Οικονομία|29.04.2022 16:17

Αμετάβλητα για το 2022 τα τιμολόγια νερού - Τι λέει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για το ενδεχόμενο αυξήσεων

Μαρία Λιλιοπούλου

Σταθερά θα παραμείνουν τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ για την τρέχουσα χρονιά χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποκλειστούν εκ των προτέρων ανατιμήσεις από το 2023. Βεβαίως, η διοίκηση της εταιρίας ξορκίζει το ενδεχόμενο αυξήσεων τονίζοντας ότι κύριος στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους ώστε να καταφέρουν να διατηρηθούν αμετάβλητα τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, τα οποία όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χάρης Σαχίνης σε σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν έχουν αυξηθεί εδώ και μία 15ετία.

«Τα τιμολόγια θα παραμείνουν σταθερά για το 2022 και θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι τα δεύτερα πιο χαμηλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ισχύς τιμολογίων έχει παραταθεί μέχρι την έγκριση των νέων τιμολογίων από την νέα ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα συσταθεί και θα είναι πλήρως λειτουργική εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Διευκρίνισε ότι «δεν μιλάμε για αυξήσεις. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο με κανόνες που πρέπει να εξειδικευτούν. Το θέμα είναι πως θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος για να μην υπάρχουν αυξήσεις. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να συγκρατηθούν οποιεσδήποτε αυξήσεις» τόνισε.

Σημείωσε, πάντως, ότι και στην υπόθεση εργασίας να υπάρξουν ανατιμήσεις, για μία σημαντική αύξηση εσόδων της ΕΥΔΑΠ κατά 10%, θα αρκούσε 1 ευρώ το μήνα ανά μετρητή (υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια μετρητές) και επανέλαβε πως «δε θέλουμε να κάνουμε αυξήσεις. Ο σκοπός μας είναι να μειώσουμε το κόστος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «ethnos.gr» για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Σαχίνης τόνισε ότι δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα και δε φαίνεται να υπάρχει κάποια συνάρτηση με την κρίση: «Αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ είναι ο χαμηλότερος που λαμβάνουν οι πολίτες από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και είναι ο πρώτος που αποφασίζουν να πληρώσουν» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «τρέχουν» και προγράμματα διακανονισμών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πονοκέφαλος η αύξηση των τιμών σε υλικά και ενέργεια

Αυτό το οποίο η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν υποτιμά καθόλου είναι η αύξηση στις τιμές των υλικών και την ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά ή και να βάλει φρένο – εφόσον δεν αντιμετωπιστούν – σε μεγάλα και σημαντικά έργα της εταιρίας. Το ράλι ανατιμήσεων απειλεί να τινάξει στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα των μεγάλων έργων προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της εταιρίας. 

«Με φοβίζει λίγο το θέμα του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας. Θέλω να δω τις αντιδράσεις των εργολάβων που έχουν αναλάβει τα έργα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε και να μας βοηθήσουν για να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις. Κοιτάζουμε στενά επίδραση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες και τις πιθανές συνέπειες στο χρονοδιάγραμμα αυτών των έργων, το οποίο είναι απαιτητικό» σημείωσε ο κ. Σαχίνης προσθέτοντας πως μόνο τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική αφορούν αγωγό μήκους 1.300 χιλιομέτρων αφού χρειάζεται να σκαφτούν όλοι οι δρόμοι της περιοχής, στους οποίους υπάρχουν σπίτια.

Έως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σαχίνης, πάντως, λίγοι είναι οι εργολάβοι που έχουν ζητήσει αναθεώρηση των προϋπολογισμών, ωστόσο η αίσθηση είναι πως αυτό θα συνεχιστεί, καθώς όπως σημείωσε «όλοι βλέπουν ότι υπάρχει ένας κίνδυνος». Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και στις σχετικές αποφάσεις που έχει εξαγγείλει ότι θα λάβει χωρίς όμως ακόμα να έχει προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Η εθελουσία έξοδος και οι προϋποθέσεις

Συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την παροχή υψηλότερων μπόνους σε όσους αποχωρήσουν απαιτεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό, το οποίο σχεδιάζει η εταιρία. Το πρόγραμμα θα είναι στοχευμένο και όχι οριζόντιο, όπως διευκρίνισε ο κ. Σαχίνης σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί και το ζήτημα των προσλήψεων εκτός της αυστηρής διαδικασίας του ΑΣΕΠ, εξαιτίας της οποίας για να προσληφθούν 254 άτομα στην εταιρία την τελευταία διετία και μετά από δέκα χρόνια χωρίς προσλήψεις, χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ είπε πως αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει δεδομένου ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 55 χρόνια, ενώ ετησίως λόγω συνταξιοδότησης αποχωρούν περίπου 90 υπάλληλοι, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σε 120 – 150 τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα στην ΕΥΔΑΠ εργάζονται 2.300 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ απασχολούνται και περίπου 450 άτομα από τρίτες εταιρίες.

Ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού

Σε άλλη ερώτηση του «ethnos.gr» αναφορικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όσον αφορά το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και την αντισυνταγματικότητα της υπαγωγής της στο υπερταμείο, ο κ. Σαχίνης ξεκαθάρισε ότι δεν γεννάται από αυτό ζήτημα διακυβέρνησης της εταιρίας. Προσέθεσε ωστόσο ότι αναμένονται εντός του Μαΐου οι απαραίτητες διευκρινίσεις στο ζήτημα της πρώτης απόφασης του ΣτΕ: «Ούτως ή άλλως η ΕΥΔΑΠ ελέγχεται από το Δημόσιο. Είτε μέσω υπερταμείου είτε απευθείας το Δημόσιο, κατέχει το 61% των μετοχών της εταιρίας».

Όσο για την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κατά της απόφασης του υπουργείου Υποδομών να αναθέσει μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας, η οποία εκδικάζεται στις 10 Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δεν έκρυψε ότι την αναμένει «με ενδιαφέρον», δηλώνοντας για ακόμα μία φορά την παρουσία και την τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ στο ζήτημα: «Η εταιρία γνωρίζει το πως να συντηρεί και να λειτουργεί κάποια συστήματα. Θα τα λειτουργούμε για τουλάχιστον 3 χρόνια. Θα δούμε τι αποφάσεις θα λάβει το ΣτΕ και είμαστε έτοιμοι να τα λειτουργήσουμε για όσο χρειαστεί».

Τα έργα

Έργα σε τέσσερις άξονες περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα:

  1. Έργα Μετασχηματισμού 400 εκ. ευρώ
  2. Έργα Αποχέτευσης και Ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική 800 εκ. ευρώ
  3. Αντικατάσταση Δικτύων Νερού για μείωση διαρροών 200 εκ. ευρώ.
  4. Νέες περιοχές δραστηριοποίησης και αξιοποίησης δεξιοτήτων με στόχο την ανάπτυξη αγοράς και νέων υπηρεσιών 250 εκ. ευρώ

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαχίνης η ΕΥΔΑΠ προχωρεί στην κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ «τρέχει» ήδη τον διαγωνισμό για το νέο βιοκλιματικό της κτίριο, το οποίο θα μειώσει τα έξοδά της κατά 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο.

Επίσης με τη νέα σύμβαση διαχείρισης του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας η κατανάλωση φυσικού αερίου, η οποία ανήλθε σε 600.000 ευρώ πέρυσι, θα μειωθεί κατά 80% το 2023. Η διοίκηση εξετάζει την κατασκευή σειράς φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 40 MW με κύριο στόχο την ιδιοκατανάλωση. Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, αυτή την στιγμή η εταιρία παράγει το 48% της ενέργειας που καταναλώνει.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Ενισχυμένος στα 360,7 εκατ. € από 330,3 εκατ. € το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,4 εκατ. € (+9,2%) ήταν ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινωθηκαν.

Από τα 30,4 εκ. €, τα 25 εκ. € είναι σταθερή αμοιβή ανά έτος, για τις υπηρεσίες συνήθους λειτουργίας και συντήρησης που παρέχει η ΕΥΔΑΠ για την χρονική περίοδο τριών ετών με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες. Η απαίτηση για την είσπραξη της αμοιβής αυτής θα συμψηφιστεί με την αντίστοιχη απαίτηση της ΕΠΕΥΔΑΠ για την παραχώρηση ενός άυλου δικαιώματος αποκλειστικής προμήθειας ακατέργαστου ύδατος.

Τα υπόλοιπα 5,4 εκατ. € οφείλονται κυρίως:

  • στην αύξηση των εσόδων ύδρευσης και αποχέτευσης κατά περίπου 5 εκατ. €
  • στην αύξηση των εσόδων από εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης κατά περίπου 1 εκατ. €

Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε στα 406,7 εκατ. κυβικά μέτρα από 399,7 εκατ. κυβικά μέτρα το 2020 (+1,75%).

Το συνολικό λειτουργικό κόστος της Εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά 29 εκατ. (+10,1%) και διαμορφώθηκε στα 317,6 εκατ. € από 288,6 εκατ. € το 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην:

  • Επιβάρυνση κατά 6,2 εκατ. € λόγω του αυξημένου κόστους αδιύλιστου νερού
  • Αύξηση του αριθμού εργαζομένων από τις νέες προσλήψεις (περίπου 254 άτομα) και

  • τη νέα ΣΣΕ: + 5,1 εκατ. €

  • Αύξηση κατά 19% στις παροχές τρίτων από 37,6 εκατ. € το 2020 σε 44,9 εκατ. € το 2021 κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 59,4 εκατ. € από -80,4 εκατ. € το 2020 σημειώνοντας μεταβολή κατά +174% ή +139,8 εκατ. €, ενώ η ταμειακή θέση της Εταιρείας στις 31/3/2022 μετά την εκταμίευση των 157,5 εκ. € και το ταμείο και τα ταμειακά ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε 299 εκατ. € περίπου.

οικονομικά αποτελέσματαΕΥΔΑΠειδήσεις τώραλογαριασμός νερούνερό