Οικονομία|13.09.2022 23:25

Οι πολίτες αγωνιούν, η Ευρώπη ψάχνει λύση: Τι θα προτείνει η Κομισιόν για μείωση των τιμών ενέργειας - Σιγή ιχθύος για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Newsroom

Όσο οι καταναλωτές αγωνιούν για τους λογαριασμούς ενέργειας, η Ευρώπη ψάχνει λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τα 27 κράτη - μέλη. Έως τότε, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά ανά τον κόσμο δεν φαίνεται να βελτιώνονται.

Χαρακτηριστικό του παραπάνω και της δυσκολίας των «27» να βρουν κοινό έδαφος, είναι και το πισωγύρισμα της Κομισιόν στο ζήτημα του πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Το σχέδιο της Επιτροπής για μείωση τιμών - Οι τρεις πυλώνες

Σε τρεις πυλώνες βασίζεται το σχέδιο της Επιτροπής για να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας. Το σχέδιο θα παρουσιάσει την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα τρία μέτρα, όπως μεταδίδει η Μαρία Αρώνη στο OPEN, είναι:

  • η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με συντονισμένο τρόπο: από 1η Νοεμβρίου και για τους επόμενους πέντε μήνες θα προταθεί να μπει ένας στόχος υποχρεωτικός σε ώρες αιχμής
  • να μπει πλαφόν στα έσοδα εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές
  • να μπει φόρος στα υπερκέρδη εταιρειών ορυκτών καυσίμων (προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης)

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόταση σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποσύρει την πρότασή της για ένα πλαφόν αποκλειστικά στην τιμή του ρωσικού αερίου. Όμως, η επιτροπή δεν προτείνει τίποτα άλλο και αυτό διότι, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η δημοσιογράφος του OPEN, υπάρχουν έντονες διαφωνίες για το ζήτημα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει άλλη μία έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας για να εγκρίνουν αυτές τις προτάσεις. Όπως φαίνεται, ωστόσο, το θέμα για πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα πάει σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο που θα γίνει ενδεχομένως στην Πράγα, τις αρχές Οκτωβρίου.

Το νέο πισωγύρισμα

Νέο πισωγύρισμα από την ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, καθώς ξαφνικά και ενώ τις τελευταίες ημέρες όλα έδειχναν ότι η Κομισιόν θα πρότεινε την ενεργοποίηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αυτό το σενάριο ολοένα και απομακρύνεται. Τελικά, η ΕΕ φαίνεται να προωθεί την επιβολή έκτακτων φόρων στα «πλεονάζοντα» κέρδη των εταιρειών ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε.

Στο προσχέδιο για το «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια» που είδε ο Guardian δεν υπάρχει ούτε ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αέριο ούτε για το εισαγόμενο αέριο, αφού τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ αναμένεται να επιβάλει έκτακτους φόρους στα «υπερκέρδη» των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με ξεχωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη.

Το τελικό κείμενο μπορεί ακόμη να αλλάξει, αλλά το προσχέδιο που είδε το βρετανικό Μέσο Ενημέρωσης αποκαλύπτει τις αμφιβολίες της Επιτροπής σχετικά με την εξασφάλιση επαρκούς υποστήριξης από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό φυσικό αέριο ως απάντηση σε στο Κρεμλίνο, που χρησιμοποιεί το κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου ως όπλο για να ασκεί πίεση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που εισάγουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας, έχουν ταχθεί κατά ενός ανώτατου ορίου στο ρωσικό φυσικό αέριο, επειδή φοβούνται ότι το Κρεμλίνο θα σταματήσει όλες τις ροές φυσικού αερίου, βυθίζοντας τις χώρες τους στην ύφεση. Από την άλλη πλευρά 15 χώρες, μέσα στις οποίες και η Ελλάδα ζητούν να μπει πλαφόν όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά γενικότερα στο φυσικό αέριο από όπου και αν αυτό προέρχεται.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ήδη απειλήσει να σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ευρώπη, εάν συμφωνηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Bloomberg: Έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων προτείνει η Κομισιόν 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων έναντι της ενεργειακής κρίσης, εξετάζει την επιβολή πλαφόν 180 με 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά εργοστάσια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αύριο να παρουσιάσει ένα άνευ προηγουμένου σχέδιο παρέμβασης στις αγορές ενέργειας, σχεδιάζει ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να προτείνει προσωρινή εισφορά για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, η οποία θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 33% των υπερκερδών τους.

Τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών από το 2019 και μετά, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως βάση. Η Κομισιόν εξετάζει ακόμα έναν στόχο για περικοπή 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής κατά 5%, προκειμένου να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΚομισιόνενέργειαρεύμαΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΕυρωπαϊκή Επιτροπή