Οικονομία|31.05.2022 09:29

Υπουργός Επενδύσεων Σαουδικής Αραβίας στην «Ημερησία»: Η Ελλάδα πύλη εισόδου μας στην Ευρώπη

Newsroom

«Πύλη εισόδου» της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη χαρακτήρισε, μιλώντας στην «Ημερησία», την Ελλάδα ο Khalid Al Falih, υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Khalid Al Falih, ο οποίος είναι επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του Ελληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα σαν δυο χώρες που ευθυγραμμίζονται και συμπληρώνει η μία την άλλη. Η Σαουδική Αραβία είναι ο διασυνδετήριος κρίκος τριών ηπείρων και αυτό είναι μέρος του οράματός μας για το 2030: να τις συνδέσουμε όχι μόνο με γεωγραφικό τρόπο αλλά και ψηφιακά και ενεργειακά».

Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος συναντήθηκε χτες το πρωί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπογράμμισε ότι «οι εταιρείες μας θα υπογράψουν συμφωνία για την υλοποίηση οπτικού καλωδίου μεταφοράς δεδομένων (σ.σ. από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα) και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν μελέτες σκοπιμότητας και για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών».

Ριάντ και Αθήνα χτίζουν γέφυρες συνεργασίας στο μέτωπο των ΑΠΕ και του πράσινου υδρογόνου, ενώ το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση της διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος των δυο χωρών, πιθανότατα μέσω και του υποθαλάσσιου καλωδίου που προωθεί ήδη η Ελλάδα με την Αίγυπτο. Με τον τρόπο αυτό η Σαουδική Αραβία "κοιτά" προς την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, που επιζητά την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία.

Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε στο imerisia.gr.

επενδύσειςΣαουδική Αραβίαειδήσεις τώρα