Οικονομία|04.05.2022 20:13

Ακίνητα: Πού θα οδηγήσει η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων - Οι ειδικοί απαντούν

Newsroom

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που βασανίζει την αγορά αλλά και τους καταναλωτές σχολίασαν οι ειδικοί στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV. Πρόκειται για τις τεράστιες αυξήσεις των ενοικίων σε ακίνητα που δεν αφήνουν τους πολίτες - και κυρίως τους νέους- να νοικιάσουν ένα σπίτι, δεδομένων και των χαμηλών μισθών.

Το αποτέλεσμα είναι ολόκληρες οικογένειες αλλά και πολίτες να αγωνιούν για το μέλλον τους. Για το ζήτημα μίλησαν στο Ανοιχτό Κανάλι, ο κ. Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος συλλόγου προστασίας ενοικιαστών και ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ιδιοκτητών ακινήτων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παραδιάς, η άνοδος στις τιμές των ενοικίων ξεκινά από την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία αυξήθηκε λόγω της καραντίνας. «Η προσφορά μειώθηκε εξαιτίας μεταξύ άλλων του γεγονότος ότι η αντιπαροχή που ήταν ο βασικός τροφοδότης της ενοικιαζόμενης κατοικίας δεν υπάρχει πλέον σαν μια πραγματικότητα», είπε, ενώ πρόσθεσε πως ο ΕΝΦΙΑ δεν αφήνει τις κατοικίες να αναβαθμιστούν και τόνισε την ανάγκη να δράσει το κράτος, ώστε να βοηθηθούν κυρίως οι νέοι άνθρωποι.

Την αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κ. Σκιαδάς, σύμφωνα με τον οποίο, το 99% των πολιτών είναι που πληρώνει υπερβολικό ενοίκιο. «Δεν φταίει ο κορονοϊός για τις αυξήσεις, ευθύνεται η νοοτροπία των ιδιοκτητών που ανεβάζουν τις τιμές και προσπαθούν να ζήσουν μια ολόκληρη οικογένεια από τα ενοίκια», εξήγησε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τα ενοίκια έμειναν κάπως σταθερά. Μετά την κρίση όμως παρατηρήθηκε μια τρομερή προσπάθεια των ιδιοκτητών να αυξήσουν τα ενοίκια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει το φαινόμενο των εκβιαστών», είπε ο κ. Σκιαδάς.

«Οι παλιοί ενοικιαστές είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα και μάλιστα άμεσα. Πρώτον θα πρέπει για ένα διάστημα να παραταθούν όλες οι μειώσεις ανεξαιρέτως και δεύτερον να γίνεται έλεγχος στα ενοίκια ανώτατου επιτρεπόμενου μισθώματος», συνέχισε.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκιαδάς, το πλαφόν στην επαγγελματική στέγη δεν θα λειτουργήσει, αν δεν συνδυαστεί με παράταση των μισθώσεων. «Το κράτος πρέπει να εκλογικεύσει τη φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες», ζήτησε ο κ. Παραδιάς τέλος, ώστε κι εκείνοι να μπορέσουν να ρίξουν τις τιμές.

ειδήσεις τώραακίνηταενοίκιαενοίκια ακινήτωνακρίβειατιμές