Οικονομία|27.05.2022 14:47

«Κόφτης» σε κλιματιστικά, μείωση φωτισμού στους δρόμους και τηλεργασία στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια - Νέα παρέμβαση για το καύσιμα

Newsroom

Το εθνικό σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας απασχολεί κατά κύριο λόγο την κυβέρνηση ενώ, στο υπουργικό συμβούλιο, τις προτάσεις του αναμένεται να καταθέσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το δελτίο ειδήσεων του OPEN , μεταξύ των προτάσεων του ΥΠΕΝ θα είναι και ο «κόφτης» στα κλιματιστικά των δημόσιων κτιρίων και υπηρεσιών στους 26 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι μοντέλο έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Ισπανία, αλλά εκεί ο «κόφτης» έχει οριστεί στους 27 βαθμούς.

Όπως έγραψε το ethnos.gr, εκτός από το σχέδιο για τα κλιματιστικά, υπάρχουν και άλλα, πιθανά προς υιοθέτηση μέτρα από το μοντέλο της Ισπανίας, όπως η ενίσχυση της τηλεργασίας αλλά και τα κίνητρα για τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. Το σχέδιο δεν είναι ακόμα έτοιμο και μένει να δούμε, τις επόμενες εβδομάδες, πώς αυτό θα «κλείσει» ώστε να παρουσιαστεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το υπουργικό συμβούλιο απασχόλησε το ενεργειακό, αλλά και η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης. Υπήρξε, μάλιστα, μία αποστροφή του πρωθυπουργού με αιχμές προς την αντιπολίτευση για τα υπερκέρδη των παρόχων ρεύματος, στα οποία η αντιπολίτευση ψήφισε «παρών».

«Όσοι φώναζαν τότε κατά των συμφερόντων αποκάλυψαν, τώρα, τα πραγματικά τους συμφέροντα και κρύφτηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε ότι ενημέρωσε για τη φορολογία των υπερκερδών και την κ. Λαγκάρντ, με την τελευταία να τού απαντάει ότι το μέτρο θα πρέπει να υιοθετηθεί και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

 

Σε εφαρμογή μπαίνει το Power Pass

Σε εφαρμογή μπαίνει σταδιακά το σχέδιο για την πληρωμή των αναδρομικών επιδοτήσεων στο ρεύμα έως 600 ευρώ καθώς ψηφίστηκε χθες η επίμαχη τροπολογία. Η πλατφόρμα για το Power Pass θα ανοίξει στα μέσα Ιουνίου, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται για δυο εβδομάδες και η πληρωμή θα γίνει μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «κάνουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης. Από 1/7 ο νέος μηχανισμός που εξουδετερώνει την ρήτρα αναπροσαρμογής». Η ενίσχυση κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ και αφορά κύριες κατοικίες και σπίτια που νοικιάζουν φοιτητές. Επιδοτείται το 60% της αύξησης των λογαριασμών από Δεκέμβριο – Μάιο. Αν σε  διπλοκατοικία υπάρχει κοινό ρολόι η επιδότηση θα δοθεί στον δικαιούχο που το ΑΦΜ εμφανίζεται στον λογαριασμό ρεύματος.

Ωστόσο, το σχέδιο για το Power Pass συγκεντρώνει τα «πυρά» της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να σημειώνει ότι «Με τη διάταξη για την οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών έχω εδώ και καιρό προβλέψει ότι θα πέσει πολύ κλάμα δυστυχώς στους λογαριασμούς περιμένει ο κόσμος 600 ευρώ και θα δει άλλα νούμερα» και τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να σχολιάζει ότι «το κοντέρ των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει μηδενίσει, συνεχίζει να γράφει συνεχώς την τελευταία δεκαετία που το σύστημα βολοδέρνει από κρίση σε κρίση, από πανδημία σε πανδημία και από πόλεμο σε πόλεμο». Την ερχόμενη εβδομάδα η Αθήνα στέλνει στις Βρυξέλλες τη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου με στόχο να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί.

Νέα παρέμβαση για τα καύσιμα από Ιούλιο

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νέα παρέμβαση για τα καύσιμα μετά τον Ιούνιο, με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει αισιόδοξος πως θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. «Επί του παρόντος εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για το 2022. Όμως, έχουμε την αίσθηση όπως εξελίσσεται ο προϋπολογισμός, όπως πηγαίνει ο τουρισμός και όπως έχει δείξει η τελευταία τριετία, ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκει  δημοσιονομικό χώρο για να στέκεται κοντά στην κοινωνία όσο περισσότερο μπορεί», ανέφερε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ.

Οι προβλέψεις των πρατηριούχων στην αρχή της εβδομάδας έκαναν  λόγο για ισχνή αποκλιμάκωση της τιμής στην αντλία λόγω της σταθεροποίησης στη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 112 δολάρια το βαρέλι αλλά και της ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1 ευρώ και 7 λεπτά. Τελικά, τα δεδομένα ανατράπηκαν λένε οι πρατηριούχοι και πλέον έρχεται νέα αύξηση σε αμόλυβδη και diesel. 

Σήμερα αποχαιρετήσαμε και τη σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου αφού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σπανού, η διεθνής τιμή του έκανε μία απότομη εκτίναξη στα 114 δολάρια το βαρέλι, από 111 δολάρια που ήταν εχθές. Όλο αυτό το περιβάλλον οδηγεί σε αυξήσεις στα καύσιμα. Σήμερα (27/05) η μέση τιμή της βενζίνης στην Αττική είναι στα 2,267€/ λίτρο, με την ανώτερη τιμή να φτάνει τα 2,549€/ λίτρο. Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι στα 2,256€/ λίτρο, με την ανώτερη να φτάνει τα 2,488€/ λίτρο. Την πρωτιά στην ακριβότερη βενζίνη στην Ελλάδα κατέχει, πλέον, η Μήλος, όπου πρατήριο διαθέτει βενζίνη προς 2,65€/ λίτρο.

Οι τέσσερις άξονες του σχεδίου για ενέργεια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τη Κατερίνας Κοκκαλιάρη στο ethnos.gr ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών αποφάσεων το επόμενο διάστημα το κυβερνητικό σχέδιο θα ξεδιπλωθεί - σύμφωνα με πληροφορίες - σε τέσσερις άξονες:

Έρχεται ένα πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτροβόρων συσκευών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς το νέο πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά και μόνο κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες και όχι άλλες συσκευές. Επίσης θα υπάρξει μοριοδότηση και θα ληφθούν υπόψη κριτήρια εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά (π.χ. πολύτεκνοι) , με το ποσό της επιδότησης να κυμαίνεται από 35% έως 50%.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους, ενώ θα προμηθευτούν ένα voucher το οποίο θα αξιοποιήσουν όταν προχωρήσουν στην αγορά της νέας συσκευής. Βέβαια τα προϊόντα που θα αγοράσουν οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ενεργειακά κριτήρια, ενώ δεν θα προβλέπεται επιδότηση για την αντικατάσταση συσκευών που δεν λειτουργούν.

Πρεμιέρα τον Ιούλιο αναμένεται να κάνει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, στα οποία μεταξύ άλλων θα είναι νοσοκομεία, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι επενδύσεις συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης - ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους καθώς και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενίσχυση των νοικοκυριών για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας. Η σχετική συζήτηση έχει «φουντώσει» στην Ε.Ε., καθώς για παράδειγμα εκτιμάται πως τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα μπορούσαν να δίνουν σχεδόν το 25% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Το φθινόπωρο θα μπει σε εφαρμογή το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Μεταξύ άλλων θα δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτιρίων και στόχος είναι η εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης θα είναι κλιμακούμενο και μεταξύ των άλλων θα εξαρτάται από την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της. Υπολογίζεται πως θα καλυφθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις.

Για την υλοποίηση αυτών των δράσεων θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό ευρωπαϊκά κονδύλια (π.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) , καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι πεπερασμένα. Άλλωστε με το ράλι των αυξήσεων να συνεχίζεται - όπως φαίνεται και στις τιμές της βενζίνης στα νησιά και όχι μόνο- θα πρέπει να διατηρηθούν εφεδρείες σε περίπτωση που απαιτηθούν και νέα μέτρα.

υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςκαύσιμαενέργειαair conditionΚώστας Σκρέκαςεπιδότησηβενζίνηειδήσεις τώραλογαριασμοί ρεύματοςΥπουργικό Συμβούλιο