Οικονομία|02.04.2022 21:16

Ακρίβεια: «Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση οι ανατιμήσεις - Στο τραπέζι μείωση του ΦΠΑ 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα

Newsroom

Η τεράστια ακρίβεια στην αγορά που εξακολουθεί να βασανίζει τους πολίτες, προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση, που από τα γκάλοπ βλέπει να φθείρεται η απήχησή της. Τα μέτρα ανακούφισης που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, δεν βελτίωσαν την κατάσταση. Ωστόσο εκτιμάται πως δεν έχουν αποδώσει ακόμη.

«Σπεύσαμε κι εξαγγείλαμε για τον μήνα Απρίλιο ένα σημαντικό πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο ακόμα οι πολίτες δεν το έχουν δει. Και γι’ αυτό θέλω να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ενδεχόμενα νέα μέτρα μπορεί να έρθουν. Ας δρομολογήσουμε πρώτα τα μέτρα τα οποία έχουμε ψηφίσει», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά για να «φρενάρει» τη συζήτηση για νέα μέτρα, την οποία όμως έχουν ανοίξει υπουργοί, όπως ο Στέλιος Πέτσας που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, κύριο μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι οι μειώσεις να περάσουν στον τελικό καταναλωτή, γι΄αυτό τον λόγο επεξεργάζονται ακόμα και το σενάριο διπλής αναγραφής των τιμών, με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ήδη, ο μηχανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης προχωρά σε εντατικούς ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη δήλωσε πως «είμαστε πάνω από αυτά τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, όλη την ημέρα, κάθε ημέρα στο υπ. Ανάπτυξης».

Λέγοντας ότι «δυστυχώς παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαβεβαίωσε ότι «οι έλεγχοι που γίνονται ήδη στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, και μόνο τον τελευταίο ένα μήνα έγιναν 3.500 έλεγχοι, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, μόνο για αισχροκέρδεια». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι «ήδη τώρα έδωσα εντολή στις υπηρεσίες και ξεκινάνε την επόμενη εβδομάδα εκτεταμένοι έλεγχοι σε ταχυφαγεία και εστιατόρια, για να δούμε γιατί ανεβαίνουν οι τιμές και αν σωστά γίνεται».

Απλησίαστο και το παραδοσιακό σουβλάκι

Η ακρίβεια χτύπησε και το παραδοσιακό σουβλάκι. Η τιμή του μέχρι σήμερα σημείωσε άνοδο 10%. Με την ακρίβεια να χτυπά κόκκινο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει έως το τέλος του μήνα τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την στήριξη των πολιτών από την κυβέρνηση ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η απαίτηση για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, για ουσιαστική ανακούφιση από τους τεράστιους λογαριασμούς, για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς, λαϊκής κατανάλωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, πλέον, δεν μπορούν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις, λόγω των τεράστιων αυξήσεων στις πρώτες ύλες, αλλά και στην ενέργεια.

ανατιμήσειςειδήσεις τώρακυβέρνησηακρίβειαΦΠΑ