Οικονομία|11.05.2022 11:21

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει για πρώτη φορά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Κλείνουν αγωγοί

Newsroom

Ο αντίκτυπος του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου είναι ήδη μεγάλος, με τις προμήθειες φυσικού αερίου που διέρχονται από την εμπόλεμη χώρα να βρίσκονται πια σε ορατό κίνδυνο. Με τις δύο χώρες να συγκρούονται και για το αέριο που αποστέλλεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη, οι προμήθειες διαταράσσονται για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου η Gazprom μειώνει από σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου, κατά 18% τις ροές φυσικού αερίου από τα δύο βασικά σημεία εισόδου στην Ουκρανία σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία Διαχείρισης και Μεταφοράς Αερίου Naftogaz.

Όπως γνωστοποιεί σήμερα το Bloomberg, ήδη οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν μετά τη διακοπή αυτή, με τον πόλεμο έτσι να επηρεάζει για πρώτη φορά τις φυσικές προμήθειες του καυσίμου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας το καύσιμο θα μπορούσε ακόμη να αναδρομολογηθεί για να αποφευχθούν οι διακοπές, αλλά ο ρωσικός «γίγαντας» του φυσικού αερίου Gazprom PJSC υποστηρίζει ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός του, όπως μεταδίδει το Bloomberg με σχετικό δημοσίευμά του.

Μείωση 18% στις ροές φυσικού αερίου

Αν και η Ρωσία στέλνει κανονικά φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας παρά τη σύγκρουση, οι παραγγελίες δείχνουν ότι οι συνολικές αποστολές διαμετακόμισης μειώνονται κατά περίπου 18% την Τετάρτη σε σχέση με μια ημέρα πριν, με αύξηση των ροών μέσω του δεύτερου σημείου εισόδου.

Το Κίεβο είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων και των κατακτητών της στην περιοχή Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσαν να καταλήξουν να σταματήσουν περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που μεταφέρει στην Ευρώπη. Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις μέσω του συνοριακού σημείου Sokhranivka αλλά δήλωσε ότι οι ροές θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν μέσω της Sudzha.

«Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Gazprom ενημερώθηκε κατάλληλα για αυτό», ανέφερε η ουκρανική Naftogaz σε δήλωσή της στον ιστότοπό της. Η εταιρεία δήλωσε ότι προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει το αέριο, μια αλλαγή που, όπως είπε, δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες και δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τη Ρωσία.

Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε, ωστόσο, ότι η εταιρεία ενημερώθηκε από την Ουκρανία για την επικείμενη διακοπή, αλλά δεν έλαβε καμία επιβεβαίωση για ανωτέρα βία. Αν και η εταιρεία δήλωσε ότι η μετάβαση στη Sudzha θα ήταν τεχνικά αδύνατη, οι παραγγελίες φυσικού αερίου δείχνουν αύξηση 12% μέσω του σημείου εισόδου.

Σε επιφυλακή οι Ευρωπαίοι έμποροι αερίου

Πάντως, οι Ευρωπαίοι έμποροι φυσικού αερίου παραμένουν σε επιφυλακή, παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί χάρη στη σταθερή ροή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που φθάνουν στην περιοχή και τον ζεστό καιρό.

Η Ρωσία προμήθευσε περίπου το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι, και περίπου το ένα τρίτο αυτής στάλθηκε μέσω Ουκρανίας, καθιστώντας την «κρίκο» στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Το δίκτυο φυσικού αερίου της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να δεχτεί ροή φυσικού αερίου μέσω του Sokhranivka από τις 7:00 (τοπική ώρα). Οι παραγγελίες διαμετακόμισης μέσω αυτού του σημείου για την Τετάρτη έχουν ήδη μειωθεί στο μηδέν, αλλά οι ροές μέσω του Sudzha αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% από την προηγούμενη ημέρα.

Αυτό δείχνει πως ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή δρομολόγησης μακριά από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά φυσικού αερίου μόνο μέσω του εδάφους που ελέγχει, γι' αυτό και προσφέρθηκε να αλλάξει δρομολόγιο, ανέφερε η Naftogaz.

Σημειώνεται ότι το Sokhranivka και το Sudzha είναι δύο βασικά σημεία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για διαμετακόμιση στην Ευρώπη. Από την Τρίτη, το 27% των ροών περνούσε από το Sokhranivka, με τις υπόλοιπες να περνούν από το Sudzha.

Η Gazprom είπε ότι δεν βλέπει κανένα ζήτημα στο να συνεχιστεί η αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας με κανονικό ρυθμό και ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους πελάτες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

ειδήσεις τώραΡωσίαφυσικό αέριοGazpromΟυκρανία