Οικονομία|16.09.2022 22:32

Ενέργεια: Ο γρίφος της επιδότησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο - Ενεργειακός «Τειρεσίας» στα σκαριά και το ... μπόνους για χαμηλότερη κατανάλωση

Newsroom

Λίγα 24ωρα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να δώσει λύση σε ένα δύσκολο στοίχημα που δεν είναι άλλο από αυτό της παρέμβασης που ετοιμάζεται στο κομμάτι της ενέργειας.

Την επομένη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της, αναφορικά με τον τρόπο επιδότησης μέσα από το σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα, τον τρόπο στήριξης - ενίσχυσης, όσων έχουν εγκατάσταση θέρμανσης που στηρίζεται στο φυσικό αέριο.

Tην ίδια ώρα, με αγωνία περιμένουν οι καταναλωτές τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις σε καύσιμα και ενέργεια για να καταλήξουν στον πιο προσιτό τρόπο θέρμανσης.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο ρεύμα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και θα αυξάνεται όσο μειώνεται η κατανάλωση με τη σύγκριση να γίνεται με την κατανάλωση τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

«Έχουμε προσπαθήσει να μειώσουμε ήδη την κατανάλωση και δεν ξέρω πόσο παρακάτω μπορούμε», λέει καταναλωτής μιλώντας στο OPEN.

Ο πήχης για την φουσκωμένη επιδότηση το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί στις 300-350 κιλοβατώρες το μήνα ενώ έξτρα έκπτωση θα παίρνουν όσοι επιτυγχάνουν εξοικονόμηση 15% σε σχέση με πέρυσι. Αγκάθι αποτελεί η μέτρηση και σύγκριση της κατανάλωσης λόγω έλλειψης έξυπνων μετρητών με τη λύση που φαίνεται να προκρίνεται να είναι να μπαίνουν αναδρομικά οι επιδοτήσεις στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Aμφιβολίες εκφράζουν οι πάροχοι

Οι πάροχοι στο μεταξύ εκφράζουν αμφιβολίες για το αν πρέπει να ανακοινώσουν τις τιμές πριν γίνουν γνωστές οι επιδοτήσεις, με το υπουργείο Ενέργειας να ξεκαθαρίζει πως πρέπει να τηρηθεί η προθεσμία της 20ης Σεπτεμβρίου προειδοποιώντας για καμπάνες.

Αίνιγμα αποτελεί το ύψος της επιδότησης για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα και έχουν συνεπώς υψηλές καταναλώσεις. ενώ στην τελική ευθεία είναι και το μοντέλο των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο.

«Τα τελευταία δύο χρόνια για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. έδινα 100 ευρώ το μήνα για ρεύμα», λέει άλλος καταναλωτής.

Στο μεταξύ οι εταιρείες προμήθειας επιδιώκουν τη δημιουργία ενεργειακού Τειρεσία για να έχουν εικόνα των ιστορικών των πελατών, καθώς κυριαρχεί ο φόβος για αύξηση των ληξιπρόθεσμών χρεών. Το νέο σύστημα αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα κινητικότητας με τους καταναλωτές να ψάχνουν εκ νέου την φτηνότερη τιμή ρεύματος.

Bloomberg για ενεργειακή κρίση: Σχέδια για μπλακ άουτ ετοιμάζει η Ευρώπη τον χειμώνα

Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη η διακοπή ρεύματος στα νοικοκυριά είναι η έσχατη λύση καθώς υπάρχει μια σειρά επιλογών που θα κάνουν πρώτα οι Αρχές.

Τα ευκολότερα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη κάλεσαν τους καταναλωτές να κατεβάσουν τους θερμοστάτες και να κάνουν πιο σύντομα ντους, ενώ μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στις δημοτικές πισίνες και σβήνοντας τα φώτα σε δημόσια κτίρια τις νύχτες, ανέφερε στο μεταξύ το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Το συνηθέστερο επόμενο βήμα αφορά στις μεγάλες, ενεργοβόρες εταιρείες, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη προκαθορισμένες συμφωνίες με τις κυβερνήσεις, να μειώσουν τη χρήση ή να κλείσουν. Μετά από αυτό, οι επιλογές γίνονται ακόμη πιο δυσάρεστες. Στην περίπτωση της Γαλλίας, το σύστημα Ecowatt επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν τις προβλέψεις για την προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας τις επόμενες ημέρες, με τρία επίπεδα: πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Εάν ο διαχειριστής του δικτύου αναμένει ότι η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη, θα εκδώσει προειδοποίηση το προηγούμενο απόγευμα. «Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσαν να οργανωθούν τοπικά, ελεγχόμενα μπλακ άουτ μέγιστης διάρκειας δύο ωρών», αναφέρει ο ιστότοπος EcoWatt.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ηλεκτρικό ρεύμαενέργειαφυσικό αέριοεπιδότησηειδήσεις τώρα