Οικονομία|12.05.2022 11:49

Πρόεδρος ΡΑΕ: Δεν προέκυψε ζήτημα χειραγώγησης τιμών

Newsroom

«Δεν προκύπτει ζήτημα χειραγώγησης τιμών αλλά η λειτουργία της αγοράς μπορεί να αυξήσει να οδηγήσει σε αυξημένα κέρδη στην παραγωγή». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ προανήγγειλε ότι εάν η τιμή του φυσικού αερίου δεν πέσει κάτω από τα 100 ευρώ «δε θα μπορέσει να επανέλθει τιμή της χονδρεμπορικής και της λιανικής στα επίπεδα τα οποία βρισκόταν».

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, η λειτουργία της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα να έχουν αυξημένα έσοδα οι παραγωγοί. «Δύναται, πάντως, η πολιτεία με φορολογική πολιτική να τα πάρει πίσω προς όφελος των καταναλωτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη να καλλιεργούμε μια εμπιστοσύνη στην καλλιέργεια των θεσμών και να αποτυπώνουμε μια πραγματικότητα.

Ο κ. Δαγούμας εξήγησε ότι όντως η κερδοφορία των παραγωγών κατά τους μήνες από Οκτώβρη του 21 μέχρι και Μάρτιο του 22 ήταν λίγο πάνω από τα 920 εκατομμύρια ευρώ. « Ταυτόχρονα για να είμαστε  δίκαιοι αποτυπώσαμε και τις εκπτώσεις που έχουν αποδοθεί από τους καθετοποιημένους. Η ΔΕΗ έχει δώσει 335 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν και κάποιες εκπτώσεις υπό την έννοια των σταθερών συμβόλαιων», επισήμανε ο ίδιος και προσέθεσε ότι η ΡΑΕ εξέτασε τα στοιχεία των εταιρειών και «φαίνεται ότι όντως οι δραστηριότητες παραγωγής παρουσιάζουν κέρδος».

λογαριασμοί ρεύματοςΡυθμιστική Αρχή Ενέργειαςηλεκτρικό ρεύμαΒουλήφυσικό αέριοειδήσεις τώρα