Οικονομία|15.02.2019 11:13

Attica Bank: Κακουργηµατικές διώξεις για τα παράνοµα δάνεια

Σοφία Σπίγγου

Εξηγήσεις ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών θα κληθούν να δώσουν µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Attica Bank της περιόδου 2011-2015, αλλά και εκπρόσωποι πέντε εταιρειών, για δάνεια περίπου 60 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν την επίµαχη τετραετία.

Η Εισαγγελία Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθµό κακουργήµατος, καθώς από την έρευνα διαπιστώθηκε ζηµία στην περιουσία της τράπεζας από πέντε περιπτώσεις δανείων που φέρονται να χορηγήθηκαν στις εµπλεκόµενες εταιρείες, παρότι αυτές είχαν χαµηλή πιστοληπτική διαβάθµιση, µε επιτόκιο πολύ χαµηλότερο από το προβλεπόµενο και µε µηδενική ή µερική εξασφάλιση.

Ειδικότερα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για απιστία κατά συναυτουργία και κατά µόνας, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση, για απλή συνέργεια στην απιστία σε βάρος των τότε µελών του διοικητικού συµβουλίου της τράπεζας, καθώς και για ηθική αυτουργία στην απιστία σε βάρος των νόµιµων εκπροσώπων των εταιρειών που εµφανίζονται να ωφελήθηκαν από τα δάνεια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η έρευνα αρχικά άρχισε για επτά δάνεια, όµως δύο εξ αυτών πήραν τον δρόµο για το αρχείο, αφού οι εµπλεκόµενοι είχαν αποπληρώσει τα χρέη τους.

Η υπόθεση µπήκε στο στόχαστρο της ∆ικαιοσύνης µε αφορµή πόρισµα και µηνυτήρια αναφορά της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία είχε διαπιστώσει συστηµατική χορήγηση των επίµαχων επισφαλών δανείων από την Attica Bank. Η µήνυση της ΤτΕ κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και βασίστηκε σε πόρισµα-φωτιά του SSM (εποπτικού µηχανισµού της ΕΚΤ), στο οποίο δινόταν η εικόνα «πάρτι» χορήγησης δανείων από την τράπεζα.

Σε πολλές περιπτώσεις η τράπεζα χορηγούσε δάνεια χωρίς εγγυήσεις και µε επιτόκιο χαµηλότερο του 4,17%

Συστηµατική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους µε µηδενική ή µερική εξασφάλιση, έκδοση µακροπρόθεσµων οµολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσµων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηµατοδότηση «ηµετέρων» ήταν ορισµένα από τα ευρήµατα, όπως ανέφερε το δηµοσίευµα.

Το πόρισµα του SSM ήταν κόλαφος για την τράπεζα, αφού σε σηµείο του αναφέρεται πως σε πολλές περιπτώσεις η Attica Bank «χορηγούσε δάνεια µε επιτόκιο χαµηλότερο του 4,17%, που ήταν το ελάχιστο (νεκρό σηµείο) το οποίο θα µπορούσε να δανείσει προκειµένου να καλύπτει το κόστος της», µε την τιµολόγηση κάτω του κόστους σε συστηµατική βάση να συνεπάγεται ζηµίες για την τράπεζα. Μάλιστα, το ρίσκο εµφανιζόταν µεγάλο, αφού «για το 61% του συνόλου των επιχειρηµατικών ανοιγµάτων η Attica Bank δεν ακολούθησε την τιµολογιακή της πολιτική (νεκρό σηµείο) όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε πελάτες».

Κατά το πόρισµα, τα δάνεια που δόθηκαν σε πελάτες µε υψηλό πιστωτικό κίνδυνο τιµολογούνταν κατά µέσο όρο σηµαντικά χαµηλότερα σε σχέση µε τα επιτόκια που αναφέρονταν στην τιµολογιακή πολιτική. Από τον δειγµατοληπτικό έλεγχο 26 χορηγούµενων δανείων διαπιστώθηκε, σύµφωνα µε τη µηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, αυτή η πρακτική σε επτά περιπτώσεις.

Αυτές εξέτασε η Εισαγγελία ∆ιαφθοράς, στέλνοντας τις δύο στο αρχείο. Από τον έλεγχο των 26 δανείων προέκυψαν οκτώ περιπτώσεις από τις οποίες η ικανότητα και τα µέσα που διέθετε ο δανειολήπτης για την αποπληρωµή του προτεινόµενου δανείου ούτε περιγράφονταν ούτε αιτιολογούνταν επαρκώς.

Αντίστοιχα, σε επτά περιπτώσεις, βραχυπρόθεσµες χρηµατοδοτήσεις µετατράπηκαν σε µακροπρόθεσµα δάνεια χωρίς εύλογη αιτιολόγηση, γεγονός που προκαλούσε ανησυχίες ως προς την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους σε βραχυπρόθεσµη περίοδο, ενώ σε πέντε περιπτώσεις πελάτες οι οποίοι είχαν την υψηλότερη διαβάθµιση κινδύνου στην κλίµακα της ICAP έλαβαν δάνεια µε µηδενική ή µερική εξασφάλιση.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Attica Bankδάνειακακούργημα