Οικονομία|01.11.2018 11:15

Η διαδρομή του χρήματος με τα κινεζικά POS-«Πέφτουν κεφάλια» στην ΕΤΕ

Newsroom

Ρεπορτάζ των Εφης Καραγεώργου, Πέννυς Κούτρα

Ερευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρξε ξέπλυµα µαύρου χρήµατος στην υπόθεση µε τις πωλήσεις ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους αγοραστές που πλήρωναν µε πιστωτική κάρτα σε ΡΟS της Εθνικής Τράπεζας αρχίζει η Οικονοµική Εισαγγελία.

Την παραγγελία έδωσε χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση για να διαπιστωθεί αν τελέσθηκαν αξιόποινες πράξεις από τον φερόµενο ως εγκέφαλο της µπίζνας Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, όπως είναι η παραβίαση των capital controls (που ισχύουν στην Κίνα) και ξέπλυµα µαύρου χρήµατος.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να προχωρήσει σε έλεγχο. Ηδη οι επιθεωρητές της ΤτΕ συγκεντρώνουν στοιχεία και περιµένουν το πόρισµα από τη µονάδα εσωτερικού ελέγχου της Εθνικής για να ξεκινήσουν τον δικό τους έλεγχο, αρχίζοντας από τη διοίκηση και στη συνέχεια βάζοντας στο µικροσκόπιο τα πληροφοριακά συστήµατα.

Στόχος είναι να βρεθεί η διαδροµή του χρήµατος. Οπως αναφέρει στο «Εθνος» πηγή γνώση του θέµατος, ο επιχειρηµατίας και µέχρι χθες αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου είχε δηµιουργήσει µια εταιρεία real estate, την Destiny, την οποία «τρέχει» η κόρη του και έχει στο χαρτοφυλάκιό της µια σειρά από ακίνητα (διαµερίσµατα, µονοκατοικίες κ.λπ.).

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πήραν 8 POS της Εθνικής, τα µετέφεραν στην Κίνα και εφοδίασαν µε αυτά δίκτυο Κινέζων µεσιτών. Οι µεσίτες, από την πλευρά τους, είχαν έτοιµους τους Κινέζους πελάτες που ήθελαν να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα και να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα». Η δε Destiny είχε έτοιµα τα ακίνητα. Καλά πληροφορηµένη πηγή αναφέρει στο «Εθνος» ότι οι κάρτες των Κινέζων αγοραστών περνούσαν πολλές φορές από το POS µε συναλλαγές µικρότερης αξίας, προκειµένου να συµπληρωθεί το ποσό των 250.000 ευρώ. Κάθε συναλλαγή που γινόταν µε κινεζική κάρτα περνούσε από το POS της Εθνικής και έµπαινε σε λογαριασµό – ενδεχοµένως της εταιρείας ή προσωπικών λογαριασµών των εκπροσώπων της Destiny.

Πολλές συναλλαγές, µεγάλος τζίρος

Το «κόλπο» εντόπισε η UPI, η εταιρεία καρτών της Κίνας, η οποία διαπίστωσε ότι πραγµατοποιούνταν πολλές συναλλαγές και µεγάλος τζίρος από συγκεκριµένα µηχανάκια. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ζήτησε ενηµέρωση από την Εθνική και η ιστορία βγήκε στο φως. Το ερώτηµα είναι γιατί η τράπεζα δεν εντόπισε τις «ύποπτες» συναλλαγές.

Χθες σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕ αναφέρει πως, µετά τη διαπίστωση από τους µηχανισµούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συµµόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών µε χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άµεσα στις απαιτούµενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενηµέρωση των αρµόδιων Αρχών, ενώ προαναγγέλλει καρατοµήσεις στελεχών.

Επίσης, όπως έγραψε από χθες το «Εθνος», η διοίκηση της Jumbo απέπεµψε τάχιστα τον κ. Παπαευαγγέλου από τη θέση του αντιπροέδρου και εκτελεστικού µέλους της διοίκησής της και διαχώρισε τη θέση της, ενηµερώνοντας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. ∆ιευκρινίζει πως η εταιρεία ουδεµία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει µε τις προσωπικές επιχειρηµατικές δραστηριότητες του κ. Παπαευαγγέλου και της οικογένειάς του στον τοµέα των ακινήτων ή άλλες, ενώ ουδεµία συναλλαγή έχει πραγµατοποιηθεί οποτεδήποτε µέσω των τραπεζικών λογαριασµών και των συστηµάτων πληρωµών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και µόνον όσων αφορούν στην καθηµερινότητα της πραγµατικής εµπορικής δραστηριότητάς της.

Η διαδρομή του χρήματος

Ο επιχειρηµατίας και µέχρι χθες αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου είχε δηµιουργήσει µια εταιρεία real estate, την Destiny, την οποία «τρέχει» η κόρη του. Η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα.

Οι εκπρόσωποί της πήραν 8 POS της Εθνικής, τα έστειλαν στην Κίνα και εφοδίασαν µε αυτά το δίκτυο των Κινέζων µεσιτών που είχαν στη µακρινή χώρα. Οι µεσίτες είχαν έτοιµους τους πελάτες που ήθελαν να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα και να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα».

Τα αντανακλαστικά της Jumbo

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρός της,Ευάγγελος Παπαευαγγέλου «δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας» και η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

«H Jumbo ΜΠΕΛΑ -5,08% AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Πέφτουν κεφάλια και στην τράπεζα

Το σίγουρο είναι ότι στη συστηµική τράπεζα επικρατεί µεγάλη αναστάτωση. Και αναµένονται παραιτήσεις στελεχών. Η µία αποµάκρυνση αφορά το στέλεχος που κατέχει τη θέση γενικού διευθυντή της λιανικής τραπεζικής. Ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι «εµπλεκόµενα» στην υπόθεση τουλάχιστον άλλα τρία άτοµα. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, στην τράπεζα ξεκινά εξονυχιστικός έλεγχος προκειµένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, και να απαντηθούν όλα τα ερωτήµατα, όπως αν η εµπλοκή του επιχειρηµατία υφίσταται µόνο σε προσωπικό επίπεδο.

Ευάγγελος ΠαπαευαγγέλουJumbo