Οικονομία|25.05.2022 14:36

Ακρίβεια: Λύση για ρεύμα και βενζίνη αναζητά η κυβέρνηση - Σενάρια για νέα μέτρα και πλατφόρμες για ελάφρυνση των πολιτών

Newsroom

Η ακρίβεια καλπάζει καθημερινά, με τα βασικά αγαθά, τη βενζίνη αλλά και το ηλεκτρικό ρεύμα να προκαλούν πονοκέφαλο στους πολίτες που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν. Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναζητά τρόπους να ανακουφίσει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα ειδικότερα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Τσεκούρα και του OPEN TV,  αναζητείται με κάθε τρόπο λύση για τη μείωση των τιμών των καυσίμων. Μια από αυτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ήταν η υπεραπόδοση των εσόδων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ωστόσο ο προϋπολογισμός έδειξε ότι δεν υπάρχουν υπερέσοδα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης έχουν μειωθεί. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο η μείωση ανερχόταν σε 112 εκατομμύρια ευρώ. Τον Απρίλιο η μείωση ήταν στα 45 εκατ. ευρώ. Η μείωση της κατανάλωσης, με άλλα λόγια, έχει μειώσει και τα υπερέσοδα. Ένα κομμάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι και ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 800 εκατομμυρίων.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το ρεύμα

Στις 14 ή 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα αναδρομικά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όσοι υποβάλλουν αίτηση θα μπορούν να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαίου 2022 και μέχρι το ποσό των 600 ευρώ.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για καθαρό και όχι μεικτό εισόδημα, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο τη βεντάλια των δικαιούχων.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ πετάει η τιμή των καυσίμων που συνεχίζουν ανεξέλεγκτα την κούρσα των εκρηκτικών ανατιμήσεων. Η μέση τιμή κυμαίνεται σε νέα ιστορικά υψηλά στα 2,269 ευρώ το λίτρο, έχοντας τσιμπήσει 6 λεπτά από την προηγούμενη Δευτέρα που ήταν στα 2,205 ευρώ.

Επίδομα ρεύματος: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας 

Στα μέσα Ιουνίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση έως 600 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος σύμφωνα με όσα είπε στον Ant1 ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΘεόδωρος Σκυλακάκης«Η προσπάθεια είναι να ανοίξει η πλατφόρμα στις 14-15 Ιουνίου, για όσους έχουν μεικτό οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για περίπου 15 ημέρες, ώστε να κάνουν αιτήσεις όλα τα νοικοκυριά» σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τα κριτήρια, σε περίπτωση που το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό. Ωστόσο, όπως είπε, «αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε o κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας πως για το βοήθημα θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία εισοδήματος που αφορούν το 2020, «για να είναι ομοιόμορφη η κρίση του Κράτους για το ύψος της βοήθειας».

Όπως αποσαφήνισε, «σε περίπτωση νοικοκυριών που έχουν κοινό ρολόι, η επιδότηση θα πάει σε ένα ΑΦΜ. Αν γίνουν αιτήσεις πχ από δύο, το ποσό θα μοιραστεί. Αν γίνουν αιτήσεις από πάνω από ένα νοικοκυριά, το ποσό θα δοθεί στην χρονολογικά πρώτη αίτηση που θα κατατεθεί».

Τα μέτρα στους λογαριασμούς ρεύματος

«Οι επιχειρήσεις θα έχουν μια μείωση στους λογαριασμούς τους από την εφαρμογή των μέτρων αναδρομικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022. Μιλάμε για ένα εκατομμύριο κόσμο, που τους επόμενους μήνες θα δει τους μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος βάσει των μέτρων συν τα αναδρομικά», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

«Εγώ έχω την πλήρη εικόνα. Δεν είναι μόνο θέμα της ΕΕ η απόφαση για την μείωση φόρων ή για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα. Είναι και θέμα χρέους. Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ο πιο σκληρός κριτής μας είναι οι αγορές, γιατί αν χαθεί η επαφή με αυτές, η χώρα θα το πληρώσει για μια δεκαετία», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Γιατί δε θα γίνει μείωση φόρου στα καύσιμα

Επανέλαβε πολλάκις πως «αν βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, θα έχουμε επιπλέον παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς του ρεύματος και για τα καύσιμα. Κάνουμε συνεχείς ελέγχους στην αλυσίδα των καυσίμων για την αισχροκέρδεια. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι διεθνείς τιμές των καυσίμων. Οποιαδήποτε παρέμβαση στα καύσιμα, απαιτεί δημοσιονομικό χώρο».

Για τις τιμές των καυσίμων, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών είπε πως «από τα καύσιμα δεν υπάρχει αύξηση στα κρατικά έσοδα, αλλά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, έχουμε μείωση 112 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΦΚ στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Επομένως δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για άλλα μέτρα».

«Δεν μπορεί να γίνει μείωση του φόρου στα καύσιμα. Αυτό απαιτεί δημοσιονομικό χώρο, διότι με το που μειώσεις τον φόρο, θα έχεις μεγάλη κατανάλωση και θα υπάρξει απώλεια εσόδων από τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Αν κάνουμε μείωση του ΦΠΑ, θα έχουμε σοβαρή μείωση των δημοσίων εσόδων και δεν θα έχουμε μετά δημοσιονομικό χώρο. Εκτιμούμε ότι η τακτική της επιδότησης είναι προτιμότερη από την μείωση των φόρων», συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Για το πρόβλημα με την ψηφιακή κάρτα καυσίμων

Σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει για δικαιούχους του βοηθήματος για τα καύσιμα, λόγω του ότι δεν διαθέτουν smartphone για να «κατεβάσουν» την ψηφιακή κάρτα καυσίμων, στην οποία το ποσό είναι 5 ευρώ μεγαλύτερο από ότι στις άλλες μορφές επιδότησης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε πως καθώς δεν μπορεί να υπάρξει άλλη παρέμβαση για ακύρωση της κάρτας, η προτεινόμενη λύση σε όσους δικαιούχους δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ψηφιακή κάρτα, είναι «να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό ενός άλλου προσώπου, ενός φίλου τους και να βάλουν τα χαρακτηριστικά τα δικά τους, ώστε να εγκριθεί το ποσό. Μετά, θα πρέπει να γίνει μια επίσκεψη μαζί με το κινητό αυτό στο πρατήριο καυσίμων και εκεί μπορεί να εξαντληθεί το ποσό της επιδότησης με ένα γέμισμα, 45 ευρώ είναι το συνολικό ποσό».

«Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο αυτήν την στιγμή για παράταση του μέτρου της επιδότησης στα καύσιμα τους επόμενους μήνες, ενώ επηρεάζεται η τύχη του και από την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου και τα μέτρα για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Fuel Pass: Σενάρια για δεύτερο κύκλο το καλοκαίρι

Η καταβολή του Fuel Pass, της ενίσχυσης για τα καύσιμα, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αιτήσεις των δικαιούχων να «τρέχουν» ακόμη. Στόχος του επιδόματος βενζίνης είναι να «απορροφηθεί» μέρος του αυξημένου χρηματικού ποσού που δίνουν πλέον οι πολίτες για καύσιμα.

Ωστόσο, μία δεύτερη φάση του Fuel Pass και για την περίοδο του καλοκαιριού φαίνεται να είναι στο «τραπέζι», με τα σενάρια να λένε ότι θα δοθεί και μετά τον Ιούνιο, με τον κύκλο των αιτήσεων να ανοίγει -πιθανότατα- τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν την είσπραξη της επιδότησης καυσίμου σε τραπεζικό λογαριασμό ή τη δημιουργία άυλης ψηφιακής κάρτας (στην οποία θα τους πιστωθούν επιπλέον 5 ευρώ) η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε πρατήρια καυσίμων.

Στα «σκαριά» η επέκταση του επιδόματος βενζίνης

Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον Real FM, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο του Fuel Pass και για τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες μετά τον Ιούνιο (η ισχύουσα επιδότηση είναι για το τρίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος) ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι η οριζόντια επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης (έκπτωση 0,15 λεπτά το λίτρο) θα ισχύσει και για Μάιο και για Ιούνιο.

Το παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», που γράφει ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης για τα καύσιμα, ύψους από 800 εκατ. μέχρι 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε αυτό δεν είναι περιλαμβάνεται μόνο το νέο έκτακτο επίδομα, αλλά και ακόμη δύο μέτρα για πιο φθηνή -τελικά- βενζίνη και diesel.

Fuel Pass - Αίτηση: Αναλυτικά η διαδικασία

Για πρόσβαση και αίτηση στην πλατφόρμα για το Fuel Pass πατήστε εδώ: https://vouchers.gov.gr/

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Τα βήματα της αίτησης:

Η ΚΥΑ περιγράφει τα βήματα για την πίστωση του επιδόματος βενζίνης:

  • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα
  • Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet
  • Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.
  • Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.
  • Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.
  • Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
  • Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.
  • Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ

Τα ποσά

Προβλέπεται ποσό ενίσχυσης 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες:

  • Βορείου Αιγαίου,
  • Νοτίου Αιγαίου,
  • Ιονίων Νήσων,
  • Κρήτης,
  • Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής,
  • Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Θάσου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,
  • Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής

40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τρόποι πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης

Το επίδομα βενζίνης πιστώνεται στον δικαιούχο είτε:

  • σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από τράπεζα ή
  • σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Διαδικασία πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό:

  • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητούν την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Ο δικαιούχος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXISnet, συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του (email, κινητό τηλέφωνο) ενώ συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

ειδήσεις τώραακρίβειαβενζίνηεπίδομα ρεύματος