Οικονομία|18.02.2019 10:18

«Παλίρροια»: Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης για τον μεγαλύτερο παραγωγό ντολμά στον κόσμο

Μάκης Αποστόλου

Κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της την τελευταία πενταετία. Πουλάει σχεδόν όλη την παραγωγή της εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για την κορυφαία δύναμη στον χώρο της.

Ο λόγος για την «Παλίρροια», μία ελληνική οικογενειακή εταιρεία από τα Πολιτικά Ευβοίας με ιστορία άνω των 60 ετών, η οποία φιγουράρει στα ράφια του λιανεμπορίου τροφίμων σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, η «Παλίρροια» κατέγραψε και πέρυσι διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, με τον τζίρο της να αγγίζει τα 50 εκατ. Ευρώ, σε υπερδιπλάσια νούμερα από το 2013.

Σύμφωνα με τον διευθυντή πωλήσεων και εξαγωγών της εταιρείας Arnoud Oor, η περυσινή χρονιά έκλεισε με τζίρο 49,2 εκατ. ευρώ από 44,3 εκατ. το 2017 και ενώ το 2013 διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 23 εκατ. ευρώ. Εντυπωσιακή είναι και η κερδοφορία της εταιρείας, αν σκεφθούμε ότι τα EBITDA κινήθηκαν γύρω στα 11,5 εκατ. ευρώ.

Το «κλειδί» αυτής της εντυπωσιακής πορείας δεν είναι άλλο από την εξωστρέφεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 87% του τζίρου αφορά σε εξαγωγές, με την «Παλίρροια» να έχει παρουσία σε 50 χώρες.

Η πιο δυνατή και η πλέον αναπτυσσόμενη αγορά για την εταιρεία είναι η αμερικάνικη (κάνοντας το 26% του τζίρου της) και η δεύτερη μεγαλύτερη αυτή της Σαουδικής Αραβίας, λόγω της υψηλής κατανάλωσης ντολμά, με ποσοστό της τάξης του 20% , ενώ η τρίτη ισχυρότερη αγορά είναι η γερμανική, λόγω κυρίως των ομογενών αλλά και των Τούρκων.

Πρώτη δύναμη παγκοσμίως στον ντολμά

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο κ. Oor τονίζει ότι «το ντολμαδάκι τείνει να μετατραπεί σε... mainstream προϊόν. Ένας από τους βασικούς πελάτες της εταιρείας είναι μεγάλη αλυσίδα τροφίμων η οποία τροφοδοτεί όλες τις Πολιτείες της χώρας. Έχουν ένα δικό τους funky concept, μαγαζιά με φαγητά από όλο τον κόσμο, στα οποία είναι χαρακτηριστικό ότι τα ντολμαδάκια μας αποτελούν το νο1 έτοιμο φαγητό».

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η «Παλίρροια» είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ντολμά στον κόσμο -με τη δεύτερη (μία τούρκικη) να είναι μόλις το 1/5 του μεγέθους παραγωγής της ελληνικής- ενώ είναι μεγάλη δύναμη και στα αμπελόφυλλα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Oor, «τυλίγουμε 1,6 εκατομμύρια ντολμαδάκια την ημέρα και μάλιστα αυτό γίνεται με το... χέρι».

Νέο εργοστάσιο στη Μέση Ανατολή

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι φετινές προοπτικές.

Σήμερα η «Παλίρροια» έχει τρία εργοστάσια, ένα στην Ελλάδα, ένα στη Βουλγαρία και ένα στην Κίνα (για λογαριασμό των αγορών της Μέσης Ανατολής), ενώ χτίζεται τέταρτο στην Μέση Ανατολή, καθώς διαθέτει ισχυρό cash flow. Η επένδυση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2019. Για τον λόγο αυτό, ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει και φέτος ψηλά από τη διοίκηση, η οποία εκτιμά ότι ο τζίρος θα “τρέξει” με ρυθμούς της τάξης του 10%-15%.

Ειδικότερα για την εγχώρια αγορά, στόχος της διοίκησης είναι να ενισχύσει τις πωλήσεις της, βάζοντας 6-7 κωδικούς περισσότερους στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε σχέση με πέρυσι (οι συνολικοί κωδικοί της εταιρείας ανέρχονται σχεδόν σε 120).

Ελλάδα: Εμφαση και στο food service

Ο διευθυντής πωλήσεων & εξαγωγών της Palirria, τονίζει ότι «στην Ελλάδα πριν δύο χρόνια το food service ήταν μόλις 10% και σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να χτίσουμε ένα τέτοιο δίκτυο διανομής για να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν στην διετία αυτή να δεκπλασιάσουμε τον εγχώριο τζίρο που γίνεται στο food service, το οποίο γενικά αποτελεί το 40% και η λιανική το 60%».

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Παλίρροιατζίροςντολμά