Οικονομία|31.05.2022 21:44

Γερμανία: Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από τη Ρωσία έκανε την πρώτη του πληρωμή σε ρούβλια

Newsroom

Προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής στη χώρα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία ολοκλήρωσε την πρώτη του πληρωμή σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας. Η εταιρεία Uniper, με έδρα το Ντίσελντορφ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών. Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Επομένως, η Uniper ενήργησε εντός του πλαισίου των κυρώσεων και μπορεί να συνεχίσει να διασφαλίζει την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων της σύμβασης».

Το σχέδιο πληρωμών της Ρωσίας προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών για την πληρωμή σε ευρώ και ακολούθως τη μετατροπή σε ρούβλια. Η εφαρμογή του αποκάλυψε ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρώπης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού κάποιες από τις χώρες – μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν, ενώ άλλες αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας.

Σύμφωνη με τις οδηγίες της ΕΕ η διαδικασία σύμφωνα με την εταιρεία

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο αφού, την περασμένη χρονιά, αυτό αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών καυσίμων. Χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία, τον προηγούμενο μήνα η Uniper είχε προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιούσε στα τέλη Μαΐου την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με το νέο σχέδιο. Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση και είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιδίωξη της Uniper είναι και η πώληση της ρωσικής θυγατρικής Unipro.

Νωρίτερα την Τρίτη (31/05) η Gazprom ανακοίνωσε ότι σκοπεύει, από 1η Ιουνίου, να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας, καθώς και στη Shell Energy για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου στη Γερμανία, αφότου οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το νέο σχέδιο πληρωμών της Μόσχας.

Ουκρανίαπόλεμοςφυσικό αέριοΡωσίαρούβλιΓερμανίακυρώσειςειδήσεις τώρα