Οικονομία|20.06.2022 10:00

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως 710 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι - Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα

Newsroom

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών έδωσαν το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως ανακοινώθηκε, ανοίγει την Τρίτη η σχετική πλατφόρμα, για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 και 2 και εν συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι (στις 22 Ιουνίου θα ανοίξει για τα ΑΦΜ σε 1, 2, 3 και 4 κ.ο.κ.). Η πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει στις 5 Ιουλίου ενώ oι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού».  Τα ποσά θα ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν έως τα 710 ευρώ, ανάλογα με διάφορα κριτήρια (εισόδημα, τόπος κατοικίας, τύπος και χαρακτηριστικά συσκευής που ανακυκλώνεται, τιμή συσκεύης). Όσοι δεν επιλεγούν επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια θα παραμείνουν επιλαχόντες. Τονίζεται ότι θα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία όσο και ο ΦΠΑ της νέας ηλεκτρικής συσκευής.

Μέσω του προγράμματος θα αντικατασταθούν 380.000 ενεργοβόρες συσκευές και οι ωφελούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, όπως υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες.

Χωρίς δικαιολογητικά

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε στη συνέχεια ότι η υποβολή των αιτήσεων για την αντικατάσταση ηλεκτρικής συσκευής θα είναι πολύ εύκολη και θα ολοκληρώνεται γρήγορα. «Χρειάζεται μόνο κωδικούς Taxisnet και αριθμό παροχής κατοικίας. Τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «δικαιούχοι θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από εισόδημα, ενώ θα γίνονται δεκτές κύριες και μη κύριες κατοικίες». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι θα μοριοδοτηθούν επιπλέον τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως οι πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία.

«Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους λόγω χαμηλής μοριοδότησης θα παραμείνουν επιλαχόντες για την περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος» είπε ο υπουργός.

Η αντικατάσταση αφορά έως δύο κλιματιστικά και ένα ψυγείο

Όπως τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, η αντικατάσταση αφορά έως δύο κλιματιστικά, και ένα ψυγείο ή καταψύκτη, ενώ ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει μία μόνο αίτηση.

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια.  Το πρόγραμμα αγορά μόνο νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις.

Όλες οι ειδήσεις

Διπλωματική «αναμέτρηση» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Τα σχέδια της Άγκυρας και η απάντηση της Αθήνας

Γαλλία - Βουλευτικές εκλογές: Τα μεγάλα διλήμματα του Μακρόν που έχασε την απόλυτη πλειοψηφία - Προέλαση της ακροδεξιάς

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλείει συνεργασία με ΝΔ και κυβερνήσεις «μεγάλου συνασπισμού» ο Αλέξης Τσίπρας

Ονειρικά νερά, ελάχιστος κόσμος: Το νησί-outsider με τα ονειρώδη νερά του Ιονίου παραμένει μόνο για λίγους και καλούς

ανακύκλωσηηλεκτρικές συσκευέςεπιδότησηειδήσεις τώραδικαιούχοι