Οικονομία|30.03.2022 22:27

Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου: Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση των 200 εκ. ευρώ

Μαρία Λιλιοπούλου

Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα ύστερα από την υπογραφή της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης του έργου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Το σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών θα εκτείνεται σε 240.000 τ.μ., σε συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων. Θα διαθέτει αποθήκες ξηρού και ψυχόμενου φορτίου, χώρους γραφείων, χώρους τελωνείου και στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών καθώς επίσης και σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές, τις οποίες θα κατασκευάσει ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το Κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή.

Η σημαντικότερη καινοτομία του έργου, σύμφωνα και με τον κ. Καραμανλή είναι η διασύνδεσή του με όλα τα δίκτυα μεταφοράς: το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης ήταν απολύτως απαραίτητες για να προχωρήσει το έργο, αλλά και να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να επιστρέψει κοινοτικούς πόρους ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν δοθεί για την ανάπτυξη υποδομών στο ακίνητο του Θριασίου.

Με τις τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης:

  • Διπλασιάζεται το εφάπαξ αντάλλαγμα, που θα καταβάλει ο παραχωρησιούχος, και συγκεκριμένα αυξάνεται από τα 10 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ.

  • Αυξάνεται η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5% και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ.

  • Εισάγεται επιπλέον μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50 - 50 μεταξύ Δημοσίου - Παραχωρησιούχου, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό.

  • Μειώνεται ο χρόνος της παραχώρησης, από τα 60 στα 37 έτη (με, υπό προϋποθέσεις, αυτόματη παράταση στα 40 έτη). Δίνεται βεβαίως η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη, σε τιμές αγοράς.

Στην υπογραφή της τροποποίησης ήταν παρόντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Υποδομών Μαρία-Έλλη Γεράρδη και Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς.

«Το Θριάσιο αποτελεί τον πιο κρίσιμο σταθμό για να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής μας. Κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα διεθνές hub στον τομέα των logistics», σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Υπογράμμισε ότι με την κατασκευή του «αξιοποιούμε πραγματικά και τις δυνατότητες ιδίως του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο μέχρι σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί μόνο ως σταθμός μεταφόρτωσης, αφού δεν μπορεί να γίνει συναρμολόγηση εδώ και έτσι έχουμε σοβαρές απώλειες προς άλλα λιμάνια».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι το έργο παρελήφθη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «κολλημένο, προβληματικό και υπό αμφισβήτηση» υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο θα προχωρήσει εντατικά και το νέο διαγωνισμό Σύμβασης Παραχώρησης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (το λεγόμενο ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ)».

Το έργο και η συνολική επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 – 5.000 νέες θέσεις εργασίας, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σταικούρας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με την τροποποίηση της σύμβασης, διπλασιάζεται το προβλεπόμενο αντάλλαγμα, ενώ αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

«Με αυτό το εμπορευματικό κέντρο και τα ομοειδή που έπονται, οι μεταφορές διευκολύνονται και η χώρα πράγματι γίνεται μια πύλη εισόδου προϊόντων προς την Ευρώπη. Μιλάμε πλέον για μια νέα πραγματικότητα στις εμπορευματικές υπηρεσίες, που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης.

Το έργο του Θριασίου

Το έργο αφορά στην ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα. 

Θα περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 235.000 τετραγωνικών μέτρων, εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ. 

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει, ειδικότερα, τα κτίρια και εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου. Θα αναλάβει επίσης τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και ακαθάρτων, δίκτυα ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πάρκου, κατά μήκος της νότιας πλευράς, θα κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Κέντρο με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα συνδέεται με το εθνικό οδικό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού των αποθηκών με συνδυασμό μεταφορικών μέσων, κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει επίσης να δημιουργήσει σταθμό εξυπηρέτησης οχημάτων και αυτοκινητιστών, πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους ανάπτυξης συστημάτων τηλεματικής και πληροφορικής, χώρους στάθμευσης, εγκαταστάσεις τελωνείου και υγειονομικές υπηρεσίες.

Ιστορικό

Η σύμβαση παραχώρησης του λεγόμενου Θριασίου Ι κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Νοεμβρίου 2018. Είχε μπει όμως από τις αρχές του 2019 στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο έλεγχος της Επιτροπής αφορούσε στην ύπαρξη ή μη παράνομων κρατικών ενισχύσεων. 

Προκειμένου να «ξεκολλήσει» το έργο, έπρεπε να αναθεωρηθούν 12 σημεία της σύμβασης παραχώρησης. Η ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση κράτησε πάνω από τρία χρόνια και τελικώς ο ανάδοχος (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair) πείστηκε για την αλλαγή των 12 σημείων, όπως ζητούσε η Κομισιόν.



εμπορευματοκιβώτιαειδήσεις τώραΥπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνΘριάσιο ΠεδίοLogistics