Οικονομία|25.03.2022 14:36

Πόλεμος Ουκρανία: Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο

Newsroom

Ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής η συμφωνία Ηνωμένων ΠολιτειώνΕυρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια επιπλέον 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, ένα μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

«Επιδιώκουμε να μειώσουμε την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να απαλλαγούμε από αυτά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με … πρόσθετες προμήθειες αερίου, περιλαμβανομένων των προμηθειών LNG», ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Ως Ευρωπαίοι θέλουμε να στραφούμε από τη Ρωσία σε προμηθευτές που εμπιστευόμαστε, που είναι φίλοι μας, που είναι αξιόπιστοι», σημείωσε, προσθέτοντας: «Για τον λόγο αυτό, η δέσμευση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν επιπλέον τουλάχιστον 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG φέτος είναι ένα μεγάλοι βήμα στην κατεύθυνση αυτή, επειδή θα αντικαταστήσει την ποσότητα LNG που παίρνουμε σήμερα από τη Ρωσία».

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα διασφαλίσουν μία σταθερή ζήτηση και προσφορά για επιπλέον τουλάχιστον 50 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG ετησίως έως το 2030», είπε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι αυτή θα αντικαθιστούσε το ένα τρίτο των ρωσικών προμηθειών αερίου στην ΕΕ σήμερα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τις προμήθειές μας όχι μόνο για τον επόμενο χειμώνα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την ΕΕ με περισσότερο LNG για να βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Συνεργαζόμαστε για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», τόνισε, προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να επιδοτήσουμε τη βάρβαρη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία».

Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία

Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της ΕΕ είναι να μειώσει τις ρωσικές εισαγωγές αερίου κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους. Από τη μείωση αυτή των 100 δισ. κυβικών μέτρων το 60% ή αλλιώς 60 δισ. κυβικά μέτρα θα προέλθουν από αύξηση των εισαγωγών LNG ενώ η υπόλοιπη μείωση θα προέλθει από άλλες πηγές (βιοαέριο, υδρογόνο, ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας).

Δηλαδή τα επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα που εξασφαλίζει η συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση Κομισιόν - ΗΠΑ

Σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν και των ΗΠΑ σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές θα συστήσουν άμεσα μία κοινή Task Force που θα διαμορφώνει τις παραμέτρους της συνεργασίας τους και θα προωθεί την υλοποίησή της.

Η Task Force θα έχει ως επικεφαλής έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου και έναν εκπρόσωπο της πρόεδρου της Κομισιόν.

Αναφορικά με τις τιμές του LNG που θα εισάγεται από τις ΗΠΑ έως τουλάχιστον το 2030, η κοινή ανακοίνωση αναφέρει ότι «η φόρμουλα τους πρέπει να αντανακλά τα μακροπρόθεσμα δεδομένα της αγοράς.

Η Task Force θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στα εξής ζητήματα:

  • Σε προσπάθειες για τη μείωση της έντασης των εκπομπών ρύπων όλων των νέων υποδομών LNG και των σχετικών αγωγών
  • Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διατηρήσουν ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό περιβάλλον με διαδικασίες ελέγχου και ταχείας απόφασης για άδειες πρόσθετων εξαγωγών LNG που θα χρειάζονταν
  • Η Κομισιόν θα συνεργασθεί με τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ για να επιταχυνθούν οι ρυθμιστικές διαδικασίες ελέγχου και να δοθούν οι εγκρίσεις για υποδομές εισαγωγών LNG
  • H Κομισιόν θα συνεργάζεται με τα κράτη – μέλη και τους διαχειριστές της αγοράς για να συγκεντρώνει τη ζήτηση σε μία νέα ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ που θα δημιουργηθεί για επιπλέον ποσότητες από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2022.
  • Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με τις χώρες – μέλη για να διασφαλίσει σταθερή ζήτηση επιπλέον αμερικανικού LNG έως τουλάχιστον το 2023 ύψους περίπου 50 δις. κυβικών μέτρων ετησίως , με την κατανόηση ότι η φόρμουλα για τις τιμές θα αντανακλά  τα μακροπρόθεσμα δεδομένα της αγοράς.
  • Η ΕΕ ετοιμάζει ένα αναβαθμισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενεργειακή ασφάλεια της προσφοράς και αποθήκευσης, με πρόβλεψη κάλυψης έως του 90% των αποθηκών αερίου από την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
φυσικό αέριοΗΠΑΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος