Οικονομία|06.02.2019 11:06

Με εισφορές οι τίτλοι κτήσης από 1ης Φεβρουαρίου

Γιάννης Φώσκολος

Με δύο ευνοϊκές διευκρινιστικές οδηγίες «κλείδωσε» το νέο καθεστώς εισφορών στους τίτλους κτήσης, το οποίο τελικά ισχύει από 1/2/2019 και εξής. Οι τίτλοι που αφορούν την περίοδο από τον Φλεβάρη και μετά θα εισφοροδοτούνται με συνολικό ποσοστό 20,28%, δηλαδή 13,33% για σύνταξη ΕΦΚΑ και 6,95% για υγεία. Οι εισφορές επιβάλλονται στο καθαρό ποσό του παραστατικού, αφού αφαιρεθεί ο φόρος 20% και το χαρτόσημο 3,60%, και παρακρατούνται στην πηγή.

Η διαδικασία, όπως έγραψε το "Έθνος" την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, προβλέπει απογραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα ελέγχεται -όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές- και ο περιστασιακός χαρακτήρας της απασχόλησης, που είναι βασική προϋπόθεση για την αμοιβή με τίτλο κτήσης. Η εγκύκλιος που υπέγραψε την Τρίτη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, αποκάλυψε δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους περιστασιακά αμειβόμενους με πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης:

1 Παρέχεται «αμνηστία», με διαγραφή οφειλών για τίτλους που έχουν κοπεί στο παρελθόν και μέχρι 31/1/2019. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «εν όψει της πολυπλοκότητας του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου και την πλήρη έλλειψη διευκρινίσεων και οδηγιών, για λόγους χρηστής διοίκησης και δικαιολογημένης πεποίθησης των διοικουμένων, ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογιστεί για τίτλους κτήσης που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη εφαρμογής της παρούσας (σ.σ.: 1/2/2019) δεν αναζητούνται».

2 Διευκρινίζεται πως δεν ισχύει το ελάχιστο πλαφόν εισφοράς με βάση τον κατώτατο μισθό, αλλά αντιθέτως ισχύει το ανώτατο. Δηλαδή στις περιπτώσεις που η καθαρή αξία του παραστατικού υπολείπεται του νέου βασικού μισθού των 650 ευρώ, οι εισφορές υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όποια και αν είναι αυτή (π.χ. 200 ευρώ, 300 ευρώ κ.ο.κ.). Αντίθετα, ισχύουν οι προβλέψεις περί ανώτατου μηνιαίου εισοδήματος. Δηλαδή στις περιπτώσεις που το παραστατικό αφορά σε έναν μήνα και η καθαρή αξία υπερβαίνει το 10πλάσιο του βασικού μισθού, δηλαδή είναι πάνω από 6.500 ευρώ, οι εισφορές υπολογίζονται επί των 6.500 και όχι επί της καθαρής αξίας που μπορεί να είναι 8.000, 9.000 ή 10.000 ευρώ. Προσοχή, για να «κουρευτούν» οι εισφορές με βάση το ανώτατο πλαφόν, πρέπει να προκύπτει πως η αμοιβή αφορά σε έναν μήνα και συνεπώς είναι μηνιαίο εισόδημα. Επίσης, αν εντός του ίδιου μήνα εκδίδονται για τον ίδιο ασφαλισμένο περισσότερα του ενός παραστατικά, το πλαφόν των 6.500 εφαρμόζεται αυτοτελώς για κάθε ένα παραστατικό. Εάν ο αμειβόμενος με τίτλους κτήσης ασκεί παράλληλα και άλλη δραστηριότητα, μισθωτή ή μη μισθωτή, χωρίς την υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στη ΔΟΥ, καταβάλλει για κάθε δραστηριότητα τις εισφορές που αναλογούν, χωρίς ελάχιστο πλαφόν.

Επίσης, αν προκύπτει για την παράλληλη δραστηριότητα υποχρέωση ασφάλισης στον πρώην ΟΑΕΕ, χωρίς όμως έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ (για παράδειγμα, ασφάλιση στον ΟΑΕΕ λόγω συμμετοχής σε εταιρεία) οι εισφορές των παραστατικών λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία της ετήσιας εκκαθάρισης, όπως παγίως διενεργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαδικασία παρακράτησης

Η εγκύκλιος προβλέπει απογραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και παρακράτηση των εισφορών στην πηγή. Ο ασφαλισμένος πρέπει να απογράφεται πριν από την έκδοση του παραστατικού σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τεθεί σε εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Αντίστοιχα ο αντισυμβαλλόμενος θα πρέπει να απογράφεται ως εργοδότης. Τα στοιχεία που απαιτούνται για τον καθορισμό του χρόνου ασφάλισης και του ύψους των εισφορών καταχωρίζονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέχρι το τέλος του μήνα που εκδίδεται το παραστατικό. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταχώρισης επιβάλλονται προσαυξήσεις. Οι εισφορές βαρύνουν τον ασφαλισμένο, παρακρατούνται από τον αντισυμβαλλόμενο και καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της έκδοσης του παραστατικού.

Το νέο καθεστώς

Το νέο καθεστώς θα έχει εφαρμογή για συμβάσεις που καταρτίζονται από 1/2/2019 και μετά. Για γραπτές συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί μέχρι 31/1/2019, ανεξάρτητα εάν το παραστατικό εκδοθεί πριν ή μετά τις 31 Ιανουαρίου, εφαρμόζεται το προγενέστερο καθεστώς. Σε περίπτωση που υπάρχει προφορική συμφωνία, το νέο καθεστώς εφαρμόζεται για παραστατικά που εκδίδονται μετά την 1η Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως του χρόνου που επήλθε η προφορική συμφωνία.

Τι ισχύει για συνταξιούχους

Οι συνταξιούχοι που αμείβονται με τίτλους κτήσης θα έχουν την προβλεπόμενη αναλογική περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου -60%- για τον χρόνο ασφάλισης, όπως αυτός υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Ο χρόνος ασφάλισης

Ο χρόνος ασφάλισης υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό. Αν υπάρχει γραπτή σύμβαση μεγαλύτερη από έναν μήνα, διαιρείται η καθαρή αξία του παραστατικού με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Εάν ο χρόνος υπερβαίνει τον χρόνο της σύμβασης, τότε περιορίζεται σε ό,τι προβλέπει η σύμβαση και εάν με αυτό προκύπτει υπέρβαση του ανώτατου ορίου μηνιαίου εισοδήματος (6.500 ευρώ) οι επιπλέον εισφορές επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες. Με την ίδια εξίσωση (πηλίκο καθαρής αξίας παραστατικού με τον κατώτατο μισθό) υπολογίζεται ο χρόνος όταν δεν υπάρχει γραπτή σύμβαση, αλλά μόνο προφορική συμφωνία. Αν η γραπτή σύμβαση είναι για χρόνο λιγότερο του ενός μήνα, για τον καθορισμό των ημερών ασφάλισης εξετάζεται εάν το ημερήσιο εισόδημα υπερβαίνει ή όχι το 1/25 του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 26 ευρώ.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

τίτλοι κτήσηςαπόδειξη δαπάνηςεισφορέςδιαγραφή οφειλών