Οικονομία|08.07.2022 20:43

Ρεβυθούσα: Το OPEN στη νέα πλωτή δεξαμενή LNG - Πώς ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Newsroom

Στα ανοιχτά της Ρεβυθούσας είναι αγκυροβολημένη εδώ και λίγες ημέρες η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου, προσθήκη που ενισχύει σημαντικά το σχέδιο απεξάρτησης της Ελλάδας αλλά και την ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Σε μια περίοδο που η ζήτηση για υποδομές LNG είναι αυξημένες διεθνώς λόγω της μείωσης των ροών από τη Ρωσία, η νέα πλωτή δεξαμενή ενισχύει τη δυνατότητα υποδοχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, όπου βρέθηκε η κάμερα του OPEN καταγράφοντας τη σημασία της νέας υποδομής.

«Εδώ είναι η πλωτή δεξαμενή, το νέο FSU που είναι αγκυροβολημένο δίπλα στη Ρεβυθούσα και τα καράβια που έρχονται εδώ θα μπορούν να εκφορτώνουν είτε στη Ρεβυθούσα είτε εδώ», εξηγεί ο Φερνάντο Καλλιγάς Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, ESG και Επικοινωνίας, ΔΕΣΦΑ



Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετέτρεψε τη Ρεβυθούσα στην κύρια πύλη εισόδου αερίου της χώρας, καθώς μέσω του τερματικού σταθμού καλύφθηκε το 44,50% των εισαγωγών αερίου το α’ εξάμηνο του 2022. Το α’ εξάμηνο του 2022 εκφορτώθηκαν περίπου 1,7 δις. κυβικά μέτρα LNG από 40 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι περίπου 1,1 δις. κυβικά μέτρα από 15 δεξαμενόπλοια από 4 χώρες στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Η Ρεβυθούσα δουλεύει καθημερινά στα κόκκινα.

Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν περίπου 1/6 των φορτίων που φτάνουν στην Ελλάδα και έφτασαν το πρώτο 6μηνο το 1 δις. κ.μ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία 250 εκατ. ενώ ακολουθούν η Αίγυπτος 200 εκατ., η Νιγηρία 120 εκατ και το Ομάν 111 εκατ. με την Ινδονησία 10 εκατ. να βρίσκεται στην τελευταία θέση.

Μαζί με την ήδη υπάρχουσα υποδομή η αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού αυξάνεται στα 375.000 κυβικά μέτρα. Το αέριο που φτάνει στη Ρεβυθούσα σε υγροποιημένη μορφή στους -160 βαθμούς κελσίου θερμαίνεται με νερό και αεριοποιείται και εν συνεχεία διαχέεται στο εθνικό σύστημα της χώρας.

Οι 4 βραχίονες ενώνονται και κουμπώνουν στο καράβι και μετά σιγά - σιγά αρχίζει να ρέει το φυσικό άεριο σε υγρή μορφή, σημειώνει ο κ. Καλλιγάς.

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,84% το α’ εξάμηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν κατά 134,33%.

Όλες οι ειδήσεις

Συναγερμός για τα έντονα καιρικά φαινόμενα: Φωτιές λόγω κεραυνών - Έκτακτη σύσκεψη της Πυροσβεστικής

Πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου για φέτος στην Ελλάδα - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της δολοφονίας του Σίνζο Άμπε - Η οργή του δράστη «δεν σχετίζεται με την πολιτική»

Κατεβάζει ρολά το Facebook στην Ευρώπη; Η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της Ιρλανδίας που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε

LNGπόλεμοςΡωσίαφυσικό αέριοειδήσεις τώραΟυκρανία