Οικονομία|25.07.2022 16:21

Φυσικό αέριο: «Βροχή» εναλλακτικών προτάσεων από τις χώρες της ΕΕ για τη μείωση της κατανάλωσης

Newsroom

Πλήθος αλλαγών έχουν ζητήσει χώρες της ΕΕ για το σχέδιο της Κομισιόν που προβλέπει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ώστε να αντιμετωπιστεί μία πιθανή διακοπή των ροών από τη Ρωσία τον χειμώνα.

Οι διπλωμάτες των «27» βρίσκονται σε μία διαπραγμάτευση διαρκείας, μετά την περασμένη Τετάρτη, όταν και η Κομισιόν πρότεινε τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, στο διάστημα από 1η Αυγούστου έως και 31 Μαρτίου.

Το σχέδιο της Κομισιόν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για το ύψος της μείωσης και το αν η Κομισιόν μπορεί να την καταστήσει υποχρεωτική, πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την έγκρισή του.

Το εναλλακτικό σχέδιο

Στο εναλλακτικό σχέδιο, που επικαλούνται οι Financial Times με δημοσίευμά τους, προτείνεται από χώρες πως όταν ο στόχος είναι υποχρεωτικός θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό αέριο καθώς και οι ποσότητες που έχουν αποθηκεύσει.

Η μείωση της χρήσης προβλέπεται να είναι μικρότερη, αν ένα κράτος - μέλος έχει επιπλέον ποσότητες αερίου, τις οποίες μπορεί να προμηθεύσει στην ΕΕ, είτε με φορτία LNG είτε μέσω αγωγών.

Παράλληλα, ζητείται η εξαίρεση κάποιων κλάδων που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ενιαία αγορά. «Τα κράτη - μέλη πρέπει να είναι ελεύθερα να επιλέγουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιτύχουν τη μείωση της ζήτησης», αναφέρεται.

Η Κομισιόν πρότεινε ο προαιρετικός στόχος για τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης αερίου να γίνεται υποχρεωτικός, αν η ίδια κρίνει ότι η ενεργειακή κρίση έχει γίνει ιδιαίτερα σοβαρή ή αν το ζητήσουν τρία κράτη - μέλη.

Με απόφαση πλειοψηφίας οι υποχρεωτικές περικοπές

Αρκετές χώρες της ΕΕ -ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που είναι λιγότερο εξαρτημένες από τη Ρωσία- εξέφρασαν παράπονα στην Κομισιόν ότι επέκτεινε υπερβολικά τις αρμοδιότητές της και θεωρούν πολύ υψηλό τον στόχο του 15%.

Σύμφωνα με το εναλλακτικό σχέδιο, η κήρυξη κατάστασης συναγερμού στην ΕΕ, που θα καθιστούσε υποχρεωτικούς τους στόχους, θα πρέπει να ζητηθεί από τουλάχιστον πέντε χώρες - μέλη, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί από μία πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Επίσης, ζητείται να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός επιπλέον μήνα, έως το τέλος Οκτωβρίου, για την παρουσίαση των εθνικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης στην Κομισιόν.

Η «μητέρα όλων των εξαιρέσεων»

Διπλωμάτης της ΕΕ περιέγραψε το συμβιβαστικό σχέδιο ως «τη μητέρα όλων των εξαιρέσεων», λόγω του μεγάλου αριθμού των εξαιρέσεων που θα μπορούσαν να ζητήσουν οι χώρες.

Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση των πρέσβεων των χωρών εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρώπηειδήσεις τώρααέριοφυσικό αέριοΚομισιόν