Οικονομία|06.05.2022 14:00

Νέα μέτρα για λογαριασμούς ρεύματος: «Οδικός χάρτης» και αναλυτικά παραδείγματα: Ποιοι ωφελούνται και τα ποσά που θα λάβουν

Newsroom

Με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, εφάπαξ χρήμα -από 18 έως 600 ευρώ- για τις αυξήσεις του διαστήματος από Δεκέμβριο έως και Μάιο αλλά και παρεμβάσεις από Ιούλιο στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να «ανακουφίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το υπέρογκο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όσον αφορά στις επιστροφές των αναδρομικών, δηλαδή στα ποσά που θα δοθούν κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει γύρω στις αρχές Ιουνίου και η διαδικασία θα είναι απλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου στο OPEN, οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα, θα βλέπουν τα στοιχεία της α' κατοικίας του από το Ε1, τα στοιχεία από το ρολόι και το ποσοστό χρήσης στο ακίνητο, θα διορθώνουν, θα επικαιροποιούν ή θα επιβεβαιώνουν και στο τέλος θα δηλώνουν το ΙΒΑΝ όπου θα καταβληθεί το ποσό.

Τα υπόλοιπα θα γίνονται αυτόματα από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, αν υποθέσουμε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής Δεκεμβρίου - Μαΐου είναι 1.300 ευρώ, η κρατική επιδότηση που αναγράφεται στους λογαριασμούς είναι αθροιστικά 500 ευρώ και ας υποθέσουμε ότι ο καταναλωτής ήταν σε εταιρεία που δεν έδινε έκπτωση -γιατί και οι εκπτώσεις αφαιρούνται από το ποσό- η έξτρα επιβάρυνση είναι 800 ευρώ και ο καταναλωτής θα πάρει το 60% αυτής της έξτρα επιβάρυνσης. Άρα θα λάβει 480 ευρώ εφάπαξ.

Τα παραπάνω ισχύουν όσον αφορά στα αναδρομικά και το πώς θα υπολογιστούν και πόσα θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Από εδώ και στο εξής, αλλάζουν οι επιδοτήσεις και για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες αλλά θα υπάρχουν επιδοτήσεις και για την έξτρα κατανάλωση και για τα εξοχικά. Κλιμακωτά για την 'α κατοικία, οριζόντια για τα εξοχικά.

Παραδείγματα:

  • Για το νοικοκυριό που έχει κατανάλωση 300 κιλοβατώρες, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, με την επιδότηση του Μαΐου θα πληρώσει 43,50 ευρώ, δηλαδή έκπτωση 56,5%.
  • Για το νοικοκυριό που έχει κατανάλωση 400 κιλοβατώρες τον μήνα, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 129 ευρώ, ενώ με την επιδότηση του Μαΐου 63,60 ευρώ.
  • Τέλος, για νοικοκυριό με κατανάλωση μεγαλύτερη, 600 κιλοβατώρες, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 193,8 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι εκπτώσεις είναι σημαντικότερες πλέον και για τα νοικοκυριά που έχουν υψηλές καταναλώσεις, πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, γιατί έχουμε την επιδότηση που δεν υπήρχε πριν. Αυτά είναι τα νοικοκυριά που θα πάρουν τα περισσότερα ποσά αναδρομικά -έως 600 ευρώ- γιατί πρόκειται για τα νοικοκυριά που δεν είχαν επιδοτηθεί.

Σημειώνεται πως πρόκειται για περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Πώς η κυβέρνηση κατέληξε στα μέτρα

Σήμερα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για μεγάλη «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς με το σχέδιο μέσω του Μαΐου και του Ιουνίου αλλά και το εθνικό σχέδιο δράσης που θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Ιούλιο, λένε ότι με το σχέδιο θα καλύπτεται το 70-80% των αυξήσεων, με το έμμεσο πλαφόν σε χονδρική και λιανική σχεδόν θα ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξαν αδικίες στα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN.

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε στη λήψη μέτρων, απαντά ότι ήταν μια πολύ δύσκολη -τεχνικά- άσκηση αυτή προκείμενου να βγει, καθώς υπήρχαν θέματα και τεχνικά και νομικά που έπρεπε να αντιμετωπιστούν κυρίως για θέματα ανταγωνισμού.

Τέλος, υπενθυμίζουν ότι ήδη η κυβέρνηση έχει σταθεί στο πλευρό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με τέσσερα δισ. μέχρι στιγμής.

ηλεκτρικό ρεύμαΔΕΗλογαριασμοί ρεύματοςρεύμαειδήσεις τώρα