Οικονομία|15.07.2022 23:13

Κλιμακώνεται το ενεργειακό θρίλερ με φόντο τις ρωσικές απειλές για το φυσικό αέριο: Ευρωπαϊκό σχέδιο εξοικονόμησης από Κομισιόν

Newsroom

Σε ενεργειακή περιδίνηση βρίσκεται η Ευρώπη την ώρα που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα το θρίλερ με τον Nord Stream 1. Η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνει κόφτη στην ψύξη, το καλοκαίρι στους 25 βαθμούς, και στη θέρμανση τον χειμώνα στους 19 βαθμούς, στα δημόσια κτίρια, καθώς και σύστημα επιβράβευσης σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες για μείωση της κατανάλωσης.

Όπως δήλωσε η αρμόδια επίτροπος για την ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζητούμενο είναι «να αφαιρέσουμε τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας τελείως από το σύστημά μας το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη πόσο εξαρτημένη είναι η ζήτηση για θέρμανση από το φυσικό αέριο. Η θέρμανση και η ψύξη αποτελούν τη μισή κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, από το σύνολο των δράσεων θα μειωθεί η κατανάλωση αερίου στην Ευρωζώνη από 25 έως 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, την ώρα που η ΕΕ στρέφεται σε εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στο Αζερμπαϊτζάν για να εξετάσει την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με μία χώρα που τροφοδοτεί ήδη την Ευρώπη με αέριο. «Σήμερα ετοιμαζόμαστε για ένα σενάριο, στο οποίο θα εγκαταλείψουμε πλήρως το ρωσικό αέριο. Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό σενάριο. Είναι ένα σκληρό σενάριο αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η Ελλάδα επανενεργοποιεί τον λιγνίτη για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και για να πετύχει χαμηλότερες τιμές ρεύματος, διπλασιάζοντας τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ από τις πέντε στις δέκα τεραβατόρες.

Αυξήσεις μισθών ή μείωση της φορολογίας συζητούν στη Γερμανία

Εντωμεταξύ στη Γερμανία, οι αξιωματούχοι πραγματοποιούν συσκέψεις επί συσκέψεων για να δούνε πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του Open από το Βερολίνο ο Παντελής Βαλσόπουλος, πριν από λίγες ώρες η δήμαρχος του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι η Πύλη του Βραδεμβούργου δε θα φωτίζεται πια. Στις συσκέψεις που γίνονται πολύ συχνά αυτές τις μέρες συμμετέχουν οι εργοδότες, τα συνδικάτα, επιστήμονες και οικονομολόγοι. Σκοπός τους είναι να φτιάξουν ένα μόνιμο σχέδιο στήριξης καθώς αναμένεται να τριπλασιαστούν όλες οι τιμές στη Γερμανία. Οικογένειες και επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν με πιο μόνιμα μέτρα. Δεν είναι γνωστό ποια θα είναι αυτά, αλλά η αύξηση των μισθών ή η μείωση της φορολογίας είναι μεταξύ των επικρατέστερων σεναρίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Άφησαν τον αδερφό μου να πεθάνει αβοήθητος» - Ο σπαραγμός της αδερφής του αδικοχαμένου 49χρονου από την Πάτρα

Καμπανάκι από ΔΝΤ στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν γρήγορα τα επιτόκια

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά το σάλο με το βίντεο από «πάρτι» σε όχημα της αστυνομίας

«Η Τουρκία είναι μια απειλή για την Ελλάδα»: Τι λέει στο OPEN ο Γκας Μπιλιράκης – Ένας από τους πρωτεργάτες του αμερικανικού μπλόκου στην πώληση F-16 στην Άγκυρα

φυσικό αέριοειδήσεις τώραενέργειαΚομισιόνΡωσίαΕυρώπηακρίβεια