Οικονομία|26.07.2022 22:36

Φυσικό αέριο: Τι συμφώνησαν οι 27 της ΕΕ για την κατανάλωση - Υποχρεωτική μείωση 15% σε περίπτωση ανάγκης - Η ελληνική εξαίρεση

Newsroom

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 15% στο φυσικό αέριο, με όλα τα κράτη μέλη πλην της Ουγγαρίας, να συμφωνούν να υιοθετήσουν την πρόταση της Κομισιόν. Το «πράσινο φως» για το μέτρο που αφορά στον «κόφτη» της κατανάλωσης, το οποίο κρίθηκε αναγκαίο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και τα ρωσικά «παιχνίδια» με τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν έχουν τελειωμό, δόθηκε τελικά με πολλές εξαιρέσεις που αφορούν και την Ελλάδα.

Η απόφαση ήταν μονόδρομος, διότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμες σε περίπτωση που η Ρωσία κόψει εντελώς τη στρόφιγγα του αερίου. Σε αυτήν την περίπτωση οι χώρες που έχουν μικρότερο πρόβλημα -δηλαδή μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο- θα κληθούν να βοηθήσουν εκείνες με την μεγαλύτερη ανάγκη, όπως είναι για παράδειγμα η Γερμανία.

Όπως έχει εξάλλου υπογραμμίσει πολλές φορές η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, ένα σοκ στην γερμανική οικονομία θα προκαλούσε σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τι χώρες του μπλοκ.

Για να περάσει όμως το μέτρο χρειάστηκαν πολλές τροποποιήσεις σε αυτά που αρχικά είχε σχεδιάσει η Κομισιόν, καθώς οι κάθε χώρα προέβαλλε τις δικές τις ιδιαιτερότητες στο ζήτημα της ενέργειας. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να κάνει το κάθε κράτος ότι είναι δυνατό για να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου από την 1η Αυγούστου και για τους επόμενος οκτώ μήνες.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (δηλαδή οριστικό στοπ στην παροχή αερίου από τη Μόσχα), ο στόχος μείωσης το 15% θα γίνει δεσμευτικός και για τις 27 χώρες της ΕΕ. Ο στόχος όμως θα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Αποφασίστηκαν δηλαδή ορισμένες εξαιρέσεις από τις οποίες επωφελείται και η Ελλάδα.

Η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας τόνισε όμως ότι παρά τις εξαιρέσεις η μείωση του 15%, στο φυσικό αέριο είναι αρκετή για να καλύψει με ασφάλεια την ενεργειακή επάρκειά της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα. Όπως τόνισε ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν 45 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η Ελλάδα μπορεί να πάρει εξαίρεση από τον τρόπο υπολογισμού του υποχρεωτικού κόφτη ώστε να υπολογίσει το 15% με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, το ψαλίδι 15% θα υπολογιστεί για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με την περίοδο Αύγουστος 2021 με Μάρτιος του 2022.

Όπως μετέδωσε το OPEN, η Ελλάδα έχει προχωρήσει εθελοντικά ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε μείωση κατανάλωσης κατά 10,33% από 33,80 Τεραβατώρες (TWh) στις 30,31 TWh σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021. Συνεπώς, η απόσταση που πρέπει να καλύψει για το 15% εφόσον φτάσουμε στο υποχρεωτικό ψαλίδι, είναι μικρότερη.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Καταλήξαμε, σήμερα, σε έναν κανονισμό που εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί πρωταρχικό στόχο της ΕΕ, αυτόν της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης».

Η επιτυχία της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Νότου

Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.

Ικανοποίηση στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση και οι Ευρωπαίοι υπουργοί δείχνουν απόλυτα ικανοποιημένη από την τελική λύση. «Κάναμε ένα τεράστιο βήμα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της προμήθειας φυσικού αερίου για τους πολίτες μας και τις οικονομίες μας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Γιόζεφ Σικέλα στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας τόνισε σχετικά πως τα μέτρα της συμφωνίας είναι αρκετά για να περάσει η Ευρώπη τον χειμώνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αν ο χειμώνας είναι βαρύς προβλέπονται επιπλέον μέτρα στη συμφωνία.

«Είναι ανέφικτο να προβλέψουμε με απόλυτη βεβαιότητα πόσο αέριο θα χρειαστούμε τον επερχόμενο χειμώνα και μετά».

Συνεχίζεται το ρωσικό «μαρτύριο της σταγόνας»

Την ίδια ώρα η Μόσχα υποβάλλει την Ευρώπη στο μαρτύριο της σταγόνας καθώς από αύριο επικαλούμενη εκ νέου τεχνικούς λόγους, μειώνει περαιτέρω τη ροή μέσω του Nord Stream 1.
Έτσι από η δυναμικότητα του αγωγού πέφτει από το 40% στο 20% και θα διοχετεύονται στην Ευρώπη 33 εκατ. κ.μ αερίου την ημέρα από τα 67 που στέλνονται συνολικά σήμερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας, Σερκέι Λαβρόφ, σημείωσε σχετικά: «Σίγουρα θα ακουστούν ύβρεις κατά της Gazprom. Έχω μία απλή ερώτηση “εάν υπάρχει κανονισμός για την ασφάλεια της λειτουργίας του αγωγού, μπορούμε να τον παραβιάσουμε;»

Η Ευρώπη θεωρεί πως η μείωση των ροών δεν οφείλεται σε τεχνικούς λόγους και προετοιμάζεται ακόμα και για πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας, σε μια περίοδο που οι τιμές αερίου χτυπούν κόκκινα συμπαρασύροντας και τις τιμές του ρεύματος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κατανάλωσηΕυρωπαϊκή Ένωσηειδήσεις τώραενέργειαφυσικό αέριοΡωσία