Οικονομία|12.05.2022 23:30

ΟΤΕ: Ενίσχυση εσόδων και κερδών το α΄ τρίμηνο του 2022

Μαρία Λιλιοπούλου

Αύξηση κατά 4,7% στα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ και κατά 8% στο προσαρμοσμένο EBITDA δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα για το α΄τρίμηνο του 2022, τα οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΟΤΕ.

Αναλυτικά το Α’ τρίμηνο της χρονιάς, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE διαμορφώθηκαν σε €825,3 εκατ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,4%, στα €748,2 εκατ., επωφελούμενα από την ευνοϊκή βάση σύγκρισης, λόγω πανδημίας, καθώς και από τις ισχυρές επιδόσεις σε κινητή, τηλεόραση, ευρυζωνικές υπηρεσίες, και υπηρεσίες ICT.

Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη προ φόρων €171,8 εκατ., υψηλότερα κατά €23,3 εκατ. σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας σε Ελλάδα και Ρουμανία.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης) και μη επαναλαμβανόμενες νομικές υποθέσεις, διαμορφώθηκαν σε €484,2 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 3,3% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2021, ως αποτέλεσμα των αυξημένων εσόδων. Οι προσπάθειες συγκράτησης κόστους αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση στο κόστος ενέργειας από την υπάρχουσα κρίση.

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τους στόχους της για το 2022. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου στα €620 εκατ., ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν περίπου σε €600 εκατ. το 2022. Η συνολική αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε €500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε €0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου.

Η φημολογία για τη Ρουμανία

Στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν στα €78,4 εκατ., κυρίως λόγω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να συνεχίσουν στα επόμενα τρίμηνα. Εξαιρουμένων αυτών των δραστηριοτήτων, τα έσοδα θα είχαν μειωθεί κατά περίπου 6%, επηρεαζόμενα κυρίως από τις σημαντικές μειώσεις στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας (MTR) σε ετήσια βάση.

Αναφορικά με την φημολογία περί αποεπένδυσης στη Ρουμανία και πώλησης της εκεί εταιρίας κινητής τηλεφωνίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, πάντως, ερωτηθείς στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του: «Αξιοποιούμε όλες τις στρατηγικές επιλογές αλλά δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε. Στόχος είναι η εκεί δραστηριότητα να αποκτήσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο επικεφαλής του ΟΤΕ έκανε λόγο για ακόμα ένα τρίμηνο ανάπτυξης, το οποίο θέτει τις βάσεις για μία επιτυχημένη χρονιά: «Τα έσοδα και η κερδοφορία σε επίπεδο Ομίλου αυξήθηκαν σημαντικά. Στην Ελλάδα, τα έσοδά μας ενισχύθηκαν περαιτέρω, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων και των εμπορικών ενεργειών μας. Ανακοινώσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναμένεται να στηρίξουν τις θετικές επιδόσεις, όπως η αναβάθμιση ταχυτήτων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής και τα εμπλουτισμένα πακέτα κινητής που προσφέρουν περισσότερη φωνή και δεδομένα στους πελάτες μας.

Αντιμέτωποι με υψηλότερα κόστη, ιδίως για ενέργεια, και με ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση προκειμένου να διατηρήσουμε τις καλές μας επιδόσεις, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών», υπογράμμισε ο κ. Τσαμάζ.

Η πελατειακή βάση του Ομίλου

Στη σταθερή τηλεφωνία, ο αριθμός των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών του ΟΤΕ συνέχισε να αυξάνεται στο Α’ τρίμηνο, αγγίζοντας τις 1.208 χιλιάδες. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών οπτικών ινών ενισχύθηκε από τις συνεχείς επενδύσεις και την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε να αναβαθμίσει τις ταχύτητες ευρυζωνικών υπηρεσιών για περισσότερους από 750 χιλιάδες συνδρομητές στο τρέχον έτος. Ήδη από τα τέλη Απριλίου, ο ΟΤΕ είχε ήδη αναβαθμίσει περίπου το 30% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν. Οι νέες συνδέσεις συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών στο τρίμηνο ανήλθαν σε 59 χιλιάδες, ενώ η διείσδυση στη συνολική συνδρομητική βάση ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκε πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, αγγίζοντας το 53,3%. Το ποσοστό των συνδρομητών που απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps και πάνω έχει αυξηθεί σε 28% των συνολικών συνδέσεων οπτικών ινών, από 17% ένα χρόνο πριν.

Ο ΟΤΕ επέκτεινε την ανάπτυξη του δικτύου FTTH κατά 70 χιλιάδες γραμμές μέσα στο πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά τα 634 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στα τέλη Μαρτίου και τα 650 χιλιάδες περίπου στα τέλη Απριλίου. Στόχος είναι η ανάπτυξη του δικτύου FTTH να φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022. Η συνδρομητική βάση πελατών FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 14 χιλιάδες στο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 75 χιλιάδες και αναμένεται να αυξάνεται σταθερά καθώς αναπτύσσεται το δίκτυο. Το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πρόσβαση σε FTTH που είναι πελάτες της υπηρεσίας αυξήθηκε σε 12%, από 8% πέρυσι, χάρη στις επιτυχημένες ενέργειες προώθησης παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου.

Στις 31 Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης ανήλθε σε 637 χιλιάδες, αυξημένος κατά 10,2% σε ετήσια βάση.

Στην κινητή τηλεφωνία, οι πελάτες του ΟΤΕ ήταν 7,2 εκατ., αυξημένοι κατά 4,2% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2021. Η αύξηση αντανακλά την ενίσχυση κατά 5,3% των πελατών συμβολαίου, και 3,5% των πελατών καρτοκινητής.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό του 5G και στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη 80% μέχρι το τέλος του 2022.

Μιχάλης Τσαμάζειδήσεις τώραοικονομικά αποτελέσματαΟΤΕ