Οικονομία|09.07.2022 19:32

Θρίλερ με την ενέργεια: Σε κατάσταση αβεβαιότητας η Ευρώπη

Newsroom

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης ενόψει χειμώνα, καθώς το κλείσιμο του Nord Stream 1 από τη Δευτέρα έως τις 21 Ιουλίου για εργασίες συντήρησης, τροφοδοτεί σενάρια πλήρους διακοπής της ροής αερίου από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστα Σκρέκας δήλωσε στο OPEN ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες στο πεδίο της ενέργειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και για το χειρότερο σενάριο.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση της Φαίης Μαυραγάνη, για το αν θα έχουμε πρόβλημα με την ενέργεια το χειμώνα, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς. Έχουμε έναν πόλεμο κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί».

Το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει την εξασφάλιση επιπλέον φορτίων LNG, τη λειτουργία 5 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με diesel από φυσικό αέριο, την εισαγωγή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στο δίκτυο και την εξασφάλιση αερίου από την Ιταλία.
Κομβικό ρόλο στο σχέδιο παίζει η Ρεβυθούσα, που ενισχύεται σημαντικά με την νέα πλωτή δεξαμενή που έχει φτάσει στον σταθμό, αυξάνοντας την αποθηκευτική ικανότητα του από τις 225-370.000 κ.μ. αερίου. Η νέα εγκατάσταση αναμένεται να μπει στο σύστημα άμεσα.

Τρέχουμε όλες τις διαδικασίες ώστε να μπει στο σύστημα στο τέλος του μήνα, αναφέρει ο  Φερνάντο Καλλιγάς, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, ESG και Επικοινωνίας, ΔΕΣΦΑ

Βραχυκύκλωμα στην τιμολόγηση του ρεύματος

Η μείωση των ροών αερίου εκτινάσσει τις χρηματιστηριακές τιμές του καυσίμου, με το ράλι ανατιμήσεων να βραχυκυκλώνει και το νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι τιμές Αυγούστου θα ανακοινωθούν στις 25 Ιουλίου και όχι αύριο όπως προβλεπόταν, με τους προμηθευτές να αναμένουν τις εξελίξεις με τον Nord Stream για την τελική κοστολόγηση.
Η ενεργειακή κρίσης βάζει δύσκολα στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

«Οι προβλέψεις δεν είναι πάρα πολύ ευοίωνες αλλά μένει να δούμε τι θα γίνει σε μια σειρά από πράγματα όπως στην ενέργεια», ανέφερε στο OPEN o ικηγόρος Ειδικός σε θέματα Ενέργειας και Οικονομίας,  Ορέστης Ομράν

Πυρά της αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά εναντίον της κυβέρνησης για τις επιλογές της στα ενεργειακά ζητήματα.
«Αρνούνται να βάλουν πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας στη χονδρική με πρωταγωνιστή σε αυτή την αισχροκέρδεια τη ΔΕΗ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ικαρία ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «τα πολυδιαφημισμένα μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης είναι στον αέρα». 

Όλες οι ειδήσεις

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν σε έκρηξη κρουσμάτων: Καμπανάκι των ειδικών για την πορεία της πανδημίας – Ανησυχία για τους σκληρούς δείκτες

Βούλιαξε η Θάσος από την κακοκαιρία: Πλημμύρισαν σπίτια, ξενοδοχεία και δρόμοι - Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη

Τα Abenomics,ο εθνικισμός και οι μεταρρυθμίσεις: Η αμφιλεγόμενη κληρονομιά που αφήνει ο Σίνζο Άμπε

Τρομακτικό περιστατικό: Δέκα ανήλικοι ξυλοκόπησαν ανελέητα 17χρονο στη Μεταμόρφωση – Τον χτύπησαν και με σιδερογροθιά

υπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚώστας ΣκρέκαςενέργειαΟυκρανίαΡωσίαπόλεμοςειδήσεις τώραφυσικό αέριο