Οικονομία|06.05.2022 20:00

Στη Motor Oil το 30% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το χρονικό της συναλλαγής μαμούθ

Newsroom

Σε μία καλύτερη και κυρίως πιο ήρεμη επόμενη μέρα ύστερα από την περιδίνηση, στην οποία είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια, προσβλέπει ο Ομιλος των εταιριών ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την είσοδο της Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία απέκτησε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ποσοστό το οποίο εξαγόρασε από τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη έναντι 182 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκεται σε συμφωνία και για το 75% της θυγατρικής του Ελλάκτωρα, ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Οπως ανακοίνωσε η Motor Oil απέκτησε μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής 104 εκατομμύρια μετοχές κυριότητας των Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited στην τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 182 ελ. ευρώ. Ο αριθμός των μετοχών αυτών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η Motor Oil ανακοίνωσε ότι έχει συνδιαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας με την REGGEBORGH INVEST B.V., η οποία κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. «Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε Ευρώ 1.000 εκατ. και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής».

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Παράλληλα η συμφωνία περιλαμβάνει έναν επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της Motor Oil στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

Από την πλευρά των εφοπλιστών μέσω ανακοίνωσης των εταιριών Greenhill Investments Limited και Kiloman Holdings Limited συμφερόντων των Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, ανακοινώθηκε επίσης η πώληση του συνόλου των μετοχών τους στην Ελλάκτωρ, αλλά και η πρόθεσή τους να ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας.

«H απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία». 

Με την ανακοίνωση οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, καθώς το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους.

Πηγές του Ομίλου εταιριών ΕΛΛΑΚΤΩΡ επεσήμαιναν ότι - όπως είναι γνωστό - ο Ομιλος τα τελευταία χρόνια είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας δίνης, που αφορούσε αφενός μεν τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης της χώρας μας και αφετέρου αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις που προήλθαν από ιδιότυπες και συχνά άγονες συγκρούσεις μετοχικών παραγόντων.

Προσέθεταν ότι οι σημερινές αλλαγές στην μετοχική σύνθεση είναι βέβαιο ότι ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τον Όμιλο, καθώς η είσοδος της Motoroil, ενός ισχυρού μετόχου, με παράλληλη παρουσία της Reggeborgh Invest, ενός διεθνούς θεσμικού επενδυτή, εγγυάται τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ τόνιζαν με νόημα πως ο Όμιλος επανήλθε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ιστορικά κατείχε στην ελληνική οικονομία. 

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως η παρουσία ισχυρών μετόχων στην εταιρεία, η εσωτερική νηνεμία και η ισχυροποίηση του management αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο μέλλον στον Όμιλο.

Αλλωστε – όπως συμπλήρωναν - τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε επέλθει η απόλυτη νηνεμία στο εσωτερικό της εταιρείας, η βασική αλλαγή των μετοχών καθώς και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έδωσαν μία ορμή και μία νέα πνοή στον Όμιλο τονίζοντας ότι η αλλαγή του management, οι νέες μετοχικές ισορροπίες και η εμπέδωση της σταθερότητας - παρά τα επιμέρους εσωτερικά θέματα - έχουν ήδη αποτυπωθεί στα αποτελέσματα.

ειδήσεις τώραΕΛΛΑΚΤΩΡMotor Oilεξαγορά