως άλλωστε και ο χώρος των… συµβάσεων του ∆ηµοσίου.

Περισσότερες επιλογές

«Η νέα συµφωνία θα προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και χαµηλότερες τιµές. Θα έχει ως αποτέλεσµα οι ευρωπαϊκές εταιρείες να εξοικονοµούν ετησίως 1 δισ. ευρώ σε δασµούς και θα δώσει ισχυρή ώθηση στο µεταξύ µας εµπόριο» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραµµίζοντας µάλιστα ότι η εν λόγω συµφωνία στέλνει «ένα µήνυµα στον κόσµο σχετικά µε το µέλλον του ανοικτού και δίκαιου εµπορίου». Ενδεικτική του πανηγυρικού κλίµατος και η δήλωση της Ευρωπαίας επιτρόπου Εµπορίου, Σεσίλια Μάλµστροµ, σύµφωνα µε την οποία «οι κατασκευαστές µας, οι πάροχοι υπηρεσιών, οι νεοφυείς επιχειρήσεις µας στον τοµέα της τεχνολογίας και οι γεωργοί µας έχουν όλοι έναν λόγο για να γιορτάζουν»

ελεύθερο εμπόριο Ε.Ε. Ιαπωνία